OGÓRKI W KECZUPIE
/
2
![]() |
Ogórki w keczupie |
Ogórki w keczupie.
Przepis na ogórki w keczupie.
Prosty i najlepszy przepis na ogórki w keczupie na zimę. Pyszne ogórki w zalewie keczupowej z kurkumą. Tak przygotowane ogórki świetne są jako dodatek do obiadu (np. kotletów mielonych z ziemniakami), idealne na kanapki lub jako samodzielna przekąska.
Jak zrobić ogórki w keczupie - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie.
Oto składniki i przyprawy na ogórki w keczupie.
SKŁADNIKI:
- 2 kg ogórków gruntowych
- 1 duża cebula
- 1 łyżka soli niejodowanej
- 1/2 szklanki octu 10%
- 1/2 szklanki oleju
- około 700g keczupu
- mały słoiczek koncentratu pomidorowego
- 1 szklanka cukru
- 4 ząbki czosnku (drobno posiekane)
- 1 łyżeczka gorczycy
- 1 łyżeczka kurkumy
Przepis na ogórki w keczupie.
Krok 1.
Przygotowujemy słoiki oraz zakrętki - dokładnie je myjemy oraz wyparzamy (zardzewiałe oraz uszkodzone zakrętki bezwzględnie usuwamy i zastępujemy je nowymi).
Krok 2.
Ogórki myjemy, obieramy, kroimy w plastry, na ćwiartki lub na inne dowolne kawałki (w zależności jak lubimy). Cebulę obieramy , kroimy w piórka. Ogórki raz cebulę mieszamy razem, zasypujemy solą i odstawiamy na około 2 godziny, aby puściły sok.
Krok 3.
W garnku łączymy wszystkie składniki zalewy zagotowujemy, mieszamy, aby wszystko dokładnie się połączyło.
Krok 4.
Z ogórków i cebuli odlewamy powstały sok, na to miejsce wlewamy gorącą zaprawę, mieszamy i odstawiamy na około 1 godzinę.
Krok 5.
Następnie ogórki w keczupie przekładamy do czystych słoików, mocno zakręcamy i pasteryzujemy:
- w garnku z wodą 15 minut od chwili zawrzenia wody;
- w piekarniku 25 minut w 120 stopniach (nie wkładamy słoików do gorącego piekarnika, ponieważ mogą popękać). Czas pasteryzacji liczymy od chwili uzyskania w piekarniku pożądanej temperatury.
Po zakończeniu pasteryzacji słoiki wyjmujemy, układamy na czystej ściereczce do góry dnem, czekamy, aż ostygną , następnie słoiki przenosimy w chłodne i ciemne miejsce na przechowywanie.
Smacznego:)
* pamiętajmy, aby przy przygotowywaniu przetworów i zapraw (szczególnie soków) zachowywać szczególną czystość - niestety najmniejszy nawet okruch chleba lub bułki, może sprawić, iż nasze przetwory zaczną pleśnieć i ulec popsuciu.
Drugi sezon robie ogorki z tego przepisu sa mega pyszne. Dzieci je uwielbiaja na kanapki :D
OdpowiedzUsuńCudownie :D
Usuń