PYZY ZIEMNIACZANE - Z MIĘSEM PRZEPIS
/
2
Pyzy ziemniaczane z mięsem
Przepis na pyzy z surowych i gotowanych ziemniaków.
Pyzy ziemniaczane zazwyczaj przygotowywane są z surowych i gotowanych ziemniaków. Zdarza się niekiedy, że nasze gotowe pyzy, którym poświęciliśmy tyle pracy, niestety rozpadają nam się podczas gotowania. Aby uniknąć tej przykrej niespodzianki, należy pamiętać o kilku bardzo ważnych zasadach. Po pierwsze, ugotowane ziemniaki, które dodamy do masy muszą być bezwzględnie wystudzone. Po drugie, surowe ziemniaki, starte na tarce powinny być maksymalnie odciśnięte z wody - cała masa ziemniaczana powinna być jak najbardziej sucha. O tym pamiętajcie zawsze!
Pozostaje jeszcze kwestia czy dodawać jajko, czy też nie? Otóż, jajko można dodać, z tym, że masa będzie wówczas wymagała dodania większej ilości mąki, która wchłonie wodę z jajka (pamiętacie? - masa powinna być jak to tylko możliwe "sucha" ). Bez jajka też powinno się udać :)
Smaczna pyza ziemniaczana - jak wyczarować pyszne pyzy z mięsem gotowanym.
Nie bez znaczenia pozostaje także farsz, którego użyjemy do przygotowania pyz. Oprócz tego, że powinien być oczywiście smaczny, to pamiętajmy o tym, aby broń Boże nie suchy! Najlepszy będzie z gotowanego mięsa w rosole. Wiem, że to jest więcej pracy, ale gwarantuję, że opłacalnej ;)
Wybornie smakują także pyzy z farszem z pasztetu - wystarczy nadziać pyzy dobrym, ulubionym pasztetem i gotowe! I tu jedna uwaga : kiszki pasztetowej raczej nie polecam.
Pyzy ziemniaczane z mięsem - wypróbowany, najlepszy przepis. Zapisujcie i ulepszajcie go :)
Polecam!
- 2,5 kg mącznych ziemniaków
- 1 jajko (ewentualnie)
- 2-3 łyżki mąki pszennej (w zależności od wilgotności masy ziemniaczanej)
- sól i pieprz do smaku
Farsz:
- 500g mieszanego mięsa drobiowego i wieprzowego (karkówka lub podgardle) - mniej więcej pół na pół, pokrojone w kawałki
- 1 cebula
- 1 niewielka marchew, niewielki korzeń pietruszki
- po kilka ziarenek ziela, pieprzu, listki laurowe
- sól, pieprz, suszony majeranek i lubczyk do smaku
- 1 jajko
- bułka tarta ewentualnie
Krok 1.
Mięso zalewamy wodą, dodajemy warzywa oraz przyprawy, gotujemy powoli do miękkości.
Gotowe mięso wyjmujemy z rosołu i wraz z warzywami mielimy.
Do masy mięsnej dodajemy jajko i majeranek, lubczyk, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i mieszamy. Farsz gotowy.
Krok 2.
Połowę ziemniaków szorujemy, zalewamy wrzątkiem, solimy, gotujemy w mundurkach do miękkości, odcedzamy, odparowujemy, obieramy ze skórki i wyciskamy praską do ziemniaków.
Krok 3.
Pozostałe ziemniaki myjemy, obieramy, płuczemy, ścieramy na tarce z małymi oczkami i bardzo dokładnie odciskamy z płynu. Płyn odstawiamy na chwilę dla uzyskania osadu ze skrobi.
Krok 4.
Zlewamy wodę znad osadu ze skrobi i dodajemy skrobię do utartych ziemniaków. Tarte ziemniaki można skropić sokiem z cytryny i wymieszać aby nie ściemniały.
Krok 5.
Mieszamy ugotowane i surowe ziemniaki, dodajemy mąkę, sól i pieprz - zagniatamy ciasto.
Krok 6.
Na stolnicy z wysypaną mąką pszenną formujemy z ciasta wałek o średnicy 3 cm, kroimy go na kawałki długości 3 cm, formujemy z nich okrągłe placuszki, kładziemy na nie po łyżeczce farszu, zlepiamy ciasto nad farszem i formujemy kuliste pyzy.
Gotujemy 3 litry osolonej wody, partiami kładziemy pyzy na wrzątek, gotujemy 3 minuty od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię, odcedzamy i podajemy okraszone skwarkami i/lub posiekaną, zrumienioną cebulką.
Bardzo ważne jest, aby pyzy gotowały się na bardzo niewielkim ogniu, woda ma jedynie lekko wrzeć.
Pyzy ziemniaczane z czym podać?
Pyzy ziemniaczane najczęściej podawane są ze zrumienioną cebulką i skwarkami z boczku bądź słoniny. Świetne z sosem grzybowym ze świeżych grzybów np. z kurek. No i jeszcze sos koperkowy, czosnkowy, a nawet chrzanowy sprawią, że Wasze kupki smakowe na pewno oszaleją ;)
Smacznego :)
Zapraszam na mój Facebook :) Komentujcie i łapki w górę! ;)
Przepis zaktualizowany 13.04.2018
Uwielbiam :) Wyglądają baardzo apetycznie, polane tą cebulką :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarz i pozdrawiam ciepło :)
Usuń