Pyszna botwinka z ziemniakami i jajkiem
/
2
Botwinka z ziemniakami i jajkiem |
Pyszna botwinka z ziemniakami i jajkiem
Botwinka - pyszna zupa z botwiny z zimniakami, koperkiem i jajkiem.
Pyszna botwinka z ziemniakami i koperkiem. Zupa botwinkowa zabielana śmietaną z dodatkiem przecieru pomidorowego i pokrojonego w kostkę pomidora, podawana z jajkiem na twardo.
Botwinka to klasyczna wiosenna zupa z młodej botwinki, jest bardzo szybka, łatwa do wykonania i smakuje niesamowicie. Składniki są proste i niedrogie. Ugotowanie zupy botwinkowej zajmuje około 30 minut, a wszystko dzieje się w jednym garnku.
Do przygotowania botwinki potrzeba niewielu głównych składników, są to:
- pęczki młodej, świeżej botwinki
- ziemniaki
- posiekany koperek
- marchewka
- bulion jarzynowy albo z kurczaka
Do zupy z botwiny można dodać pokrojone w kostkę pomidory bez skórki, śmietanę, ulubione przyprawy. Botwinka utrzymuje się doskonale i następnego dnia smakuje równie dobrze. Przechowywana w lodówce, w szczelnym pojemniku, zachowuje świeżość przez kilka dni.
Pyszna botwinka z ziemniakami i jajkiem - składniki i przyprawy potrzebne do przygotowania zupy:
- 2 pęczki młodej, świeżej botwiny, opłukana
- 4 ziemniaki pokrojone w kostkę
- 1 marchewka pokrojona w kostkę
- około 2 litry bulionu jarzynowego lub z kurczaka
- 3-4 łyżki posiekanego koperku
- 1 duży pomidor, bez skórki, pokrojony w kostkę
- 1-2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki oliwy lub masła
- sól, pieprz, cukier do smaku
dodatki :
- jajka ugotowane na twardo
- pokruszony ser np. feta
- śmietana do zabielenia
Przepis na zupę botwinkową z ziemniakami i koperkiem:
Krok 1.
- Liście botwinki pokroić w około 1cm paseczki, łodyżki na niewielkie kawałeczki.
- W garnku na zupę rozgrzać oliwę lub masło, poddusić pokrojone ziemniaki, marchewkę, posiekane łodyżki botwiny oraz pomidora. Następnie wlać gorący bulion i gotować do czasu, aż warzywa będą miękkie - doprawić do smaku
- Do gotującej się zupy dodać pokrojoną botwinę, dodać przecier pomidorowy, zamieszać i po około 2 minutach zdjąć z ognia.
Do zupy botwinkowej wsypać posiekany koperek, zabielić śmietaną i w razie potrzeby doprawić do jeszcze do smaku. Zupę podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo. Zamiast jajka można podać ser np. pokruszoną fetę.
Mam nadzieję, że przepis na botwinkę spodoba się Tobie i twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)
Miłego gotowania!
Botwinka. |
Pychotka, jadę na obiad ;)
OdpowiedzUsuńNevermore
Qrcze, nie mogę napisać ze swojego konta, bo strona mnie blokuje, Nie wiem, o co kaman, wrrr
Cześć :) Zapraszam, zapraszam :D
UsuńSprawdzę, czy coś w ustawieniach nie mam porobione :)