Liczba gości w ciągu ostatniego roku

KAPUŚNIAK Z KISZONEJ KAPUSTY : mazurski. Przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie

www.e-ksiazkakucharska.pl
Kapuśniak z kiszonej kapusty fot. Moja Książka Kucharska

Przepis na tradycyjny kapuśniak z kiszonej kapusty na sposób mazurski.


Najsmaczniejszy kapuśniak z kiszonej kapusty gotowany na rosole, z cebulą, ziemniakami, zielem angielskim i liściem laurowym. Pyszna rozgrzewająca zupa kapuśniak przyprawiona papryką i koncentratem pomidorowym. Kapuśniak podajemy ze skwarkami ze  świeżej słoninki. Zamiast słoniny kapuśniak można przygotować z boczkiem. Najlepszy do kapuśniaku jest tłusty rosół ugotowany na golonce lub żeberkach.

Jak zrobić tradycyjny, polski kapuśniak z kiszonej kapusty - wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie.


Kapuśniak mazurski wyróżnia się pięknym pomarańczowym kolorem. Jest to zupa z dodatkiem papryki mielonej i koncentratu pomidorowego.

Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go :) Polecam.



Oto składniki i przyprawy na kapuśniak z kiszonej kapusty:

  • 2,5 litra tłustego, przecedzonego rosołu z golonki lub żeberek
  • 0,5 litra kiszonej kapusty
  • 1 marchew
  • 1 niewielki korzeń pietruszki
  • 2 cebule
  • 5-6 ziemniaków
  • 50 g słoniny lub boczku 
  • kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu czarnego
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki
  • 1 kopiasta łyżka przecieru pomidorowego
  • sól i pieprz do smaku
  • posiekana natka pietruszki 

Przepis na kapuśniak z kiszonej kapusty - przygotowanie krok po kroku:



Krok 1.
  • kapustę kiszoną odcisnąć z nadmiaru soku, opłukać w zimnej wodzie, osączyć i pokroić. Bardzo kwaśną kapustę przepłukać gorącą wodą
  • marchew i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce do jarzyn
  • cebule obrać: jedną pokroić w plastry, a drugą posiekać
  • ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę
  • słoninę pokroić w kosteczkę
Krok 2.
  • Do garnka włożyć kapustę kiszoną wlać wodę, tak aby tylko zakryła kapustę, dodać pokrojoną w krążki cebulę, ziele, liście laurowe i pieprz czarny. Kapustę ugotować na półmiękko i osączyć z wody.
  • W rondlu wytopić słoninę, dodać posiekaną cebulę i podsmażyć. Następnie dołożyć osączoną kiszoną kapustę i poddusić razem.
Krok 3.
  • Zagotować rosół. Do rosołu wrzucić ziemniaki, marchew i pietruszkę - chwilę podgotować. Następnie do garnka dołożyć podduszoną z cebulą i słoniną kapustę kiszoną, mieloną paprykę i koncentrat pomidorowy. Całość doprawić solą oraz pieprzem, zagotować. Po kilku minutach zdjąć kapuśniak z ognia, wsypać posiekaną natkę pietruszki i podawać.
Kapuśniak z kiszonej kapusty można podawać z wkładką z pieczonego lub duszonego mięsa. Można dodać żeberka z rosołu lub mięso z gotowanej w rosole golonki. 
Do kapuśniaku podajemy świeże, chrupiące pieczywo.

Smacznego :)

www.e-ksiazkakucharska.pl
Kapuśniak z kiszonej  kapusty fot. Moja Książka Kucharska

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger