SALATKA Z BURACZKOW NA ZIME

www.e-ksiazkakucharska.pl

SAŁATKA Z BURACZKÓW NA ZIMĘ


Duma z własnej kuchni, czyli domowe przetwory z owoców i warzyw : owoce w słodko kwaśnej marynacie, zakwaszane warzywa, kiszonki, sałatki, przyprawiane po domowemu ocet i olej i wiele innych przetworów, które potwierdzają, że przygotowywanie domowych zapraw może być sztuką - takie radosne wspomnienie lata.


Dzisiaj przedstawiam przepis na sałatkę z buraczków na zimę, z papryką oraz cebulą. W sam raz do obiadu. Polecam!


SKŁADNIKI:
  • 6kg buraków
  • 1kg czerwonej papryki
  • 7 dużych cebul
  • 1/2 litra octu 10%
  • 6 szklanek wody
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka soli 
  • po kilka sztuk ziarenek ziela angielskiego, pieprzu, liścia laurowego
PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Buraki dokładnie myjemy, wkładamy do dużego garnka, gotujemy na pół miękko, gdy ostygną obieramy  - ścieramy na tarce do jarzyn z dużymi oczkami - pamiętajcie o rękawiczkach na dłonie ;)

Jeśli macie maszynkę do mięsa, lub robota kuchennego z przystawką do tarcia warzyw - korzystajcie! Będziecie mieli o wiele mniej pracy.

Krok 2.
Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy wraz z cebulą w drobną kosteczkę.

Krok 3.
W dużym garnku zagotowujemy wodę z cukrem i przyprawami, wrzucamy pokrojoną cebulę oraz paprykę, gotujemy razem, tak około 10 minut, wlewamy ocet i jeszcze 5 minut podgotowujemy.

Krok 4.
Do papryki i cebuli dodajemy starte buraki - doprowadzamy do wrzenia - gorącą sałatką napełniamy czyste, wyparzone słoiki, mocno zakręcamy. Odstawiamy do góry dnem, przykrywamy czystą ściereczką, przenosimy w chłodne i ciemne miejsce po ostudzeniu.

Jak ktoś chce, to może dla pewności zapasteryzować słoiki.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger