Dżem truskawkowy - przepis

www.e-ksiazkakucharska.pl
Dżem truskawkowy fot. Moja Książka Kucharska

Dżem truskawkowy.


Prosty przepis na dżem truskawkowy.


Pachnące słońcem, słodkie truskawki zamknięte w słoiczku. Prosty  przepis na dżem truskawkowy. Dżem naprawdę szybki do robienia. Jest to dżem z kawałkami owoców w pysznej galaretce z soku truskawkowego. Tak przygotowany dżem ma piękny, czerwony kolor - nie powinien ściemnieć. Można także zrobić gładki dżem, wystarczy całość zmiksować.

Dżem truskawkowy - pyszne domowe jedzenie. Wypróbowany, najlepszy przepis. Korzystajcie z niego i ulepszajcie go :) Polecam!


Jak zrobić dżem truskawkowy - przepis, składniki i przygotowanie.





Oto składniki na dżem truskawkowy.


SKŁADNIKI :
  • 2 kg świeżych truskawek
  • 1 kg cukru białego
  • 1- 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 opakowanie naturalnej pektyny (ok. 30g )

Przepis na dżem truskawkowy


PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Truskawki umyć i odszypułkować, osączyć na sicie. Truskawki pokroić na kawałki.

Krok 2.
Czyste truskawki włożyć do garnka, zasypać cukrem i wymieszać. Powoli podgrzewać, często mieszając. Truskawki puszczą mnóstwo soku. Gotować na niewielkim ogniu kilka minut, do czasu kiedy cukier całkowicie się rozpuści.

Krok 3.
Do garnka z truskawkami wsypać pektyny i zamieszać. Wlać 1 lub 2 łyżki soku z cytryny, zamieszać i po chwili zebrać pianę (jeżeli się pojawiła). Po minucie zmniejszamy mocno ogień i utrzymujemy dżem w dość wysokiej temperaturze.

Krok 4.
Gorący dżem nakładamy do bezwzględnie czystych, wyparzonych słoiczków i na ile to możliwe mocno zakręcamy. 

Słoiczki powinny być jeszcze gorące po wyparzaniu, dlatego dobrze mieć założone rękawiczki, aby się nie poparzyć. 
Słoiczki zakręcamy gorącymi, bezwzględnie czystymi, wyparzonymi i bez uszkodzeń zakrętkami.


Pasteryzacja:

Zapakowany do słoiczków dżem truskawkowy pasteryzujemy:

- w garnku z wodą - słoiczki wstawić do garnka z wodą, przykryć i doprowadzić wodę do wrzenia. Od tego momentu pasteryzacja powinna trwać 15 minut. Po tym czasie wyłączyć palnik, zdjąć pokrywkę i pozostawić słoiki w wodzie jeszcze przez 5 minut.
Następnie słoiczki wystawić na blat wyłożony ściereczką i pozostawić na 24 godziny. Sprawdzić stan zamknięcia słoików. Słoiki które się nie zamknęły przechowywać w lodówce

Facebook :) Zaglądnijcie tam!


www.e-ksiazkakucharska.pl
Dżem truskawkowy fot. Moja Książka Kucharska

www.e-ksiazkakucharska.pl
Dżem truskawkowy fot. Moja Książka Kucharska

www.e-ksiazkakucharska.pl
Dżem truskawkowy fot. Moja Książka Kucharska

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger