Liczba gości w ciągu ostatniego roku

RYBA Z GRILLA





Ryba z grilla

Marynowana makrela z grilla

Zdrowa pyszna i aromatyczna ryba z grilla - marynowana w ziołach i pieczona w całości na grillu. A jaka ryba na grilla? Do grillowania w całości możemy użyć różnych gatunków ryb np. pstrąga, szczupaka, leszcza, łososia, karpia lub makrelę. Mimo, iż każda z tych ryb jest inna, to jednak w większości przypadków świetnie komponuje się z takimi ziołami jak tymianek, rozmaryn, oregano, no i oczywiście z  pietruszką.

Marynata do ryby z grilla

Aby smak ryby z grilla był jeszcze lepszy, a mięso było kruche, delikatne i soczyste, warto rybę zamarynować przed grillowaniem. Marynata natłuści rybę i zapobiegnie przywieraniu skórki do rusztu lub folii aluminiowej. Nada jej niepowtarzalnego smaku i zapachu Oczyszczoną, umytą i osuszoną rybę nacieramy solą oraz marynatą z oliwy i soku z cytryny i wstawiamy przynajmniej na 1 godzinę do lodówki.

Grill daje duże pole do popisu, warto więc wykorzystać ulubione świeże zioła i przyprawy, aby ich aromat podkreślił smak potrawy.

 

Ryba z grilla przepis


Oto składniki na rybę z grilla


Czas przygotowania : około 35 minut
Liczba porcji : 4

SKŁADNIKI:



  • 4 średnie, wypatroszone makrele (po ok. 300g)


  • kilka ziarenek białego pieprzu


  • 1 łyżka suszonego tymianku


  • 1 łyżka suszonego oregano


  • 1 łyżka suszonego rozmarynu


  • 1 łyżka dobrego oleju (np. rzepakowego)


  • 1 łyżeczka cukru


  • 160ml wytrawnego, białego wina


  • 2 łyżki musztardy (ostrej)


  • 4 liście laurowe


  • sól do smaku


  • posiekana zielenina (pietruszka, koperek, szczypiorek) do posypania


  • plasterki pomarańczy do dekoracji

Jak zrobić rybę z grilla


PRZYGOTOWANIE :

Krok 1.
 Makrele myjemy wewnątrz i na zewnątrz, osuszamy.

Krok 2.
Ziarenka pieprzu rozgniatamy. Przygotowujemy marynatę  z białego wina, musztardy, rozgniecionych ziarenek pieprzu, połowy suszonych ziół (rozmarynu, oregano i tymianku), doprawiamy solą i mieszamy.

Krok 3.
Do każdej makreli wkładamy po 1 listku laurowym, ryby układamy w płaskim naczyniu, zalewamy marynatą i odstawiamy na około 1 godzinę. 

Krok 4.
Ryby dokładnie odsączamy z marynaty, smarujemy olejem i pieczemy na grillu 5 do 8 minut z każdej strony. Pod koniec pieczenia resztę suszonych ziół wsypujemy do gorącego żaru.

Gotowe makrele obficie posypujemy posiekaną zieleniną i dekorujemy plasterkami pomarańczy.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger