SOS KOPERKOWY


SOS KOPERKOWY


www.e-ksiazkakucharska.pl


Kremowy i delikatny, niesamowicie łatwy w przygotowaniu. Sos ten doskonale nadaje się do jajek na twardo, ziemniaków oraz ryb np. łososia w sezamowej panierce. Serwując go do ryb, można dodać do niego sok z cytryny.

Polecam przepis!


SKŁADNIKI:
  • 250g mleka
  • 35g masła, pokrojonego na kawałki
  • kopiasta łyżka mąki pszennej
  • około 1/2 pęczka koperku (bez łodyżek)
  • sól i pieprz biały, mielony do smaku
  • odrobina cukru
  • 1 łyżeczka przyprawy typu 'jarzynka'
  • 130g śmietany 18%
PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Do rondla z grubym dnem wkładamy masło, wlewamy mleko, wsypujemy mąkę, przyprawę 'jarzynkę', sól, pieprz i cukier, doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając, gotujemy powoli przez 5 minut, często mieszamy.

Krok 2.
Następnie dodajemy posiekany koperek i śmietanę, mieszamy, zagotowujemy, trzymamy na ogniu przez około 1 minutę, jeżeli trzeba, doprawiamy do smaku. Podajemy na ciepło lub po wystudzeniu.

Smacznego :)

3 komentarze:

  1. Lubię tu wpadać , zawsze coś fajnego znajdę, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A czy zamiast koperku mogę dodać natkę pietruszki i tak samo przygotować sos pietruszkowy?

    OdpowiedzUsuń

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger