OGORKI PO POLSKU



OGÓRKI PO POLSKU


Moi Drodzy, przedstawiam Wam przepis na sałatkę z ogórków w słodko kwaśnej - zalewie, ogórki lekko pikantne za sprawą papryczki chilli, naprawdę bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Polecam przepis!


SKŁADNIKI:
  • 1,5kg ogórków sałatkowych
  • 5 dużych cebul
  • 30g świeżych papryczek chilli
  • 12 listków laurowych
  • 2 łyżki pieprzu ziarnistego
  • 2 łyżki ziarenek gorczycy
  • 0,75 litra octu winnego
  • 1  litr wody
  • 4 łyżki soli niejodowanej
  • 250 g cukru
PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Ogórki dokładnie myjemy, kroimy na plasterki (nie obieramy) .

Krok 2.
Cebule obieramy, kroimy w plasterki.

Krok 3.
Papryczkę myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół, usuwamy gniazdo nasienne - kroimy w paseczki.

Krok 4.
Ogórki układamy w słoju, przekładamy cebulą, papryczką oraz przyprawami.

Krok 5.
Zagotowujemy wodę z octem, solą oraz cukrem. Gorącym roztworem zalewamy ogórki w słojach, szczelnie zamykamy i pasteryzujemy 30 minut w 75 stopniach.

Przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.

Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Uwielbiam domowe przetwory! Ja robię wlasne ogórki w curry i kiszone, zimą do obiadu jak znalazł!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger