czwartek, 16 lipca 2015


DŻEM Z POMARAŃCZY I OWOCÓW POMELO Z BIAŁYM WINEM


Moi Drodzy, przedstawiam Wam dzisiaj przepis na niecodzienny, nieco  wykwintny dżem z pomarańczy i owoców pomelo z nutą białego wina. Przepis warty wypróbowania, polecam!


SKŁADNIKI:
  • 250g miąższu z owoców pomelo
  • 250g skórki z owoców pomelo
  • 750g miąższu pomarańczy (ok. 6-8 sztuk)
  • 0,5 litra białego wina (półwytrawne)
  • 1,75 kg cukru
  • 15g kwasku cytrynowego
  • 225g płynu żelującego

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Owoce pomelo szorujemy, sparzamy, obieramy ze skóry. Skórę zalewamy wodą i gotujemy do miękkości, miksujemy razem z wywarem w którym się gotowała - odważamy 250g.

Krok 2.
Miksujemy 250g miąższu z pomelo.

Krok 3.
Pomarańcze obieramy, dzielimy na cząstki, kroimy - odważamy 750g.

Krok 4.
Miąższ z pomelo, kawałki pomarańczy, zmiksowaną skórkę z pomelo, wino, cukier oraz kwasek cytrynowy łączymy doprowadzamy do wrzenia - gotujemy około 10 minut, cały czas mieszając. Następnie wlewamy płyn żelujący i jeszcze raz zagotowujemy na największym ogniu,  przekładamy całość do wyparzonym słoików i szczelnie zamykamy.

Smacznego :)
Posted by Katarzyna Kopacz On czwartek, lipca 16, 2015 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania