MARYNOWANA MAKRELA Z GRILLA



MARYNOWANA MAKRELA Z GRILLA


Ryba pieczona na grillu, lekkostrawna i smakowita. Marynowana w sporej ilości tymianku, rozmarynu i oregano. Obficie posypana świeżą, aromatyczną zieleniną. Idealna na przyjęcie na świeżym powietrzu w gronie rodziny i znajomych. Świetnie smakuje ze świeżym, wiejskim chlebem i sałatką z mieszanych warzyw. Polecam!


Czas przygotowania : około 35 minut
Liczba porcji : 4

SKŁADNIKI:
  • 4 średnie, wypatroszone makrele (po ok. 300g)
  • kilka ziarenek białego pieprzu
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżka dobrego oleju (np. rzepakowego)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 160ml wytrawnego, czerwonego wina
  • 2 łyżki musztardy (ostrej)
  • 4 liście laurowe
  • sól do smaku
  • posiekana zielenina (pietruszka, koperek, szczypiorek) do posypania
  • plasterki pomarańczy do dekoracji
PRZYGOTOWANIE :

Krok 1.
 Makrele myjemy wewnątrz i na zewnątrz, osuszamy.

Krok 2.
Ziarenka pieprzu rozgniatamy. Przygotowujemy marynatę  z czerwonego wina, musztardy, rozgniecionych ziarenek pieprzu, połowy suszonych ziół (rozmarynu, oregano i tymianku), doprawiamy odrobiną soli i mieszamy.

Krok 3.
Do każdej makreli wkładamy po 1 listku laurowym, ryby układamy w płaskim naczyniu, zalewamy marynatą i odstawiamy na około 10 minut.

Krok 4.
Ryby dokładnie odsączamy z marynaty, smarujemy olejem i pieczemy na grillu 5 do 8 minut z każdej strony. Pod koniec pieczenia resztę suszonych ziół wsypujemy do gorącego żaru.

Gotowe makrele obficie posypujemy posiekaną zieleniną i dekorujemy plasterkami pomarańczy.

Smacznego :)
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger