NAJLEPSZY KOTLET SCHABOWY - przepis Magdy Gessler
kotlet schabowy fot. Moja Książka Kucharska
Kotlety schabowe panierowane i smażone na smalcu to już klasyka kuchni polskiej. A kotlety przygotowane według Magdy Gessler są rzeczywiście przepyszne. Swój wyjątkowy smak zawdzięczają moczeniu mięsa w mleku i cebuli. Dzięki tej właśnie marynacie mięso kruszeje i kotlety stają się delikatne oraz miękkie.
Marynowanie schabowego w mleku i cebuli sprawia, że mięso staje się nie tylko delikatne i kruche, ale zyskuje również niezwykle wyrazisty smak. A jaki jest klasyczny i tradycyjny przepis na kotlet schabowy? Ma być cienki, czy raczej gruby? Powinien być z kością, czy bez niej? A może smażony na maśle, oleju, czy smalcu? W każdym domu, kotlet schabowy przygotowywany jest nieco inaczej, każdy ze sposobów jest najlepszy i nic nie może mu odebrać wyjątkowego smaku podczas niedzielnego obiadu ;)
SKŁADNIKI:
PRZYGOTOWANIE:
Krok 1.
Kotlety ze schabu kładziemy kolejno na desce i rozbijamy tłuczkiem na cienkie filety. Białą otoczkę z tłuszczyku wokół kotletów odcinamy ostrym nożykiem. Tym samym ostrym nożykiem nacinamy mięso w kilku miejscach. Dzięki temu kotlety nie powinny mocno obkurczyć się podczas smażenia.
Kupując mięso na dziale mięsnym możemy poprosić o pokrojenie go na odpowiednie, gotowe kotlety i rozbicie ich w maszynie
Krok 2.
Dobrze rozbite kotlety wkładamy do miseczki, obkładamy plasterkami cebuli, oprószamy solą oraz pieprzem i zalewamy zimnym mlekiem - odstawiamy do lodówki przynajmniej na 2 godziny, jeżeli ktoś ma czas to nawet na dłużej (najlepiej na całą noc).
Krok 3.
Zamarynowane w mleku i cebuli kotlety schabowe wyjmujemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i układamy na deseczce. Każdy kotlet, z obu stron delikatnie oprószamy solą oraz pieprzem.
Krok 4.
Do miseczki wbijamy całe jajka, dodajemy 2 łyżki mleka, odrobinę soli oraz pieprzu i roztrzepujemy dokładnie.
Każdego kotleta panierujemy najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej. Nadmiar bułki delikatnie strząsamy i od razu kładziemy na rozgrzany smalec na patelnię.
Smażymy po dwa kotlety na raz...no chyba, że komuś wyszły wielkości talerza ;)
Kotlety smażymy po dwie minuty z każdej strony, następnie zmniejszamy ogień i smażymy jeszcze po 2-3 minuty na każdą stronę. W trakcie smażenia można polewać kotlety gorącym tłuszczem z patelni. Pamiętajmy jednak, że trochę kalorii kotletowi dzięki temu pewnie jeszcze przybędzie ;)
Przed każdą kolejną partią patelnię przecieramy papierowym ręcznikiem i smażymy na świeżym tłuszczu.
Usmażone kotlety osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
PROPOZYCJA PODANIA
Kotlet schabowy o wadze ok. 130g ma ok. 411 kcal
Kotlet schabowy
Przepis na kotlety schabowe Magdy Gessler
Kotlety schabowe panierowane i smażone na smalcu to już klasyka kuchni polskiej. A kotlety przygotowane według Magdy Gessler są rzeczywiście przepyszne. Swój wyjątkowy smak zawdzięczają moczeniu mięsa w mleku i cebuli. Dzięki tej właśnie marynacie mięso kruszeje i kotlety stają się delikatne oraz miękkie.
Najlepszy przepis na schabowego...
