Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Marokańskie tajine: pyszne jedzenie z jednego garnka

www.e-ksiazkakucharska.pl
Zapiekane Tajine z warzywami oraz indykiem.

Sprawdzony i łatwy przepis, składniki i przyprawy na marokańskie tajine.


     Trochę po marokańsku i trochę po polsku, to mój pyszny przepis na tajine z papryką, cebulą, czosnkiem, ziemniakami, pomidorami oraz kotlecikami z indyka. Tajine zapiekane w pysznym sosie pomidorowym, doprawionym kolendrą, kurkumą, koprem włoskim i mieloną papryką. Niesamowicie aromatyczna i łatwa potrawa jednogarnkowa. Tradycyjne marokańskie tajine przygotowywane jest w specjalnym glinianym naczyniu (tajine) z charakterystyczną pokrywką w kształcie stożka. Ten piękny garnek stwarza specyficzny "mikroklimat", dzięki któremu potrawa ta zyskuje tak niesamowity i fantastyczny smak. Nie martwcie się jednak, jeżeli tak jak ja nie posiadacie takiego garnka - tajine przygotowane w innym żaroodpornym naczyniu również będzie pyszne :)

Oto mój wypróbowany przepis na  tajine dla całej rodziny - korzystajcie z niego i ulepszajcie go :) Polecam.



www.e-ksiazkakucharska.pl
Marokańsko-polskie tajine w aromatycznym sosie pomidorowym. 

Oto składniki i przyprawy na marokańsko-polskie tajine:


na kotleciki z indyka:

  • 400g mięsa mielonego z indyka
  • 1 średnia cebula, posiekać
  • 1 jajko
  • 1 łyżka śmietany albo majonezu
  • ok. 2 płaskie łyżki bułki tartej i mleko (tyle ile wchłonie bułka) + dodatkowa porcja do panierowania kotlecików
  • sól i pieprz do smaku

następnie:

  • 1 duża cebula - obrać i pokroić w plastry
  • 1 duży pomidor - pokroić w plastry
  • 1 zielona papryka - pokroić w słupki
  • 2 łyżki cebulki perłowej - osączyć z zalewy
  • 4-5 średnich ziemniaków - obrać i pokroić w plastry

sos pomidorowy:

  • 200g koncentratu pomidorowego Pudliszki
  • 1 szklanka rosołu
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • 1 płaska łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka kopru włoskiego
  • 1/2 łyżeczki mielonej, ostrej papryki
  • sos sojowy do smaku
  • 3 ząbki czosnku - obrać i posiekać
  • cukier do smaku

Przepis na tajine krok po kroku:


Krok 1.
  • Wszystkie składniki na kotleciki z indyka dokładnie wymieszać, zwilżonymi wodą dłońmi formować niezbyt duże kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i przesmażyć na złoty kolor na patelni. Usmażone kotleciki z indyka układać na papierowym ręczniku.
Krok 2.
  • Przygotować sos pomidorowy: wszystkie składniki na sos pomidorowy wymieszać w miseczce i doprawić sosem sojowym oraz cukrem.
Krok 3.
  • Spód naczynia, w którym będzie zapiekane tajine wysmarować oliwą. Następnie ułożyć plastry cebuli, na to plastry pomidora, paprykę i perłową cebulkę. Na wierzchu układać na przemian ziemniaki i kotleciki z indyka. Całość polać sosem pomidorowym i przykryć naczynie.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i zapiekać przez około 1 godzinę.
Smacznego :)


www.e-ksiazkakucharska.pl
Przygotowanie tajine.

www.e-ksiazkakucharska.pl
Tajine w sosie pomidorowym przed zapiekaniem.

www.e-ksiazkakucharska.pl
Tajine: pyszne jedzenie z jednego garnka.

6 komentarzy:

  1. Tajine uwielbiam, ale jakoś nie chciało mi się robić. Miałam do tej pory dobrą wymówkę, czyli brak naczynia, ale teraz widzę, że zostało to obalone :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ok, to jak już za tydzień wyjem wszystkie świąteczne rzeczy, chętnie zmienię sobie smaki bardziej egzotycznym daniem niż żurek ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo mi odpowiada taka wersja z indykiem :)

    OdpowiedzUsuń

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger