KAPUŚNIAK Z KISZONEJ KAPUSTY : mazurski. Przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie
/
0
Kapuśniak z kiszonej kapusty fot. Moja Książka Kucharska |
Przepis na tradycyjny kapuśniak z kiszonej kapusty na sposób mazurski.
Najsmaczniejszy kapuśniak z kiszonej kapusty gotowany na rosole, z cebulą, ziemniakami, zielem angielskim i liściem laurowym. Pyszna rozgrzewająca zupa kapuśniak przyprawiona papryką i koncentratem pomidorowym. Kapuśniak podajemy ze skwarkami ze świeżej słoninki. Zamiast słoniny kapuśniak można przygotować z boczkiem. Najlepszy do kapuśniaku jest tłusty rosół ugotowany na golonce lub żeberkach.
Jak zrobić tradycyjny, polski kapuśniak z kiszonej kapusty - wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie.
Kapuśniak mazurski wyróżnia się pięknym pomarańczowym kolorem. Jest to zupa z dodatkiem papryki mielonej i koncentratu pomidorowego.
Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go :) Polecam.
Oto składniki i przyprawy na kapuśniak z kiszonej kapusty:
- 2,5 litra tłustego, przecedzonego rosołu z golonki lub żeberek
- 0,5 litra kiszonej kapusty
- 1 marchew
- 1 niewielki korzeń pietruszki
- 2 cebule
- 5-6 ziemniaków
- 50 g słoniny lub boczku
- kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu czarnego
- 2 listki laurowe
- 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki
- 1 kopiasta łyżka przecieru pomidorowego
- sól i pieprz do smaku
- posiekana natka pietruszki
Przepis na kapuśniak z kiszonej kapusty - przygotowanie krok po kroku:
Krok 1.
- kapustę kiszoną odcisnąć z nadmiaru soku, opłukać w zimnej wodzie, osączyć i pokroić. Bardzo kwaśną kapustę przepłukać gorącą wodą
- marchew i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce do jarzyn
- cebule obrać: jedną pokroić w plastry, a drugą posiekać
- ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę
- słoninę pokroić w kosteczkę
Krok 2.
- Do garnka włożyć kapustę kiszoną wlać wodę, tak aby tylko zakryła kapustę, dodać pokrojoną w krążki cebulę, ziele, liście laurowe i pieprz czarny. Kapustę ugotować na półmiękko i osączyć z wody.
- W rondlu wytopić słoninę, dodać posiekaną cebulę i podsmażyć. Następnie dołożyć osączoną kiszoną kapustę i poddusić razem.
Krok 3.
- Zagotować rosół. Do rosołu wrzucić ziemniaki, marchew i pietruszkę - chwilę podgotować. Następnie do garnka dołożyć podduszoną z cebulą i słoniną kapustę kiszoną, mieloną paprykę i koncentrat pomidorowy. Całość doprawić solą oraz pieprzem, zagotować. Po kilku minutach zdjąć kapuśniak z ognia, wsypać posiekaną natkę pietruszki i podawać.
Kapuśniak z kiszonej kapusty można podawać z wkładką z pieczonego lub duszonego mięsa. Można dodać żeberka z rosołu lub mięso z gotowanej w rosole golonki.
Do kapuśniaku podajemy świeże, chrupiące pieczywo.
Smacznego :)
Kapuśniak z kiszonej kapusty fot. Moja Książka Kucharska |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz