DODATKI DO ZUP - ZACIERKI

 
DOMOWE ZACIERKI do zupy, żadne nie smakują tak dobrze, jak właśnie te zrobione we własnej kuchni. Ich przygotowanie jest naprawdę proste i stanowią świetny dodatek do wielu zup. ZACIERKI podajemy do zupy fasolowej, gulaszowej, zup grzybowych, mięsnych, mlecznych oraz ziemniaczanych.





---------------------------------------------
Liczba porcji : około 4
Czas przygotowania : 20 minut + obsuszenie
--------------------------------------------- 

SKŁADNIKI:
  • 100g mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki wody
  • sól
  • mąka do podsypywania

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Przesiewamy mąkę, którą następnie zagniatamy z jajkiem, 2 łyżeczkami wody i szczyptą soli. Ciasto wyrabiamy, podsypując mąką i formujemy z niego kulkę.

*ciasto powinno być twarde

Krok 2.
Ciasto siekamy nożem lub ścieramy na tarce z dużymi oczkami.

* można również "szczypać" drobiny ciasta palcami

Krok 3.
Stolnicę podsypujemy mąką i rozkładamy zacierki, aby podeschły.

Krok 4.
Zacierki gotujemy około 10 minut w osolonym wrzątku, odcedzamy, przelewamy gorącą wodą i dodajemy do zupy.

Smacznego :)


4 komentarze:

  1. Przepis spadł mi jak z nieba. Nigdy nie wiedziałam, jak dokładnie robi się zacierki, których mistrzynią była moja babcia. Niestety nie przekazała mi ich tajemnicy. Teraz ja będę mogła je robić. Dzięki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA20 grudnia 2013 21:49

      Cieszę się, że przepis okazał się pomocny :) Już niedługo kolejne przepisy na DODATKI DO ZUP, takie jak: kluski royal, kluski francuskie, lane i kładzione oraz pulpety i knelki do zup , więc zapraszam do zaglądania. Pozdrawiam! :)

      Usuń

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger