PIEROGI: PRZEPIS NA PIEROGI Z SEREM
/
2
Pierogi z serem
Przepis na pierogi z serem na słodko
Nie od dziś wiadomo, że domowe potrawy smakują najlepiej. Pyszne pierogi z serem, cukrem waniliowym i rodzynkami - to przepis idealny na konkretny obiad dla małych i dużych.
Jak zrobić najlepsze ciasto na pierogi?
Ciasto na pierogi fot. Moja Książka Kucharska
Podstawą udanego ciasta pierogowego są odpowiednie proporcje mąki i wody. W przepisie podano dość dokładne ilości tych składników - dzięki temu ciasto jest nie tylko gładkie i idealnie elastyczne, ale także nie wymaga później nadmiernego, dodatkowego podsypywania mąką. Ważne jest jeszcze aby woda dodana do mąki była bardzo ciepła - jednak nie gorąca!! Raczej unikajmy zaparzania mąki w tym przypadku. Ciasto nie będzie już tak smaczne i elastyczne. Owszem, będzie bardzo miękkie, natomiast może być trudno rozwałkować go na bardzo cienki placek (a to jest jednak ważne), lepienie pierożków jest uciążliwe, a po ugotowaniu ciasto często rwie się na kawałki (właśnie po tym poznamy zaparzoną mąkę). A dodanie zbyt dużej ilości tłuszczu do ciasta, to już w ogóle szok. Wystarczy max. 2 łyżeczki, aby ciasto było bardziej elastyczne.
Idealne ciasto na pierogi przepis >>>
Pierogi: pierogi z serem na słodko - wypróbowany, najlepszy przepis. Zapisujcie i ulepszajcie go :) Polecam!
----------------------------------------------------------
Czas przygotowania : 15 minut + 1 godz. 40 min. przygotowanie ciasta i pierogów
----------------------------------------------------------
Oto składniki na pierogi z serem
SKŁADNIKI:
- ciasto na pierogi przygotowane wg. tego przepisu
- 1kg twarogu półtłustego
- 3 łyżki rodzynek
- 4 żółtka
- 4 łyżki cukru pudru (lub więcej - do smaku)
- 1 łyżka cukru waniliowego
Jak zrobić pierogi z serem na słodko
PRZYGOTOWANIE:
Krok 1.
Przygotowujemy ciasto na pierogi według tego przepisu >>>
Krok 2.
Twaróg przecieramy np. przez sito (ważne, aby nie było w nim grudek), dodajemy żółtka, cukier puder, cukier waniliowy i dokładnie ucieramy. Smak farszu dopasujcie do własnych upodobań - możecie dodać mniej lub więcej cukru pudru).
Krok 3.
Następnie do sera dodajemy rodzynki i mieszamy razem.
Krok 4.
Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy krążki, na każdy nakładamy farsz serowy, zlepiamy, formując zgrabne pierożki.
Krok 5.
Pierożki wrzucamy do gotującej się wody, po wypłynięciu na powierzchnię gotujemy około 3 minuty - w zależności od wielkości pierożków i grubości skórek.
Pierogi z serem - z czym podać?
Pierogi z serem na słodko zazwyczaj podajemy polane gęstą śmietaną i posypane brązowym cukrem. Dodatkowo do pierogów możemy podać sezonowe owoce np. truskawki, jagody lub borówki.
Smacznego :)
Uwielbiam takie pierogi!
OdpowiedzUsuń:)
Usuń