OGÓRKI W KECZUPIE

www.e-ksiazkakucharska.pl
Ogórki w keczupie


Ogórki w keczupie.


 Przepis na ogórki w keczupie.



Prosty i najlepszy przepis na ogórki w keczupie na zimę. Pyszne ogórki w zalewie keczupowej z kurkumą. Tak przygotowane ogórki świetne są  jako dodatek do obiadu (np. kotletów mielonych z ziemniakami), idealne na kanapki lub jako samodzielna przekąska. 

Jak zrobić ogórki w keczupie - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie.

Oto składniki i przyprawy na ogórki w keczupie.


SKŁADNIKI:



  • 2 kg ogórków gruntowych


  • 1 duża cebula


  • 1 łyżka soli niejodowanej

 ZALEWA:


  • 1/2 szklanki octu 10%


  • 1/2 szklanki oleju


  • około 700g keczupu


  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego


  • 1 szklanka cukru


  • 4 ząbki czosnku (drobno posiekane)


  • 1 łyżeczka gorczycy


  • 1 łyżeczka kurkumy


Przepis na ogórki w keczupie.


PRZYGOTOWANIE: 

Krok 1.

Przygotowujemy słoiki oraz zakrętki - dokładnie je myjemy oraz wyparzamy (zardzewiałe oraz uszkodzone zakrętki bezwzględnie usuwamy i zastępujemy je nowymi).

Krok 2.

Ogórki myjemy, obieramy, kroimy w plastry, na ćwiartki lub na inne dowolne kawałki (w zależności jak lubimy). Cebulę obieramy , kroimy w piórka. Ogórki raz cebulę mieszamy razem, zasypujemy solą i odstawiamy na około 2 godziny, aby puściły sok.

Krok 3.

W garnku łączymy wszystkie składniki zalewy zagotowujemy, mieszamy, aby wszystko dokładnie się połączyło.

Krok 4.

Z ogórków i cebuli odlewamy powstały sok, na to miejsce wlewamy gorącą zaprawę, mieszamy i odstawiamy na około 1 godzinę.

Krok 5.
Następnie ogórki w keczupie przekładamy do czystych słoików, mocno zakręcamy i pasteryzujemy:
- w garnku z wodą 15 minut od chwili zawrzenia wody;
- w piekarniku 25 minut w 120 stopniach (nie wkładamy słoików do gorącego piekarnika, ponieważ mogą popękać). Czas pasteryzacji liczymy od chwili uzyskania w piekarniku pożądanej temperatury.

Po zakończeniu pasteryzacji słoiki wyjmujemy, układamy na czystej ściereczce do góry dnem, czekamy, aż ostygną , następnie słoiki przenosimy w chłodne i ciemne miejsce na przechowywanie.

Smacznego:)

* pamiętajmy, aby przy przygotowywaniu przetworów i zapraw (szczególnie soków) zachowywać szczególną czystość - niestety najmniejszy nawet okruch chleba lub bułki, może sprawić, iż nasze przetwory zaczną pleśnieć i ulec popsuciu.


www.e-ksiazkakucharska.pl



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger