DELIKATNA JAJECZNICA a'la GORDON RAMSAY





DELIKATNA JAJECZNICA a'la GORDON RAMSAY


Jajecznica przygotowana wg. przepisu Gordona jest niezwykle delikatna i puszysta. Wygląda pięknie i jest naprawdę smaczna. Świetnie smakuje ze smażonymi grzybami lub pomidorkami koktajlowymi - najlepiej prosto z krzaczka :)

Dzięki pysznemu jedzeniu można wieść dłuższe, zdrowe i szczęśliwe życie :)  

Wypróbujcie przepis - będziecie zadowoleni.


Liczba porcji : 2-3

SKŁADNIKI:
  •  6 dużych jaj
  • 25g zimnego masła pokrojonego w małą kostkę
  • 1 łyżka śmietany kremówki
  • sól morska, mielony pieprz do smaku
  • posiekany szczypiorek

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Na zimną patelnię, z grubym dnem, rozbijamy jajka, stawiamy na najmniejszym ogniu i dodajemy połowę masła - drewnianą łyżką mieszamy zawartość patelni.

Krok 2.
Gdy jajka zaczną się ścinać, dodajemy pozostałe masło, mieszamy. Staramy się , aby jajecznica miała konsystencję lekko grudkowatą. Co pewien czas zestawiamy jajecznicę z ognia, aby jajka nie podgrzewały się zbyt mocno.

Krok 3
Na koniec dodajemy do jajecznicy śmietanę, sól morską oraz pieprz. Posypujemy posiekanym, świeżym szczypiorkiem lub kiełkami

Do jajecznicy możemy przygotować tosty z chleba wiejskiego.
Tosty kładziemy na płaskich talerzach, a na wierzch każdego nakładamy jajecznicę. Obok układamy plasterki pomidora lub pomidorki koktajlowe.
 Podajemy natychmiast po przygotowaniu.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger