niedziela, 24 kwietnia 2016

www.e-ksiazkakucharska.pl


ZUPA POMIDOROWO-BURACZANA 

Z CANAPES Z SERA KOZIEGO I SZCZYPIORKU

Niepowtarzalne kompozycje dań powodują, że nawet z pozoru trudne połączenia smakowe okazują sie smaczne i nabierają delikatności. Warunek jest jeden : ma być smacznie, sycąco i pomysłowo...

Kochani, chyba wszyscy chcemy tego samego: dobrego, prawdziwego i świeżego jedzenia: masła o smaku masła, chleba o smaku chleba, warzyw pachnących wiosną, latem i jesienią... I mam coś dla Was :

Łowicz oraz jego pełne smaku pomidory dojrzewające nieśpiesznie pod błękitnym i słonecznym niebem...pełna natura!

Pomidorowa z burakami, serem kozim, szczypiorkiem, a do tego mnóstwo pachnącej pietruszki, która  pyszni się zielenią niczym etykieta na butelce oliwy z oliwek. Tutaj wszystko jest intensywne i barwne, dobre,że palce lizać. Kochani zamiast pietruszki, możecie użyć niewielkiego pęczka bazylii - wypróbujcie własne pomysły... z całą pewnością są super :) 

www.e-ksiazkakucharska.pl

SKŁADNIKI:
na 4 porcje
przygotowanie to ok. 10 minut + smażenie i gotowanie 20 minut



  • ok. 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula (najlepiej ta biała, sałatkowa)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2  spore pomidory (najlepiej malinowe), bez skórki, pokrojone w kostkę
  • 200g przecieru pomidorowego Łowicz
  • 250g ugotowanych buraków, pokrojonych w kostkę
  • 700ml delikatnego bulionu warzywnego
  • sporo posiekanej, świeżej pietruszki
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz
dodatkowo:
Canapes z sera koziego i szczypiorku
  • 1 i 1/2 szklanki miękkiego sera koziego
  • drobno posiekany szczypiorek
Ser kozi dzielimy na porcje (ok. 16 )  i formujemy z nich kuleczki. Każdą kuleczkę obtaczamy w szczypiorku - wkładamy do lodówki.

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Cebulę drobno siekamy.

Krok 2.
W rondlu rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy posiekaną cebulę, oprószamy solą oraz cukrem, smażymy do czasu, aż zmięknie. Dodajemy rozgnieciony czosnek - smażymy kolejne 2 minuty. Następnie dodajemy pomidory, przecier i buraki, wlewamy bulion - gotujemy na wolnym ogniu przez 10 minut.

Krok 3.
Za pomocą ręcznego blendera miksujemy warzywa, aż otrzymamy jednolitą masę. Doprawiamy solą oraz pieprzem.

Gorącą zupę podajemy  w ciepłych miseczkach, obficie obsypujemy natką pietruszki, wkładamy kuleczki z sera koziego i szczypiorku.

Smacznego :)

www.e-ksiazkakucharska.pl

www.e-skiazkakucharska.pl

www.e-ksiazkakucharska.pl



Pomidorowa? Inaczej! Tak się teraz robi samo najlepsze!
Posted by Katarzyna Kopacz On niedziela, kwietnia 24, 2016 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE