BURACZKI NA ZIMĘ - przepis, składniki i przygotowanie
/
0
![]() |
Buraczki na zimę fot. Moja Książa Kucharska |
Buraczki na zimę.
Buraczki w słoiku na zimę.
Pyszna sałatka z buraczków, czerwonej papryki i cebuli do obiadu, przygotowana w słoikach na zimę. Prosty, klasyczny przepis na buraczki na zimę.
Duma z własnej kuchni, czyli domowe przetwory z owoców i warzyw : owoce w słodko kwaśnej marynacie, zakwaszane warzywa, kiszonki, sałatki, przyprawiane po domowemu ocet i olej i wiele innych przetworów, które potwierdzają, że przygotowywanie domowych zapraw może być sztuką - takie radosne wspomnienie lata.
Jak zrobić buraczki na zimę - przepis, składniki i przygotowanie.
Oto składniki na buraczki na zimę.
SKŁADNIKI:
- 6kg buraków
- 1kg czerwonej papryki
- 7 dużych cebul
- 1/2 litra octu 10%
- 6 szklanek wody
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka soli
- po kilka sztuk ziarenek ziela angielskiego, pieprzu, liścia laurowego
Przepis na buraczki na zimę.
PRZYGOTOWANIE:
Krok 1.
Buraki dokładnie myjemy, wkładamy do dużego garnka, gotujemy na pół miękko, gdy ostygną obieramy - ścieramy na tarce do jarzyn z dużymi oczkami - pamiętajcie o rękawiczkach na dłonie ;)
Jeśli macie maszynkę do mięsa, lub robota kuchennego z przystawką do tarcia warzyw - korzystajcie! Będziecie mieli o wiele mniej pracy.
Krok 2.
Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy wraz z cebulą w drobną kosteczkę.
Krok 3.
W dużym garnku zagotowujemy wodę z cukrem i przyprawami, wrzucamy pokrojoną cebulę oraz paprykę, gotujemy razem, tak około 10 minut, wlewamy ocet i jeszcze 5 minut podgotowujemy.
Krok 4.
Do papryki i cebuli dodajemy starte buraki - doprowadzamy do wrzenia - gorącą sałatką napełniamy czyste, wyparzone słoiki, mocno zakręcamy. Odstawiamy do góry dnem, przykrywamy czystą ściereczką, przenosimy w chłodne i ciemne miejsce po ostudzeniu.
Jak ktoś chce, to może dla pewności zapasteryzować słoiki.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz