Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Kompot rabarbarowy z truskawkami

 

www.e-ksiazkakucharska.pl
Kompot rabarbarowy.

Kompot rabarbarowy

      Prosty, domowy kompot rabarbarowy z truskawkami i miętą - bardzo orzeźwiający letni napój, tak pyszny, że przygotujesz go wiele razy. 


Letni i pyszny kompot z rabarbaru i jabłka z truskawkami jest idealnie orzeźwiający, pełen truskawkowego aromatu, a dodatkowo, aby przygotować kompot potrzeba tylko kilku prostych składników: rabarbaru, jabłka i truskawek. Słodycz kompotu reguluję według smaku, dodając cukier, miód albo syrop klonowy. 

  • kompot rabarbarowy można przygotować z wyprzedzeniem, co czyni go doskonałym, letnim napojem imprezowym
  • świetnie smakuje na ciepło, jako dodatek do obiadu oraz schłodzony z lodem i świeżą miętą

Kompot z rabarbaru


Ten szybki i łatwy do zrobienia kompot z rabarbaru jest doskonały na wiosnę i lato. Kompot świetnie się przechowuje - w lodówce i zamkniętym słoiku będzie odpowiedni do spożycia nawet do 7 dni. Łodygi rabarbaru można obrać przed gotowaniem. Im bardziej różowe łodygi rabarbaru, tym kompot będzie miał bardziej intensywny kolor.  Truskawki dodane do kompotu nadają mu głębokiego czerwonego koloru i fantastycznego zapachu!

kompot rabarbarowy
Kompot rabarbarowy.

Rabarbar kompot


     Aby ugotować kompot rabarbarowy potrzeba tylko kilku prostych składników:
  • łodygi rabarbaru: starannie umyć i odciąć górną część zakończoną liśćmi i stwardniałą część przyziemną
  • truskawki: odszypułkowane i umyte
  • jabłko: pokrojone na kawałki, bez gniazd nasiennych
  • cukier albo miód
  • woda: najlepsza stołowa. Od jej ilości zależeć będzie intensywność smaku ugotowanego kompotu

Jak zrobić kompot z rabarbaru


     Oto składniki potrzebne do przygotowania kompotu rabarbarowego:
  • 7-8 łodyg rabarbaru
  • około 2 szklanki truskawek
  • 1 jabłko
  • 1 szklanka cukru
  • około 2 litry wody stołowej

Kompot rabarbarowy przepis


Krok 1.
  • Rabarbar umyć, odciąć część zakończoną liśćmi oraz stwardniałą część przyziemną - łodygi pokroić na  2,5 cm kawałki.
  • Jabłko przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne.
  • Truskawki umyć i usunąć szypułki.
Krok 2.

  • W dużym garnku na kompot zagotować syrop z wody i cukru.
  • Następnie, do gotującego syropu włożyć rabarbar i pokrojone jabłko, zagotować przykryć i gotować na minimalnym ogniu przez około 30 minut. Pod koniec gotowania, do kompotu włożyć truskawki. Gotowy kompot przesączyć przez perlonowe sito, schłodzić. W razie konieczności doprawić do smaku cukrem lub miodem. Kompot rabarbarowy doskonale smakuje podany z miętą i kostkami lodu.
Mam nadzieję, że przepis na kompot rabarbarowy spodoba się Tobie i Twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)

Cieszę się, że tutaj jesteś i mam nadzieję, że jeszcze mnie odwiedzisz. Zapraszam do obserwacji @moja_ksiazka_kucharska na IG oraz Facebooku

Miłego gotowania!

kompot rabarbarowy
Kompot rabarbarowy.



     

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    Ebook

    Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

    Grill i posiłki na świeżym powietrzu

    CO NA OBIAD

    Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger