Liczba gości w ciągu ostatniego roku

SOS KOPERKOWY NA MLEKU : łatwy przepis


www.e-ksiazkakucharska.pl


Łatwy przepis na pyszny sos koperkowy na mleku.


Prosty i klasyczny przepis na najlepszy sos koperkowy na mleku. Sos koperkowy na ciepło, ze śmietaną. Idealny sos do mięsa i ryby: do łososia, pulpetów, kotlecików drobiowych itd.

Zobacz sprawdzony przepis na ten łatwy i pyszny sos koperkowy na mleku. Polecam!




Oto składniki i przyprawy na sos koperkowy na mleku:



  • 250g mleka


  • 35g masła, pokrojonego na kawałki


  • kopiasta łyżka mąki pszennej


  • około 1/2 pęczka koperku (bez łodyżek)


  • sól i pieprz biały, mielony do smaku


  • odrobina cukru


  • 1 łyżeczka przyprawy typu 'jarzynka'


  • 130g śmietany 18%

PRZYGOTOWANIE sosu koperkowego na mleku:


Krok 1.
Do rondla z grubym dnem wkładamy masło, wlewamy mleko, wsypujemy mąkę, przyprawę 'jarzynkę', sól, pieprz i cukier, doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając, gotujemy powoli przez 5 minut, często mieszamy.

Krok 2.
Następnie dodajemy posiekany koperek i śmietanę, mieszamy, zagotowujemy, trzymamy na ogniu przez około 1 minutę, jeżeli trzeba, doprawiamy do smaku. Podajemy na ciepło lub po wystudzeniu.

Smacznego :)

3 komentarze:

  1. Lubię tu wpadać , zawsze coś fajnego znajdę, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A czy zamiast koperku mogę dodać natkę pietruszki i tak samo przygotować sos pietruszkowy?

    OdpowiedzUsuń

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger