ZUPA MAKARONOWA


Na pierwsze danie dzisiaj WŁOSKA ZUPA MAKARONOWA. Jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Składa się z niewielu składników i to jest jej wielka zaleta - smakuje wybornie.  Ponoć 'rzeczy proste są najbardziej niezwykłe', co świetnie znajduje swoje odzwierciedlenie w tej smakowitej i pożywnej zupie. Polecam przepis!


SKŁADNIKI:
  • 1 litr esencjonalnego rosołu z drobiu
  • mała filiżanka (4 łyżki) drobnego, suchego makaronu
  • szklanka śmietany
  • duża filiżanka utartego, żółtego sera (najlepiej parmezanu)
  • sól
  • biały pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Zagotowujemy rosół, dodajemy do niego drobny makaron, gotujemy do miękkości na średnim ogniu, następnie odstawiamy.

Krok 2.
Śmietanę lekko ubijamy, hartujemy z niewielką ilością gorącej zupy, powoli rozprowadzamy w zupie, lekko spieniamy i, gdy trzeba , doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem..

Krok 3.
 Ciepłą zupę rozlewamy na talerze i posypujemy utartym serem. Pozostały ser podajemy na stół w oddzielnym naczyniu.

Zupa nie nadaje się do odgrzania i podania np. po kilku godzinach.

Smacznego:)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger