Liczba gości w ciągu ostatniego roku

MISTRZOWSKIE KOTLETY MIELONE



www.e-ksiazkakucharska.pl
Kotlety mielone fot. Moja Książka Kucharska

Przepis na kotlety mielone.


Klasyczne kotlety mielone z łopatki wieprzowej. Wyjątkowy, pyszny przepis na kotlety mielone z cebulą, czosnkiem i musztardą, kotlety doprawione majerankiem, tymiankiem, papryką, posiekanym koperkiem i natką pietruszki. Eksplozja smaków!
Tradycyjny kotlet mielony najlepszy z ziemniakami tłuczonymi z koperkiem i tartymi buraczkami na ciepło. Absolutna rewelacja.

Jak zrobić pulchne, domowe kotlety mielone - wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie krok po kroku.


Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go :) Polecam.

Oto składniki i przyprawy na najsmaczniejsze kotlety mielone.




www.e-ksiazkakucharska.pl
Kotlety mielone fot. Moja Książka Kucharska



SKŁADNIKI na kotlety mielone:



  • około 500g  mięsa mielonego z łopatki lub karkówki wieprzowej


  • 1 średnia cebula


  • 2-3 ząbki czosnku


  • sól i pieprz do smaku


  • 1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego lub do potraw z wieprzowiny


  • po 1 łyżeczce suszonych ziół : majeranku, lubczyku i pieprzu ziołowego


  • odrobina czerwonej papryki mielonej (słodkiej i ostrej)


  • 1/2 łyżeczki tymianku


  • 2 łyżki musztardy


  • 1 całe surowe jajko


  • bułka tarta


  • około 2 łyżki posiekanej natki pietruszki


  • około 2 łyżki posiekanego koperku


  • kilka kropel przyprawy w płynie typu Maggy


  • tłuszcz do smażenia 






PRZYGOTOWANIE kotletów mielonych - przepis krok po kroku:


Krok 1.
Do miski włóż mięso. Dodaj do niego wszystkie przyprawy, posiekaną drobniutko cebulę (możesz ją wcześniej przesmażyć na patelni ), przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła suszone oraz świeże i jajko. Dosyp bułki tartej - około pół szklanki i wyrabiaj na jednolitą masę. W trakcie wyrabiania, jeżeli potrzeba, możesz dosypać bułki. Należy jednak uważać aby nie 'przedobrzyć' z bułką, ponieważ kotlety wyjdą twarde. Wystarczy tylko tyle, aby połączyła wszystkie składniki.

Krok 2.

Z powstałej masy uformuj średniej wielkości kuleczki. Przed formowaniem każdego kotleta dobrze jest zmoczyć lekko dłonie wodą. 
Każdą kulkę, bezpośrednio przed włożeniem na patelnię, obtocz w bułce tartej, następnie lekko spłaszcz i kładź na rozgrzany olej.

Krok 3.

Kotlety smaż z obu stron, aż będą złociste (około 10 minut). 
W zależności od grubości kotletów ten czas smażenia może być różny. 

Jeżeli robimy grube, 'wypasione' kotlety czas smażenia może być dłuższy. Dobrze jest pod koniec podlać kotlety odrobiną wody i poddusić je pod przykryciem. Unikniemy dzięki temu nadmiernego przypalenia panierki a będziemy mieli pewność, że mięso w środku będzie gotowe.
Innym rozwiązaniem jest przełożenie kotletów do naczynia żaroodpornego, podlanie odrobiną wody i polanie pozostałym po smażeniu tłuszczem z patelni.  Takie kotlety wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 10 minut. Mogą się dusić pod przykryciem lub bez ( tak, czy tak, wyjdą pyszne).

Kotlety mielone podajemy z ziemniakami z wody i surówką np. z kiszonej kapusty z jabłkami marchewką i  cebulą.


RADA: przed smażeniem wszystkich kotletów, warto zrobić próbę smaku: formujemy niewielki, płaski kotlecik i smażymy go na rozgrzanej patelni. Kosztujemy. Jeżeli potrzeba, doprawiamy mięso.

Smacznego :)





www.e-ksiazkakucharska.pl
Kotlety mielone fot. Moja Książka Kucharska




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger