Marokańskie tajine: pyszne jedzenie z jednego garnka
/
5
Zapiekane Tajine z warzywami oraz indykiem. |
Sprawdzony i łatwy przepis, składniki i przyprawy na marokańskie tajine.
Trochę po marokańsku i trochę po polsku, to mój pyszny przepis na tajine z papryką, cebulą, czosnkiem, ziemniakami, pomidorami oraz kotlecikami z indyka. Tajine zapiekane w pysznym sosie pomidorowym, doprawionym kolendrą, kurkumą, koprem włoskim i mieloną papryką. Niesamowicie aromatyczna i łatwa potrawa jednogarnkowa. Tradycyjne marokańskie tajine przygotowywane jest w specjalnym glinianym naczyniu (tajine) z charakterystyczną pokrywką w kształcie stożka. Ten piękny garnek stwarza specyficzny "mikroklimat", dzięki któremu potrawa ta zyskuje tak niesamowity i fantastyczny smak. Nie martwcie się jednak, jeżeli tak jak ja nie posiadacie takiego garnka - tajine przygotowane w innym żaroodpornym naczyniu również będzie pyszne :)
Oto mój wypróbowany przepis na tajine dla całej rodziny - korzystajcie z niego i ulepszajcie go :) Polecam.
Marokańsko-polskie tajine w aromatycznym sosie pomidorowym. |
Oto składniki i przyprawy na marokańsko-polskie tajine:
na kotleciki z indyka:
- 400g mięsa mielonego z indyka
- 1 średnia cebula, posiekać
- 1 jajko
- 1 łyżka śmietany albo majonezu
- ok. 2 płaskie łyżki bułki tartej i mleko (tyle ile wchłonie bułka) + dodatkowa porcja do panierowania kotlecików
- sól i pieprz do smaku
następnie:
- 1 duża cebula - obrać i pokroić w plastry
- 1 duży pomidor - pokroić w plastry
- 1 zielona papryka - pokroić w słupki
- 2 łyżki cebulki perłowej - osączyć z zalewy
- 4-5 średnich ziemniaków - obrać i pokroić w plastry
sos pomidorowy:
- 200g koncentratu pomidorowego Pudliszki
- 1 szklanka rosołu
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- 1 płaska łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka kopru włoskiego
- 1/2 łyżeczki mielonej, ostrej papryki
- sos sojowy do smaku
- 3 ząbki czosnku - obrać i posiekać
- cukier do smaku
Przepis na tajine krok po kroku:
Krok 1.
- Wszystkie składniki na kotleciki z indyka dokładnie wymieszać, zwilżonymi wodą dłońmi formować niezbyt duże kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i przesmażyć na złoty kolor na patelni. Usmażone kotleciki z indyka układać na papierowym ręczniku.
Krok 2.
- Przygotować sos pomidorowy: wszystkie składniki na sos pomidorowy wymieszać w miseczce i doprawić sosem sojowym oraz cukrem.
Krok 3.
- Spód naczynia, w którym będzie zapiekane tajine wysmarować oliwą. Następnie ułożyć plastry cebuli, na to plastry pomidora, paprykę i perłową cebulkę. Na wierzchu układać na przemian ziemniaki i kotleciki z indyka. Całość polać sosem pomidorowym i przykryć naczynie.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i zapiekać przez około 1 godzinę.
Smacznego :)
Przygotowanie tajine. |
Tajine w sosie pomidorowym przed zapiekaniem. |
Tajine: pyszne jedzenie z jednego garnka. |
Tajine uwielbiam, ale jakoś nie chciało mi się robić. Miałam do tej pory dobrą wymówkę, czyli brak naczynia, ale teraz widzę, że zostało to obalone :D
OdpowiedzUsuńOk, to jak już za tydzień wyjem wszystkie świąteczne rzeczy, chętnie zmienię sobie smaki bardziej egzotycznym daniem niż żurek ;)
OdpowiedzUsuńHaha ;)
UsuńBardzo mi odpowiada taka wersja z indykiem :)
OdpowiedzUsuńSuper:)
Usuń