MAKARON - MAKARON ALLA CARBONARA
/
0
Makaron : makaron a'la carbonara
Przepis na makaron alla carbonara
Makaron carbonara to oryginalna włoska potrawa z makaronem i sosem na bazie jajek, z boczkiem, ziołami i tartym, twardym serem. Przygotowanie potrawy jest bardzo proste. Jaja, oraz pozostałe składniki, wystarczy wymieszać z gorącym makaronem i szybki oraz pyszny obiad dla całej rodziny w 20minut gotowy.
Spaghetti carbonara
Gotowy sos carbonara najczęściej dodajemy do makaronu spaghetti i w takim towarzystwie sos od razu nam się kojarzy. Jednak pasta carbonara wyśmienicie smakuje nie tylko z makaronem spaghetti. Do przygotowania tej potrawy można wybrać innego rodzaju długiego makaronu, jak np. wstążki, a nawet penne, czy fussilli.
Jak zrobić doskonały sos carbonara przepis
Carbonara to klasyczny włoski sos na bazie jajek, czarnego pieprzu i boczku, który mieszany jest z gorącym makaronem najczęściej spaghetti. Tradycyjnie sos carbonara przygotowywany jest bez śmietany, z suszonym włoskim boczkiem - pancettą oraz twardym, tartym serem typu parmezan. Masa jajeczna, która trafia do gorącego makaronu, nie powinna całkowicie się ściąć, a utworzyć kremowy sos i tylko trochę zgęstnieć.
Makaron z sosem carbonara - wypróbowany, tradycyjny przepis. Zapisujcie i ulepszajcie go :) Polecam!
Oto składniki na makaron carbonara
SKŁADNIKI:- 300g makaronu spaghetti, wstążki, penne
- 200g boczku (wędzonego lub suszonego np. pancetty)
- 2 ząbki czosnku, starte na tarce do jarzyn z małymi oczkami
- 4 surowe jajka
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 60g startego na tarce twardego sera typu parmezan
- 1 gałązka tymianku
- sól i świeżo zmielony pieprz
Jak zrobić makaron carbonara
PRZYGOTOWANIE:
Krok 1.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg. przepisu na opakowaniu, najlepiej al'dente.
Odcedzamy i trzymamy w cieple.
Krok 2.
Jajka sparzamy wrzątkiem, wybijamy do miseczki, doprawiamy solą oraz sporą ilością świeżo mielonego pieprzu - roztrzepujemy widelcem.
Krok 3.
Boczek kroimy w kosteczkę, podsmażamy na rumiano. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, listki tymianku otarte z gałązki oraz czosnek, chwilę podgrzewamy i dodajemy osączony makaron, wsypujemy połowę startego sera, mieszamy i zdejmujemy z ognia.
Krok 4.
Następnie, gorący makaron polewamy masą jajeczną i mieszamy. Pamiętajmy, że masa jajeczna nie powinna całkowicie się ściąć, a tylko lekko zgęstnieć uzyskując konsystencję delikatnego sosu.
Gotowy makaron wykładamy na talerze, posypujemy tartym serem, doprawiamy pieprzem ,dekorujemy świeżymi ziołami i gotowe.
Smacznego :)
Zapraszam na mój Facebook :) Komentujcie i łapki w górę! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz