Liczba gości w ciągu ostatniego roku

SALMOREJO - HISZPANSKI CHLODNIK POMIDOROWY Z GROSZKIEM

www.e-ksiazkakucharska.pl


SALMOREJO - HISZPAŃSKI CHŁODNIK POMIDOROWY Z GROSZKIEM


Oryginalny chłodnik pochodzący ze słonecznej Andaluzji. 

 

Jest to różowo-pomarańczowo-zielona zupa. Najczęściej zagęszczana pomidorami i chlebem. Zupa w smaku przypomina trochę gazpacho. 

 

Zielony groszek ugotowany na parze przez Bonduelle świetnie pasuje do tego chłodnika ( to ode mnie - tak jak dodanie do zupy świeżych liści mięty lub melisy - bardzo polecam). Zupę możemy wzbogacić poprzez dodanie do niej trawy cytrynowej lub kawałka ostrej papryczki chilli - naprawdę ;) Bawcie się smakami, bo nawet najdziwniejsze połączenie może okazać się idealne.

Myślę, że za chwilę, kiedy zrobi się ciepło i słonecznie, chętnie sięgniemy po taką odświeżającą zupę ;) Moi Drodzy, mam nadzieję, że przepis na chłodnik spodoba się Wam, pozdrawiam i polecam!


SKŁADNIKI:


  • 4 jajka do przybrania
  • 150g chleba czerstwego pokrojonego na kawałki (białego lub ciemnego)
  • 100g szynki parmeńskiej, do posypania zupy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1kg pomidorów dojrzałych, bez skórki (mogą być z puszki)
  • 1/2 - 1 łyżeczka soli
  • 30g czerwonego octu winnego lub balsamicznego
  • 250g groszku zielonego " Na Parze" od Bonduelle (mrożonego) + groszek do przybrania
  • pieprz do smaku
  • świeże posiekane zioła do przybrania
  • oliwa z oliwek extra vergine

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Groszek rozmrażamy według przepisu na opakowaniu.

Krok 2.
Jajka gotujemy na twardo - obieramy i siekamy.

Krok 3.
Do malaksera wkładamy chleb - rozdrabniamy i odkładamy do miseczki.

Krok 4.
Do malaksera wkładamy kawałki szynki - rozdrabniamy, odkładamy do miseczki.

Krok 5.
W malakserze umieszczamy pomidory, rozgnieciony czosnek, sól, rozdrabniamy. Dodajemy rozdrobniony chleb i ocet - dokładnie miksujemy. Wrzucamy 250g rozmrożonego groszku,  energicznie mieszamy  wlewając powoli, stróżką, oliwę z oliwek, doprawiamy pieprzem do smaku (ewentualnie).

Chłodnik Salmorejo, przed podaniem obsypujemy posiekanymi jajkami, zielonym groszkiem oraz szynką parmeńską, możemy posypać świeżymi, posiekanymi ziołami. Zupę podajemy mocno schłodzoną.

Smacznego :)


www.e-ksiazkakucharska.pl




  W parze ze zdrowiem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger