SOS PESTO Z RUKOLI
/
0
Zielone pesto z rukoli |
Prosty przepis na domowe pesto z rukoli i bazylii.
Szybkie, klasyczne pesto z rukoli z bazylią, czosnkiem i prażonymi orzeszkami pinii. Pesto doprawione parmezanem, solą morską i sokiem z cytryny, z dodatkiem oliwy extra vergine. Pyszny sos do makaronu.
Jak zrobić tradycyjne pesto z rukoli - wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie krok po kroku.
Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go :) Polecam.
Oto składniki i przyprawy na prawdziwe pesto z rukoli.
Zielone pesto z rukoli |
SKŁADNIKI na pesto z rukoli:
na około 250ml sosu
- 50g orzeszków pinii*
- 100g rukoli
- 1/2 pęczka bazylii (same listki)
- 3 ząbki czosnku
- 50g świeżo startego parmezanu
- ok. 100-120 ml oliwy i trochę do zalania
- sól morska i czarny pieprz do smaku
- kilka kropel soku z cytryny
Przepis na pesto z rukoli - przygotowanie krok po kroku:
Krok 1.
Orzeszki lekko prażymy na suchej patelni, przekładamy na talerz do wystygnięcia.
Krok 2.
Następnie orzeszki, rukolę, listki bazylii, obrany czosnek i starty parmezan umieszczamy w blenderze lub robocie kuchennym i wstępnie miksujemy.
Krok 3.
Przy działającym robocie powoli dolewamy oliwę ( w razie potrzeby zdejmujemy składniki ze ścianek pojemnika łopatką) - gdy wszystko dokładnie się połączy, doprawiamy pesto z rukoli solą oraz pieprzem.
Krok 4.
Gotowe pesto z rukoli przekładamy zakręcanego słoika, zalewamy cienką warstwą oliwy i zamykamy.
Zielone pesto z rukoli i bazylii podajemy z makaronem lub jako dodatek do kanapek.
Pesto przechowujemy w lodówce do tygodnia - po każdym wykorzystaniu, zalecam zalać resztę pesto świeżą warstwą oliwy.
Pesto z czasem może ściemnieć, jednak nie wpływa to w żaden sposób na smak i aromat.
Smacznego :)
Zielone pesto z rukoli |
Od lewej: domowe pesto z rukoli i pesto z rukoli ze sklepu |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz