PIERSI KACZKI W AKSAMITNYM SOSIE


"Kaczki młode też są daniem smacznem i w najlepszych jadłospisach figurować mogą" - tak pisała Maria Disslowa w 1930 roku. 

Kaczka przygotowana według tego przepisu to soczyste kruche mięso z chrupiącą skórką...hmm..pycha!


SKŁADNIKI:
  • 2 piersi młodej, dużej kaczki
  • oliwa i masło (pół na pół) do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • ocet balsamiczny
na sos:
  • 3 łyżki śmietany kremowej
  • 3 łyżki koniaku lub brandy
  • drylowane wiśnie z zalewy
 
PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Mięso lekko marynujemy, nacierając solą zmieszaną ze świeżo zmielonym pieprzem w proporcji pół na pół i kropiąc niezbyt obficie octem balsamicznym. odstawiamy pod przykryciem, w chłodne miejsce na godzinę lub nieco dłużej.

Krok 2.
Na rozgrzanym tłuszczu smażymy piersi po 10 minut z każdej strony, odstawiamy. 

Krok 3.
Lekko przechłodzone mięso kroimy w cienkie plastry, trzymamy pod przykryciem.

Krok 4.
Do tłuszczu ze smażenia dodajemy 3 łyżki wody, zagotowujemy, drewnianą łyżką zeskrobujemy zasmażony na patelni tłuszcz (najwięcej w nim smaku i aromatu). Do powstałego sosu kładziemy plastry kaczki i na niewielkim ogniu dusimy, aż mięso będzie miękkie.

Krok 5.
Wykładamy za pomocą łyżki cedzakowej na wygrzany półmisek, trzymamy w cieple.
Do sosu dodajemy kremową śmietanę, mieszamy energicznie, aż sos stanie się pulchny, wręcz aksamitny, dodajemy koniak lub brandy, mieszamy.
Gorącym sosem zalewamy plastry mięsa. Podajemy z grubym makaronem lub kładzionymi kluseczkami.
Boki półmiska obtaczamy wiśniami.

Smacznego :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger