ESKALOPKI Z KURCZAKA


Najlepszy przepis na eskalopki z kurczaka.

Z pozoru proste danie, które znają wszyscy. Jednak czy wszyscy wiedzą, jak przygotować eskalopki tak, aby były naprawdę soczyste?

Eskalopki to rodzaj cienkich kotlecików wykrojonych w tym przypadku z filetu kurczaka. Kotleciki delikatnie ugniatamy dłonią i, aby mięso po usmażeniu było delikatne oraz soczyste, należy je obtoczyć np. w mące pszennej lub w krupczatce . Dzięki temu nasze kotlety będą z wierzchu chrupiące, jak również zachowają soczystość mięsa w środku.
Eskalopki smażymy na zwykłej patelni lub grillowej. Najlepiej smakują w towarzystwie sosu grzybowego, koperkowego lub pomidorowego.
Bardzo dobrym pomysłem jest przygotowanie eskalopków w cieście naleśnikowym lub usmażenie ich w pergaminie.


SKŁADNIKI:

  • 800g filetów z kurczaka
  • mąka do panierowania
  • 2 łyżki masła + dobrej jakości oliwa do smażenia
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Wsypujemy mąkę do miski.

Krok 2.
Z filetów usuwamy resztki tłuszczu, błon i chrząstek, mięso płuczemy, osuszamy, kroimy na plastry grubości 5mm (eskalopki), oprószamy solą i pieprzem.


Krok 3.

Następnie eskalopki wkładamy kolejno do miski z mąką, naciskając na plasterki kciukami rozgniatamy eskalopki (jednocześnie obtaczamy je w mące), uważając przy tym, żeby nie rozerwać mięsa. Nadmiar mąki strzepujemy.

Krok 4.
Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę, kładziemy eskalopki i smażymy z obu stron po 1-2 minuty.

Rozkładamy je na ogrzanych talerzach, podajemy z sosem grzybowym, grubym makaronem, kluskami lub kopytkami oraz sezonową sałatką.

Smacznego :)





4 komentarze:

  1. Jaka mąka do panierowania ? Gdzie kupić ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Zwykła mąka pszenna,dostepna w kazdym sklepie spożywczym

    OdpowiedzUsuń
  3. eskalopki i panierka? radzę sprawdzić co te słowo "eskalopki" oznacza ;)

    OdpowiedzUsuń

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger