MAKARON - MAKARON ALLA CARBONARA

Makaron : makaron a'la carbonara


Przepis na makaron alla carbonara


Makaron carbonara to oryginalna włoska potrawa z makaronem i sosem na bazie jajek, z boczkiem, ziołami i tartym, twardym serem. Przygotowanie potrawy jest bardzo proste. Jaja, oraz pozostałe składniki, wystarczy wymieszać z gorącym makaronem i szybki oraz pyszny obiad dla całej rodziny w 20minut gotowy.

Spaghetti carbonara


Gotowy sos carbonara najczęściej dodajemy do makaronu spaghetti i w takim towarzystwie sos od razu nam się kojarzy. Jednak pasta carbonara wyśmienicie smakuje nie tylko z makaronem spaghetti. Do przygotowania tej potrawy można wybrać innego rodzaju długiego makaronu, jak np. wstążki, a nawet penne, czy fussilli.

Jak zrobić doskonały sos carbonara przepis


Carbonara to klasyczny włoski sos na bazie jajek, czarnego pieprzu i boczku, który mieszany jest z gorącym makaronem  najczęściej spaghetti. Tradycyjnie sos carbonara przygotowywany jest bez śmietany, z suszonym włoskim boczkiem - pancettą oraz twardym, tartym serem typu parmezan. Masa jajeczna, która trafia do gorącego makaronu, nie powinna całkowicie się ściąć, a utworzyć kremowy sos i tylko trochę zgęstnieć.

Makaron z sosem carbonara - wypróbowany, tradycyjny przepis. Zapisujcie i ulepszajcie go :) Polecam!




Oto składniki na makaron carbonara

SKŁADNIKI:
  • 300g makaronu spaghetti, wstążki, penne
  • 200g boczku (wędzonego lub suszonego np. pancetty)
  • 2 ząbki czosnku, starte na tarce do jarzyn z małymi oczkami
  • 4 surowe jajka
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 60g startego na tarce twardego sera typu parmezan
  • 1 gałązka tymianku
  • sól i świeżo zmielony pieprz

Jak zrobić makaron carbonara


PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg. przepisu na opakowaniu, najlepiej al'dente.
Odcedzamy i trzymamy w cieple.

Krok 2.
Jajka sparzamy wrzątkiem, wybijamy do  miseczki, doprawiamy solą oraz sporą ilością świeżo mielonego pieprzu - roztrzepujemy widelcem.

Krok 3.
Boczek kroimy w kosteczkę, podsmażamy na rumiano. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, listki tymianku otarte z gałązki oraz czosnek, chwilę podgrzewamy i dodajemy osączony makaron, wsypujemy połowę startego sera, mieszamy i zdejmujemy z ognia.

Krok 4.
Następnie, gorący makaron polewamy masą jajeczną i mieszamy. Pamiętajmy, że masa jajeczna nie powinna całkowicie się ściąć, a tylko lekko zgęstnieć uzyskując konsystencję delikatnego sosu.

Gotowy makaron wykładamy na talerze, posypujemy tartym serem, doprawiamy pieprzem ,dekorujemy świeżymi ziołami i gotowe.

Smacznego :)

Zapraszam na mój Facebook :) Komentujcie i łapki w górę! :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger