Liczba gości w ciągu ostatniego roku

KNEDLE ZIEMNIACZANE Z MIĘSEM : przepis , jak zrobić


www.e-ksiazkakucharska.pl
Knedle ziemniaczane fot. Moja Książka Kucharska

Przepis na klasyczne knedle ziemniaczane z mięsem.


Najlepszy przepis na ziemniaczane kluski, które zawsze się udają. Knedle nadziewane mięsem z cebulką, okraszone zrumienioną bułką tartą. Absolutna rewelacja.

Podstawowy przepis na masę ziemniaczaną do knedli. 


Wykorzystując ten podstawowy przepis na knedle ziemniaczane możecie przygotować knedle z nadzieniem serowym, z pieczarkami, ze śliwkami, truskawkami lub brzoskwiniami.
Knedle można przygotować bez nadzienia, wówczas podajemy kluski okraszone masłem, śmietaną, bułką tartą, podsmażoną cebulką lub skwarkami. Do knedli można także przygotować sos np. grzybowy, koperkowy, wiśniowy, malinowy lub żurawinowy.

Jak zrobić knedle ziemniaczane z mięsem - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie krok po kroku.


Zrobienie domowych knedli z mięsem wcale nie jest takie trudne, jakby mogło się wydawać. Wystarczy pamiętać o kilku ważnych rzeczach. To samo tyczy się wszystkich innych klusek ziemniaczanych, pyz, kartaczy itp.
Ziemniaki do knedli powinny być całkowicie wystudzone i odparowane. Najlepsze takie z poprzedniego dnia. Oprócz tego ważne jest, aby ziemniaki bardzo dokładnie utłuc bądź przecisnąć przez praskę. Masa ziemniaczana musi być gładka, bez grudek. I ostatnia rzecz : po wymieszaniu masy ziemniaczanej z mąką od razu przystępujemy do robienia knedli. To ważne, gdyż po pewnym czasie masa stanie się bardzo kleista i już tego nie uratujemy.

Oto składniki i przyprawy na knedle ziemniaczane.




www.e-ksiazkakucharska.pl
Knedle ziemniaczane fot. Moja Książka Kucharska



---------------------------------------

Liczba porcji : 4 porcje
Czas przygotowania : 2 godziny
---------------------------------------

SKŁADNIKI:


na ciasto ziemniaczane:



  •  1kg ziemniaków


  • 1 szklanka mąki pszennej + mąka do podsypania stolnicy


  • 2 jajka


  • sól

na farsz:


  • 400g ugotowanego lub upieczonego mięsa


  • 2 cebule


  • 1 łyżka smalcu


  • 1 żółtko


  • sól


  • pieprz


  • 1 łyżka posiekanego koperku (może być mrożony)




PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
 Ziemniaki obieramy, myjemy, zalewamy wrzątkiem, solimy i gotujemy przez 20 minut, następnie odcedzamy , przeciskamy przez praskę i studzimy.


Krok 2.

Przygotowujemy farsz: cebulę obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na smalcu, aż się zrumieni.
Ugotowane mięso mielimy , mieszamy z cebulą, żółtkiem oraz posiekanym koperkiem, doprawiamy do smaku, wyrabiamy dokładnie.

Krok 3.

Do wystudzonych ziemniaków dodajemy szklankę mąki, jajka oraz szczyptę soli, zagniatamy ciasto.

Krok 4.

Na posypanej mąką stolnicy, z ciasta ziemniaczanego, formujemy wałki o średnicy 4cm, kroimy je na kawałki  o długości 3cm, z każdego kawałeczka formujemy na dłoni placuszek, kładziemy łyżeczkę farszu.
Ciasto zlepiamy nad farszem, nadajemy knedlom okrągły kształt, obtaczając je w dłoniach, kładziemy na osolony wrzątek i gotujemy przez 3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię.

Knedle podajemy ze zrumienioną na maśle bułką tartą lub podsmażoną cebulą i skwareczkami ze świeżej słoniny.


Smacznego :)



www.e-ksiażkakucharska.pl
Knedle ziemniaczane fot. Moja Książka Kucharska

www.e-ksiazkakucharska.pl
Knedle ziemniaczane fot. Moja Książka Kucharska
Przepis zaktualizowany styczeń 2019r.

1 komentarz:

  1. Super wyszły te knedelki, dzięki za przepis Pani Kasiu :)

    OdpowiedzUsuń

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger