Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Curry z kurczaka po indyjsku

 

www.e-ksiazkakucharska.pl
Curry z kurczaka po indyjsku.

Niesamowite curry z kurczaka po indyjsku.


     Pyszny przepis na curry z kurczaka po indyjsku - delikatne, rozpływające się w ustach kawałki kurczaka w niezwykle aromatycznym sosie curry po indyjsku z "Garam Masala", kuminem, imbirem, mieloną kurkumą i kolendrą. Indyjskie curry z kurczakiem i jogurtem to prosta i bardzo aromatyczna potrawa, która podawana jest z pszennymi plackami albo ryżem. Istnieją setki rozmaitych dań określanych jako curry, a właściwie "kari". Mogą one być z mięsa np. kurczaka, kaczki, jagnięciny, ryb albo krewetek, a także z owoców, roślin strączkowych lub warzyw.

www.e-ksiazkakucharska.pl
Indyjskie curry z kurczakiem.


Jak zrobić curry z kurczaka po indyjsku.


     Jak wszystkie potrawy kuchni indyjskiej, curry z kurczaka przyrządza się ze stosunkowo niewielkiej ilości prostych i tanich składników. Bazą wyjściową do curry po indyjsku jest zawsze cebula usmażona na maśle "ghi" (lub maśle klarowanym). Od stopnia usmażenia cebuli zależy w dużym stopniu smak potrawy. Należy pokroić ją w cieniutkie plasterki albo drobną kostkę i usmażyć cały czas mieszając. Jej smak nie może być dominujący w potrawie. Jeżeli nie mamy "ghi" bierzemy świeże masło, przy czym powinno być choć raz sklarowane.
    Kurczaka należy umyć, osuszyć i pokroić na kawałki - do curry możemy użyć różnych części kurczaka (filet, udka, podudzia).
Następnie mięso marynowane jest w mieszance przypraw i jogurtu. Kurczak powinien być przygotowany nieco wcześniej, aby przez pewien czas mogło przejść smakiem i zapachem przypraw.

Curry z kurczaka według tego przepisu będzie średnio ostre i  można dodać więcej pieprzu czy papryki. Ilość tłuszczu ograniczona jest do niezbędnego minimum.




Curry z kurczaka po indyjsku składniki i przyprawy:


Etap 1.
  • 1 podwójna pierś z kurczaka, pokrojona w większą kostkę
  • 200g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki przyprawy garam masala
  • 1 łyżeczka mielonego curry
  • 1 łyżeczka mielonej, ostrej papryki
  • 2 łyżeczki czerwonej, słodkiej, mielonej papryki
  • 1 łyżeczka mielonego czosnku
  • 1 łyżeczka tartego imbiru
  • sól
Wszystkie składniki wymieszać i odstawić w chłodnym miejscu do zamarynowania na przynajmniej 30 minut.

Etap 2.
  • 2 cebule, pokrojone w cieniutkie plasterki lub drobno posiekane
  • 2 ząbki czosnku, starte na tarce 
  • 1 łyżeczka tartego imbiru
  • 2 łyżeczki przyprawy garam masala
  • po 1 łyżeczce: mielonej kolendry, kuminu, kurkumy
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 200g jogurtu naturalnego
  • sól 
  • masło klarowane lub ghi
  • posiekana świeża kolendra

Przepis na curry z kurczakiem po indyjsku:


Krok 1.
  • Zamarynowane kawałki kurczaka usmażyć w woku lub głębokiej patelni na maśle klarowanym na rumiano - wyjąć i odłożyć, trzymać w cieple.
Krok 2.
  • Na tym samym tłuszczu poddusić cebulę (w razie potrzeby dołożyć 1 łyżkę masła), następnie czosnek, dodać przyprawy z etapu 2, około 1-2 łyżki wody i jeszcze przez chwilę poddusić, cały czas mieszając. Gdy przyprawy zaczną ładnie pachnieć, dodać usmażone wcześniej kawałki kurczaka, podlać wodą i jogurtem naturalnym, dodać koncentrat - wszystko razem rozmieszać. 
  • Naczynie przykryć - dusić potrawę na bardzo wolnym ogniu, aż mięso będzie całkowicie miękkie, od czasu do czasu zamieszać i podlać ewentualnie niewielką ilością wody. Sos powinien być gęsty, ale należy uważać, aby się nie przypalił.  
Gotowe curry z kurczaka po indyjsku podajemy posypane świeżą kolendrą z ryżem albo plackami z mąki.

Miłego gotowania!

kury z kurczaka po indyjsku




Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger