ESKALOPKI Z KURCZAKA
/
5
Eskalopki z kurczaka. |
Najlepszy przepis na eskalopki z kurczaka.
Z pozoru proste danie, które znają wszyscy. Jednak czy wszyscy wiedzą, jak przygotować eskalopki tak, aby były naprawdę soczyste?
Eskalopki to rodzaj cienkich kotlecików wykrojonych w tym przypadku z filetu kurczaka. Kotleciki delikatnie ugniatamy dłonią i, aby mięso po usmażeniu było delikatne oraz soczyste, należy je obtoczyć np. w mące pszennej lub w krupczatce . Dzięki temu nasze kotlety będą z wierzchu chrupiące, jak również zachowają soczystość mięsa w środku.
Eskalopki smażymy na zwykłej patelni lub grillowej. Najlepiej smakują w towarzystwie sosu grzybowego, koperkowego lub pomidorowego.
SKŁADNIKI:
- 800g filetów z kurczaka
- mąka do panierowania
- 2 łyżki masła + oliwa do smażenia
- sól
- pieprz
Krok 1.
Wsypujemy mąkę do miski.
Krok 2.
Z filetów usuwamy resztki tłuszczu, błon i chrząstek, mięso płuczemy, osuszamy, kroimy na plastry grubości 5mm (eskalopki), oprószamy solą i pieprzem.
Krok 3.
Następnie eskalopki wkładamy kolejno do miski z mąką, naciskając na plasterki kciukami rozgniatamy eskalopki (jednocześnie obtaczamy je w mące), uważając przy tym, żeby nie rozerwać mięsa. Nadmiar mąki strzepujemy.
Krok 4.
Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę, kładziemy eskalopki i smażymy z obu stron po 1-2 minuty.
Rozkładamy je na ogrzanych talerzach, podajemy z sosem grzybowym, grubym makaronem, kluskami lub kopytkami oraz sezonową sałatką.
Smacznego :)
Jaka mąka do panierowania ? Gdzie kupić ?
OdpowiedzUsuńZwykła mąka pszenna,dostepna w kazdym sklepie spożywczym
OdpowiedzUsuńeskalopki i panierka? radzę sprawdzić co te słowo "eskalopki" oznacza ;)
OdpowiedzUsuńSpróbowałem i smakuje naprawdę dobrze! Polecam
OdpowiedzUsuń:)
Usuń