Marynowanie schabowego w mleku i cebuli sprawia, że mięso staje się nie tylko delikatne i kruche, ale zyskuje również niezwykle wyrazisty smak. A jaki jest klasyczny i tradycyjny przepis na kotlet schabowy? Ma być cienki, czy raczej gruby? Powinien być z kością, czy bez niej? A może smażony na maśle, oleju, czy smalcu? W każdym domu, kotlet schabowy przygotowywany jest nieco inaczej, każdy ze sposobów jest najlepszy i nic nie może mu odebrać wyjątkowego smaku podczas niedzielnego obiadu ;)
Kotlet schabowy Magdy Gessler - prosty, wypróbowany przepis. Zapisujcie i korzystajcie z niego :) Polecam!
Jak zrobić perfekcyjny kotlet schabowy - przepis, składniki i przygotowanie.
Oto składniki na kotlet schabowy
SKŁADNIKI:
- 500-600g schabu wieprzowego, pokrojonego na 4 kotlety
- sól i pieprz
do namoczenia:
- mleko
- 1 duża cebula, pokrojona w plasterki
- odrobina soli i pieprzu
do panierowania:
- bułka tarta
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- sól i pieprz
do smażenia:
- smalec
Jak zrobić kotlety schabowe
PRZYGOTOWANIE:
Krok 1.
Kotlety ze schabu kładziemy kolejno na desce i rozbijamy tłuczkiem na cienkie filety. Białą otoczkę z tłuszczyku wokół kotletów odcinamy ostrym nożykiem. Tym samym ostrym nożykiem nacinamy mięso w kilku miejscach. Dzięki temu kotlety nie powinny mocno obkurczyć się podczas smażenia.
Kupując mięso na dziale mięsnym możemy poprosić o pokrojenie go na odpowiednie, gotowe kotlety i rozbicie ich w maszynie
Krok 2.
Dobrze rozbite kotlety wkładamy do miseczki, obkładamy plasterkami cebuli, oprószamy solą oraz pieprzem i zalewamy zimnym mlekiem - odstawiamy do lodówki przynajmniej na 2 godziny, jeżeli ktoś ma czas to nawet na dłużej (najlepiej na całą noc).
Krok 3.
Zamarynowane w mleku i cebuli kotlety schabowe wyjmujemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i układamy na deseczce. Każdy kotlet, z obu stron delikatnie oprószamy solą oraz pieprzem.
Krok 4.
Do miseczki wbijamy całe jajka, dodajemy 2 łyżki mleka, odrobinę soli oraz pieprzu i roztrzepujemy dokładnie.
Każdego kotleta panierujemy najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej. Nadmiar bułki delikatnie strząsamy i od razu kładziemy na rozgrzany smalec na patelnię.
Smażymy po dwa kotlety na raz...no chyba, że komuś wyszły wielkości talerza ;)
Kotlety smażymy po dwie minuty z każdej strony, następnie zmniejszamy ogień i smażymy jeszcze po 2-3 minuty na każdą stronę. W trakcie smażenia można polewać kotlety gorącym tłuszczem z patelni. Pamiętajmy jednak, że trochę kalorii kotletowi dzięki temu pewnie jeszcze przybędzie ;)
Przed każdą kolejną partią patelnię przecieramy papierowym ręcznikiem i smażymy na świeżym tłuszczu.
Usmażone kotlety osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
PROPOZYCJA PODANIA
- kotlety schabowe z ziemniakami z wody i surówką z białej kapusty/mizerią
- kotlety schabowe z purre ziemniaczanym i zasmażaną kapustą/buraczkami
- kotlety schabowe z frytkami i surówką colesław
Ile kalorii ma kotlet schabowy w panierce z jajka i bułki tartej smażony na smalcu?
Kotlet schabowy o wadze ok. 130g ma ok. 411 kcal
Pierwszy raz robiłem kotleta schabowego w żuciu, całość na tym przepisie i muszę powiedzieć że wyszło bardzo dobre. Bałem się że nie będzie smaczne bo nie mam specjalnego talentu kulinarnego a okazuje się, że przepis jest na tyle dobry że wychodzi smacznie i bez problemu. Wielki dzięki za podzielenie się tym przepisem.
OdpowiedzUsuńSuper :)
Usuń