MISTRZOWSKIE KOTLETY MIELONE
/
0
Kotlety mielone fot. Moja Książka Kucharska |
Przepis na kotlety mielone.
Klasyczne kotlety mielone z łopatki wieprzowej. Wyjątkowy, pyszny przepis na kotlety mielone z cebulą, czosnkiem i musztardą, kotlety doprawione majerankiem, tymiankiem, papryką, posiekanym koperkiem i natką pietruszki. Eksplozja smaków!
Tradycyjny kotlet mielony najlepszy z ziemniakami tłuczonymi z koperkiem i tartymi buraczkami na ciepło. Absolutna rewelacja.
Jak zrobić pulchne, domowe kotlety mielone - wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie krok po kroku.
Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go :) Polecam.
Oto składniki i przyprawy na najsmaczniejsze kotlety mielone.
Kotlety mielone fot. Moja Książka Kucharska |
SKŁADNIKI na kotlety mielone:
- około 500g mięsa mielonego z łopatki lub karkówki wieprzowej
- 1 średnia cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego lub do potraw z wieprzowiny
- po 1 łyżeczce suszonych ziół : majeranku, lubczyku i pieprzu ziołowego
- odrobina czerwonej papryki mielonej (słodkiej i ostrej)
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 2 łyżki musztardy
- 1 całe surowe jajko
- bułka tarta
- około 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- około 2 łyżki posiekanego koperku
- kilka kropel przyprawy w płynie typu Maggy
- tłuszcz do smażenia
PRZYGOTOWANIE kotletów mielonych - przepis krok po kroku:
Krok 1.
Do miski włóż mięso. Dodaj do niego wszystkie przyprawy, posiekaną drobniutko cebulę (możesz ją wcześniej przesmażyć na patelni ), przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła suszone oraz świeże i jajko. Dosyp bułki tartej - około pół szklanki i wyrabiaj na jednolitą masę. W trakcie wyrabiania, jeżeli potrzeba, możesz dosypać bułki. Należy jednak uważać aby nie 'przedobrzyć' z bułką, ponieważ kotlety wyjdą twarde. Wystarczy tylko tyle, aby połączyła wszystkie składniki.
Krok 2.
Z powstałej masy uformuj średniej wielkości kuleczki. Przed formowaniem każdego kotleta dobrze jest zmoczyć lekko dłonie wodą.
Każdą kulkę, bezpośrednio przed włożeniem na patelnię, obtocz w bułce tartej, następnie lekko spłaszcz i kładź na rozgrzany olej.
Krok 3.
Kotlety smaż z obu stron, aż będą złociste (około 10 minut).
W zależności od grubości kotletów ten czas smażenia może być różny.
Jeżeli robimy grube, 'wypasione' kotlety czas smażenia może być dłuższy. Dobrze jest pod koniec podlać kotlety odrobiną wody i poddusić je pod przykryciem. Unikniemy dzięki temu nadmiernego przypalenia panierki a będziemy mieli pewność, że mięso w środku będzie gotowe.
Innym rozwiązaniem jest przełożenie kotletów do naczynia żaroodpornego, podlanie odrobiną wody i polanie pozostałym po smażeniu tłuszczem z patelni. Takie kotlety wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 10 minut. Mogą się dusić pod przykryciem lub bez ( tak, czy tak, wyjdą pyszne).
Kotlety mielone podajemy z ziemniakami z wody i surówką np. z kiszonej kapusty z jabłkami marchewką i cebulą.
RADA: przed smażeniem wszystkich kotletów, warto zrobić próbę smaku: formujemy niewielki, płaski kotlecik i smażymy go na rozgrzanej patelni. Kosztujemy. Jeżeli potrzeba, doprawiamy mięso.
Smacznego :)
Kotlety mielone fot. Moja Książka Kucharska |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz