Liczba gości w ciągu ostatniego roku

CHLEB PIENINSKI PSZENNO-ZYTNI Z ORKISZEM



www.e-ksiazkakucharska.pl

CHLEB PIENIŃSKI PSZENNO-ŻYTNI Z ORKISZEM


W smaku przypomina tradycyjny chleb mieszany, jednak zawartość mąki orkiszowej powoduje, iż jest on bardziej delikatny i smaczniejszy. Miąższ ma mięciutki, a skórkę bardzo chrupiącą, która fantastycznie 'trzeszczy' podczas krojenia. Świetnie smakuje nawet z samym masełkiem. Bardzo łatwy w przygotowaniu chleb.

Polecam przepis na domowy chleb pieniński z dodatkiem orkiszu.


SKŁADNIKI:
na 1  bochenek (około 750g)
  • 300g mąki pszennej np. typ 650
  • 150g mąki żytniej typ. 2000
  • 50g mąki orkiszowej ciemnej
  • 1 łyżeczka miękkiego masła
  • 1-2 łyżeczki otrąb pszennych
  • 1 łyżeczka soli
  • 340ml wody o temperaturze 20-25 stopni
  • 7g drożdży instant
  • ziarna do posypania : sezam, mak, słonecznik itp.
PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Wszystkie składniki na chleb umieszczamy w misce, mieszamy szpatułką, aby otrzymać nierówne ciasto.

Krok 2.
Następnie wyrabiamy ciasto mikserem przez 10-15 minut (mieszadłami do ciasta, na najniższych obrotach). Ciasto ma być sprężyste i dobrze wyrobione. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut.

Krok 3.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószony mąką blat, zagniatamy, formując podłużny bochenek.

Krok 4.
Podłużną formę do pieczenia (dł. około 20cm) smarujemy oliwą, wkładamy uformowany bochenek, posypujemy ziarnami i odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut.

* Ciasto w formie powinno zajmować max. 1/3 jej wysokości. Będzie gotowe do pieczenia, kiedy zacznie sięgać do jej górnej krawędzi - nie powinno wystawać ponad formę.

Krok 5.
Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni, delikatnie wkładamy formę z chlebem, przez pierwsze 10 minut pieczemy w tej temperaturze, następnie zmniejszamy ją do 180 stopni i pieczemy przez następne 40-50 minut.

Piekarnik wyłączamy, chleb wyjmujemy po 10-15 minutach , studzimy na kratce, kroimy po najszybciej po upływie 2 godzin.

Piekłam od razu dwa bochenki (wszystkie składniki x 2).

Smacznego :)

www.e-ksiazkakucharska.pl

www.e-ksiazkakucharska.pl

4 komentarze:

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger