PIERSI KACZKI W AKSAMITNYM SOSIE
/
0
SKŁADNIKI:
- 2 piersi młodej, dużej kaczki
- oliwa i masło (pół na pół) do smażenia
- sól
- pieprz
- ocet balsamiczny
- 3 łyżki śmietany kremowej
- 3 łyżki koniaku lub brandy
- drylowane wiśnie z zalewy
PRZYGOTOWANIE:
Krok 1.
Mięso lekko marynujemy, nacierając solą zmieszaną ze świeżo zmielonym pieprzem w proporcji pół na pół i kropiąc niezbyt obficie octem balsamicznym. odstawiamy pod przykryciem, w chłodne miejsce na godzinę lub nieco dłużej.
Krok 2.
Na rozgrzanym tłuszczu smażymy piersi po 10 minut z każdej strony, odstawiamy.
Krok 3.
Lekko przechłodzone mięso kroimy w cienkie plastry, trzymamy pod przykryciem.
Krok 4.
Do tłuszczu ze smażenia dodajemy 3 łyżki wody, zagotowujemy, drewnianą łyżką zeskrobujemy zasmażony na patelni tłuszcz (najwięcej w nim smaku i aromatu). Do powstałego sosu kładziemy plastry kaczki i na niewielkim ogniu dusimy, aż mięso będzie miękkie.
Krok 5.
Wykładamy za pomocą łyżki cedzakowej na wygrzany półmisek, trzymamy w cieple.
Do sosu dodajemy kremową śmietanę, mieszamy energicznie, aż sos stanie się pulchny, wręcz aksamitny, dodajemy koniak lub brandy, mieszamy.
Gorącym sosem zalewamy plastry mięsa. Podajemy z grubym makaronem lub kładzionymi kluseczkami.
Boki półmiska obtaczamy wiśniami.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz