Dżem truskawkowy - przepis
/
0
Dżem truskawkowy. |
Dżem truskawkowy.
Prosty przepis na dżem truskawkowy.
Pachnące słońcem, słodkie truskawki zamknięte w słoiczku. Prosty przepis na dżem truskawkowy. Dżem truskawkowy, który jest naprawdę szybki do zrobienia. Dżem z kawałkami owoców w pysznej galaretce z soku truskawkowego. Tak przygotowany dżem ma piękny, czerwony kolor. Można także zrobić gładki dżem, wystarczy całość zmiksować.
Dżem truskawkowy - wypróbowany, pyszny przepis. Korzystajcie z niego i ulepszajcie go :) Polecam!
Jak zrobić dżem truskawkowy - przepis, składniki i przygotowanie.
Oto składniki na dżem truskawkowy.
SKŁADNIKI :
- 2 kg świeżych truskawek
- 1 kg cukru białego
- 1- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 opakowanie naturalnej pektyny (ok. 30g )
Przepis na dżem truskawkowy
PRZYGOTOWANIE:
Krok 1.
Truskawki umyć i odszypułkować, osączyć na sicie. Truskawki pokroić na kawałki.
Krok 2.
Czyste truskawki włożyć do garnka, zasypać cukrem i wymieszać. Powoli podgrzewać, często mieszając. Truskawki puszczą mnóstwo soku. Gotować na niewielkim ogniu kilka minut, do czasu kiedy cukier całkowicie się rozpuści.
Krok 3.
Do garnka z truskawkami wsypać pektyny i zamieszać. Wlać 1 lub 2 łyżki soku z cytryny, zamieszać i po chwili zebrać pianę (jeżeli się pojawiła). Po minucie zmniejszamy mocno ogień i utrzymujemy dżem truskawkowy wysokiej temperaturze.
Krok 4.
Gorący dżem nakładamy do czystych, wyparzonych słoiczków i na ile to możliwe mocno zakręcamy.
Słoiczki powinny być jeszcze gorące po wyparzaniu, dlatego dobrze mieć założone rękawiczki, aby się nie poparzyć.
Słoiczki zakręcamy gorącymi, czystymi, wyparzonymi i bez uszkodzeń zakrętkami.
Pasteryzacja dżemu.
- w garnku z wodą - słoiczki wstawić do garnka z wodą, przykryć i doprowadzić wodę do wrzenia. Od tego momentu pasteryzacja powinna trwać 15 minut. Po tym czasie wyłączyć palnik, zdjąć pokrywkę i pozostawić słoiki w wodzie jeszcze przez 5 minut.
Następnie słoiczki wystawić na blat wyłożony ściereczką i pozostawić na 24 godziny. Sprawdzić stan zamknięcia słoików. Słoiki które się nie zamknęły przechowywać w lodówce.
Dżem truskawkowy. |
Dżem truskawkowy. |
Dżem truskawkowy. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz