SALMOREJO - HISZPANSKI CHLODNIK POMIDOROWY Z GROSZKIEM
/
0
SALMOREJO - HISZPAŃSKI CHŁODNIK POMIDOROWY Z GROSZKIEM
Oryginalny chłodnik pochodzący ze słonecznej Andaluzji.
Jest to różowo-pomarańczowo-zielona zupa. Najczęściej zagęszczana pomidorami i chlebem. Zupa w smaku przypomina trochę gazpacho.
Zielony groszek ugotowany na parze przez Bonduelle świetnie pasuje do tego chłodnika ( to ode mnie - tak jak dodanie do zupy świeżych liści mięty lub melisy - bardzo polecam). Zupę możemy wzbogacić poprzez dodanie do niej trawy cytrynowej lub kawałka ostrej papryczki chilli - naprawdę ;) Bawcie się smakami, bo nawet najdziwniejsze połączenie może okazać się idealne.
Myślę, że za chwilę, kiedy zrobi się ciepło i słonecznie, chętnie sięgniemy po taką odświeżającą zupę ;) Moi Drodzy, mam nadzieję, że przepis na chłodnik spodoba się Wam, pozdrawiam i polecam!
SKŁADNIKI:
- 4 jajka do przybrania
- 150g chleba czerstwego pokrojonego na kawałki (białego lub ciemnego)
- 100g szynki parmeńskiej, do posypania zupy
- 2 ząbki czosnku
- 1kg pomidorów dojrzałych, bez skórki (mogą być z puszki)
- 1/2 - 1 łyżeczka soli
- 30g czerwonego octu winnego lub balsamicznego
- 250g groszku zielonego " Na Parze" od Bonduelle (mrożonego) + groszek do przybrania
- pieprz do smaku
- świeże posiekane zioła do przybrania
- oliwa z oliwek extra vergine
PRZYGOTOWANIE:
Krok 1.
Groszek rozmrażamy według przepisu na opakowaniu.
Krok 2.
Jajka gotujemy na twardo - obieramy i siekamy.
Krok 3.
Do malaksera wkładamy chleb - rozdrabniamy i odkładamy do miseczki.
Krok 4.
Do malaksera wkładamy kawałki szynki - rozdrabniamy, odkładamy do miseczki.
Krok 5.
W malakserze umieszczamy pomidory, rozgnieciony czosnek, sól, rozdrabniamy. Dodajemy rozdrobniony chleb i ocet - dokładnie miksujemy. Wrzucamy 250g rozmrożonego groszku, energicznie mieszamy wlewając powoli, stróżką, oliwę z oliwek, doprawiamy pieprzem do smaku (ewentualnie).
Chłodnik Salmorejo, przed podaniem obsypujemy posiekanymi jajkami, zielonym groszkiem oraz szynką parmeńską, możemy posypać świeżymi, posiekanymi ziołami. Zupę podajemy mocno schłodzoną.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz