NAJLEPSZY KOTLET SCHABOWY - przepis Magdy Gessler

www.e-ksiazkakucharska.pl
kotlet schabowy fot. Moja Książka Kucharska

Kotlet schabowy


Przepis na kotlety schabowe Magdy Gessler


Kotlety schabowe panierowane i smażone na smalcu to już klasyka kuchni polskiej. A kotlety przygotowane według Magdy Gessler są rzeczywiście przepyszne. Swój wyjątkowy smak zawdzięczają moczeniu mięsa w mleku i cebuli. Dzięki tej właśnie marynacie mięso kruszeje i kotlety stają się delikatne oraz miękkie.

Najlepszy przepis na schabowego...


Marynowanie schabowego w mleku i cebuli sprawia, że mięso staje się nie tylko delikatne i kruche, ale zyskuje również niezwykle wyrazisty smak. A jaki jest klasyczny i tradycyjny przepis na kotlet schabowy? Ma być cienki, czy raczej gruby? Powinien być z kością, czy bez niej? A może smażony na maśle, oleju, czy smalcu? W każdym domu, kotlet schabowy przygotowywany jest nieco inaczej, każdy ze sposobów jest najlepszy i nic nie może mu odebrać wyjątkowego smaku podczas niedzielnego obiadu ;)

Kotlet schabowy Magdy Gessler - prosty, wypróbowany przepis. Zapisujcie i korzystajcie z niego :) Polecam!


Jak zrobić perfekcyjny kotlet schabowy - przepis, składniki i przygotowanie.



Oto składniki na kotlet schabowy


SKŁADNIKI:
  • 500-600g schabu wieprzowego, pokrojonego na 4 kotlety
  • sól i pieprz
do namoczenia:
  • mleko
  • 1 duża cebula, pokrojona w plasterki
  • odrobina soli i pieprzu
do panierowania:
  • bułka tarta
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • sól i pieprz
do smażenia:
  • smalec

Jak zrobić kotlety schabowe


PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Kotlety ze schabu kładziemy kolejno na desce i rozbijamy tłuczkiem na cienkie filety. Białą otoczkę z tłuszczyku wokół kotletów odcinamy ostrym nożykiem. Tym samym ostrym nożykiem nacinamy mięso w kilku miejscach. Dzięki temu kotlety nie powinny mocno obkurczyć się podczas smażenia.

Kupując mięso na dziale mięsnym możemy poprosić o pokrojenie go na odpowiednie, gotowe kotlety i rozbicie ich w maszynie

Krok 2.
Dobrze rozbite kotlety wkładamy do miseczki, obkładamy plasterkami cebuli, oprószamy solą oraz pieprzem i zalewamy zimnym mlekiem - odstawiamy do lodówki przynajmniej na 2 godziny, jeżeli ktoś ma czas to nawet na dłużej (najlepiej na całą noc).

Krok 3.
Zamarynowane w mleku i cebuli kotlety schabowe wyjmujemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i układamy na deseczce. Każdy kotlet, z obu stron delikatnie oprószamy solą oraz pieprzem.

Krok 4.
Do miseczki wbijamy całe jajka, dodajemy 2 łyżki mleka, odrobinę soli oraz pieprzu i roztrzepujemy dokładnie.

Każdego kotleta panierujemy najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej. Nadmiar bułki delikatnie strząsamy i od razu kładziemy na rozgrzany smalec na patelnię.
Smażymy po dwa kotlety na raz...no chyba, że komuś wyszły wielkości talerza ;)
Kotlety smażymy po dwie minuty z każdej strony, następnie zmniejszamy ogień i smażymy jeszcze po 2-3 minuty na każdą stronę. W trakcie smażenia można polewać kotlety gorącym tłuszczem z patelni. Pamiętajmy jednak, że trochę kalorii kotletowi dzięki temu pewnie jeszcze przybędzie ;)
Przed każdą kolejną partią patelnię przecieramy papierowym ręcznikiem i smażymy na świeżym tłuszczu.

Usmażone kotlety osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

PROPOZYCJA PODANIA

  • kotlety schabowe z ziemniakami z wody i surówką z białej kapusty/mizerią
  • kotlety schabowe z purre ziemniaczanym i zasmażaną kapustą/buraczkami
  • kotlety schabowe z frytkami i surówką colesław

Ile kalorii ma kotlet schabowy w panierce z jajka i bułki tartej smażony na smalcu?


Kotlet schabowy o wadze ok. 130g ma ok. 411 kcal

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger