ZUPA NEAPOLITAŃSKA
/
8
Zupa neapolitańska fot. Moja Książka Kucharska |
Przepis na klasyczną zupę neapolitańską.
Pyszna włoska zupa z makaronem i parmezanem, zabielona śmietaną. Zupa gotowana na rosole.
Jak zrobić domową zupę neapolitańską - wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie.
Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go :) Polecam.
-----------------------------------------
Liczba porcji :4
Czas przygotowania : 35 minut
-----------------------------------------
Oto składniki i przyprawy na zupę neapolitańską:
- 5 szklanek esencjonalnego rosołu z drobiu, wołowiny lub koncentratu
- szklanka lekko kwaśnej śmietany kremowej
- łyżka masła
- łyżka mąki
- czubata łyżka utartego parmezanu lub żółtego, ostrego sera
- 2 żółtka
- szczypta soli
- szczypta świeżo zmielonego, białego pieprzu
- utarty parmezan lub pikantny, żółty ser do posypania
- ugotowany makaron
Zupa z makaronem przepis.
PRZYGOTOWANIE zupy neapolitańskiej:
Krok 1.
W garnku, w którym chcemy przygotować zupę, zasmażamy na maśle mąkę, cały czas mieszając (nie powinna się zrumienić, tylko stracić smak surowizny).
Krok 2.
Do mąki dodajemy utarty ser i, cały czas mieszając, zasmażamy, aż ser się rozpuści, a masa stanie się jednolita.
Krok 3.
Zasmażkę rozprowadzamy śmietaną i zagotowujemy. Zestawiamy z ognia.
Krok 4.
Żółtka rozprowadzamy z 2 łyżkami wody (przegotowanej, chłodnej), dodajemy do zasmażki i, energicznie mieszając, łączymy składniki.
Krok 5.
Gdy składniki dokładnie się połączą, dodajemy, lejąc bardzo powoli i cały czas mieszając, gorący rosół.
Zupa jest gotowa po połączeniu wszystkich składników. Gdy trzeba, doprawiamy lekko do smaku.
Podajemy w szerokich kokilkach, posypaną serem lub na talerzach, z dodatkiem makaronu i/lub utartego sera.
Smacznego :)
Przepis na tą wyjątkową zupę pochodzi z książki "1001 przepisów" Ewy Aszkiewicz. Polecam!
Zupa neapolitańska z makaronem fot. Moja Książa Kucharska |
Bardzo ciekawa, nigdy takiej nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńPolecam wypróbować przepis :) Dziękuję za komentarz i pozdrawiam wraz z życzeniami Wesołych Świąt ! :)
Usuńbyłam ostatnio w barze mlecznym , nigdy nie jadłam więc byłam ciekawa, bardzo mi smakowała, na pewno zrobię, i dobrze że podałaś książkę, też kupie, uwielbiam książki
OdpowiedzUsuńa masło mozna zastąpić margaryną??
OdpowiedzUsuńNigdy nie smażyłam na margarynie , ale wiem, że niektórzy tak robią i wszystko jest ok. Myślę, że margaryna nie powinna zepsuć smaku tej zupy. Pozdrawiam :)
Usuńwyszło super :))
OdpowiedzUsuńŚwietnie :) Pozdrawiam!
Usuńja robię podobną ale zamiast żółtego sera uzywam topionego a zamiast makaronu drobne grzanki :)
OdpowiedzUsuń