Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Ziołowe młode ziemniaki, pieczone

pieczone młode ziemniaki
Pieczone młode ziemniaki.


 Pieczone ziemniaki

     Młode ziemniaki pieczone z rozmarynem, czosnkiem, tymiankiem i natką pietruszki. Ziemniaki doprawione solą morską, świeżo zmielonym czarnym  pieprzem i płatkami chili. 


Pieczone ziemniaki składniki:

  • około 1kg niewielkich młodych ziemniaków 
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu
  • 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
  • 1 cytryna pokrojona w kliny
  • sól morska i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek
  • 1/2 - 1 łyżeczka płatków chili, do smaku

Przepis na pieczone ziemniaki


Krok 1.
  • Młode ziemniaki starannie wyszorować, pokroić na połówki, następnie włożyć do miski i dodać wszystkie pozostałe składniki - wymieszać.
  • Piekarnik rozgrzać do 220 stopni (bez termoobiegu) lub 200 (stopni z termoobiegiem).
  • Przygotowane ziemniaki wsypać do brytfanny, równomiernie rozłożyć i podlać odrobiną wody - ziemniaki piec przez około 40 minut, aż będą miękkie w środku. Jeżeli ziemniaki zaczną zbyt szybko się rumienić, zmniejszyć temperaturę  i piec do czasu, aż będą gotowe.
Miłego gotowania!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger