Liczba gości w ciągu ostatniego roku

SOS PESTO Z RUKOLI

 
www.e-ksiazkakucharska.pl
Zielone pesto z rukoli 



Prosty przepis na domowe pesto z rukoli i bazylii.


Szybkie, klasyczne pesto z rukoli z bazylią, czosnkiem i prażonymi orzeszkami pinii. Pesto doprawione parmezanem, solą morską i sokiem z cytryny, z dodatkiem oliwy extra vergine. Pyszny sos do makaronu.

Jak zrobić tradycyjne pesto z rukoli - wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie krok po kroku.


Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go :) Polecam.

Oto składniki i przyprawy na prawdziwe pesto z rukoli.




 
www.e-ksiazkakucharska.pl
Zielone pesto z rukoli



SKŁADNIKI na pesto z rukoli:


na około 250ml sosu


  • 50g orzeszków pinii*


  • 100g rukoli


  • 1/2 pęczka bazylii (same listki)


  • 3 ząbki czosnku


  • 50g świeżo startego parmezanu


  • ok. 100-120 ml oliwy i trochę do zalania


  • sól morska i czarny pieprz do smaku
  • kilka kropel soku z cytryny

*orzeszki pinii możemy zastąpić np. ziarnami słonecznika, dyni lub nerkowcem.


Przepis na pesto z rukoli - przygotowanie krok po kroku:


Krok 1.
Orzeszki lekko prażymy na suchej patelni, przekładamy na talerz do wystygnięcia.

Krok 2.

Następnie orzeszki, rukolę, listki bazylii, obrany czosnek i starty parmezan umieszczamy w blenderze lub robocie kuchennym i wstępnie miksujemy.

Krok 3.

Przy działającym robocie powoli dolewamy oliwę ( w razie potrzeby zdejmujemy składniki ze ścianek pojemnika łopatką) - gdy wszystko dokładnie się połączy, doprawiamy pesto z rukoli solą oraz pieprzem.

Krok 4.

Gotowe pesto z rukoli przekładamy zakręcanego słoika, zalewamy cienką warstwą oliwy i zamykamy.

Zielone pesto z rukoli i bazylii podajemy z makaronem lub jako dodatek do kanapek. 

Pesto przechowujemy w lodówce do tygodnia - po każdym wykorzystaniu, zalecam zalać resztę pesto świeżą warstwą oliwy. 

Pesto z czasem może ściemnieć, jednak nie wpływa to w żaden sposób na smak i aromat.

Smacznego :)



www.e-ksiazkakucharska.pl
Zielone pesto z rukoli

www.e-ksiazkakucharska.pl
Od lewej: domowe pesto z rukoli i pesto z rukoli  ze sklepu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger