czwartek, 29 września 2016

www.e-ksiazkakucharska.pl 

TRADYCYJNE GOŁĄBKI Z PILZNA

 

     Potrawy z kapusty należą do najbardziej popularnych na Podkarpaciu, w tym także gołąbki, których jest wiele rodzajów. W zależności od regionu i gminy, gospodynie przygotowują nadzienie na różne sposoby. I tak np. w Beskidzie Dukielskim popularne są gołąbki nadziewane tartymi ziemniakami. W Solinie, Cisnej, Lesku czy Uchercach Mineralnych od pokoleń gołąbki są przygotowywane z kaszy gryczanej i ziemniaków, w Haczowie natomiast prym wiodą gołąbki z kaszy jęczmiennej.

     Kuchnia Bieszczad jest niezwykle różnorodna. Pasjonatom wyśmienitej kuchni, poszukującym w regionalnych przysmakach autentyczności i unikatowości polecam " Szlak Kulinarny Podkarpackie Smaki". Jest to świetny pomysł na promocję istniejących atrakcji turystycznych regionu, wraz z jego bogatą, długowieczną tradycją kulinarną. "Szlak Kulinarny Podkarpackie Smaki" to tygiel tradycji, kultury i smaków. Gorąco polecam!


   Na Podkarpaciu, obok gołąbków jarskich, produkuje się również gołąbki z ryżem i mięsem - te z Pilzna zostały nawet wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych. Na terenie gminy Pilzno są one potrawą bardzo popularną, a przepis przekazywany jest od pokoleń z matki na córkę.

Charakterystyczną cechą gołąbków pilzneńskich jest opiekanie ich w piekarniku tuż przed podaniem.

U mnie przepis odrobinę wzbogacony.


Polecam :)

www.e-ksiazkakucharska.pl

SKŁADNIKI:
  • 1kg ryżu białego - ugotowanego na 'półmiękko'
  • 1 kg mięsa mielonego mieszanego
  • 1 mielonka najlepszej jakości
  • 2 jajka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 duża cebula, podsmażona na złoty kolor na smalcu
  • przyprawy: sól, czarny pieprz, pieprz ziołowy, majeranek, odrobina maggy i jarzynki
  • 1 przeciśnięty ząbek czosnku (niekoniecznie)
  • plastry wędzonego boczku
PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Wszystkie składniki farszu dokładnie łączymy.

Krok 2.
Z kapusty wykrawamy głąb, wkładamy do garnka z wrzącą wodą i powoli zdejmujemy liście, gdy ostygną odcinamy delikatnie grube nerwy liści (można je również utłuc trzonkiem noża ).

Krok 3.
Na każdy liść kładziemy porcję farszu i zawijamy w ruloniki.

Krok 4.
Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, kładziemy kilka plasterków boczku, układamy niewykorzystane liście kapusty, a na to ciasno gołąbki - wrzucamy kilka ziaren pierzu i ziela, listek laurowy, ziarna kminku, trochę soli i bulionu (drobiowego lub jarzynowego). Całość przykrywamy i wkładamy na 2 godziny do piekarnika. Pieczemy w 200 stopniach. 

Krok 5.
Po tym czasie gołąbki zalewamy sosem - pomidorowym lub grzybowym, dalej pieczemy, tak około jeszcze przez 1 godzinę. 

*część gołąbków możecie poddusić w piekarniku, wyjąć, ostudzić i zamrozić. Kiedy potrzeba, wyjmujemy i od razu wkładamy do nagrzanego piekarnika, polewamy ulubionym sosem i pieczemy. Mamy gołąbki świeżo przygotowane, a o wiele szybciej :)

Smacznego :)







*zdjęcie dzięki National Geographic

Posted by Katarzyna Kopacz On czwartek, września 29, 2016 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania