PIEROGI: PRZEPIS NA PIEROGI Z SEREM

 Pierogi z serem



Przepis na pierogi z serem na słodko


Nie od dziś wiadomo, że domowe potrawy smakują najlepiej. Pyszne pierogi z serem, cukrem waniliowym i rodzynkami - to przepis idealny na konkretny obiad dla małych i dużych.

Jak zrobić najlepsze ciasto na pierogi?


Ciasto na pierogi fot. Moja Książka Kucharska

Podstawą udanego ciasta pierogowego są odpowiednie proporcje mąki i wody. W przepisie podano dość dokładne ilości tych składników - dzięki temu ciasto jest nie tylko gładkie i idealnie elastyczne, ale także nie wymaga później nadmiernego, dodatkowego podsypywania mąką. Ważne jest jeszcze aby woda dodana do mąki była bardzo ciepła - jednak nie gorąca!! Raczej unikajmy zaparzania mąki w tym przypadku. Ciasto nie będzie już tak smaczne i elastyczne. Owszem, będzie bardzo miękkie, natomiast może być trudno rozwałkować go na bardzo cienki placek (a to jest jednak ważne), lepienie pierożków jest uciążliwe, a po ugotowaniu ciasto często rwie się na kawałki (właśnie po tym poznamy zaparzoną mąkę). A dodanie zbyt dużej ilości tłuszczu do ciasta, to już w ogóle szok. Wystarczy max. 2 łyżeczki, aby ciasto było bardziej elastyczne.

Idealne ciasto na pierogi przepis >>>


Pierogi: pierogi z serem na słodko - wypróbowany, najlepszy przepis. Zapisujcie i ulepszajcie go :) Polecam!





----------------------------------------------------------
Czas przygotowania : 15 minut + 1 godz. 40 min. przygotowanie ciasta i pierogów
----------------------------------------------------------


Oto składniki na pierogi z serem


SKŁADNIKI:

  •   ciasto na pierogi przygotowane wg. tego przepisu

  • 1kg twarogu półtłustego

  • 3 łyżki rodzynek

  • 4 żółtka

  • 4 łyżki cukru pudru (lub więcej - do smaku)

  • 1 łyżka cukru waniliowego

Jak zrobić pierogi z serem na słodko





PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Przygotowujemy ciasto na pierogi według tego przepisu >>>

Krok 2.
Twaróg przecieramy np. przez sito (ważne, aby nie było w nim grudek), dodajemy żółtka, cukier puder, cukier waniliowy i dokładnie ucieramy. Smak farszu dopasujcie do własnych upodobań - możecie dodać mniej lub więcej cukru pudru).

Krok 3.
Następnie do sera dodajemy rodzynki i mieszamy razem.

Krok 4.
Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy  krążki, na każdy nakładamy farsz serowy, zlepiamy, formując zgrabne pierożki.

Krok 5.
Pierożki wrzucamy do gotującej się wody, po wypłynięciu na powierzchnię gotujemy około 3 minuty - w zależności od wielkości pierożków i grubości skórek.


Pierogi z serem - z czym podać?


Pierogi z serem na słodko zazwyczaj podajemy polane gęstą śmietaną i posypane brązowym cukrem. Dodatkowo do pierogów możemy podać sezonowe owoce np. truskawki, jagody lub borówki. 

Smacznego :)








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger