Liczba gości w ciągu ostatniego roku

ŁAZANKI: przepis na pyszne łazanki z kapustą kiszoną

www.e-ksiazkakucharska.pl
Pyszne, domowe łazanki z kiszoną kapustą.

Przepis, składniki i przyprawy na pyszne łazanki z kiszonej kapusty, z pieczarkami i boczkiem.


       Wyjątkowy, nowy przepis na łazanki z kiszoną kapustą, pieczarkami, boczkiem i podsmażoną cebulką. Łazanki z makaronem naleśnikowym, doprawione sosem sojowym i pieprzem. Przepis na łazanki jest prosty i pyszny . Makaron naleśnikowy robi się łatwo. Ciasto naleśnikowe przygotowujemy jak zwykle, tylko cukru dodajemy znacznie mniej niż jak do naleśników na słodko.
Farsz z kiszonej kapusty możecie zamrozić, podobnie naleśniki i wykorzystać w razie potrzeby. Dzięki temu szybki i pyszny obiad zrobicie w mgnieniu oka.

Korzystajcie z przepisu na łazanki z kapustą i ulepszajcie go :) Polecam.



www.e-ksiazkakucharska.pl
Makaron naleśnikowy.

Składniki i przyprawy na łazanki z kiszonej kapusty i makaronem naleśnikowym:


Ciasto naleśnikowe:

  • 2 szklanki mleka lub wody
  • ok. 200g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 1 łyżka płynnego masła
  • tłuszcz do smażenia

następnie:

  • 1 litr kiszonej kapusty
  • ok. 100g wędzonego boczku
  • 250g pieczarek
  • 1 cebula
  • sos sojowy i pieprz czarny mielony do smaku

Przepis na łazanki z kiszonej kapusty:


Krok 1.
  • Kapustę kiszoną opłukać, odcisnąć i pokroić. Następnie włożyć do garnka, zalać wodą i ugotować do miękkości, ale nie rozgotować - kapusta powinna być chrupka. Ugotowaną kapustę dokładnie odcisnąć z nadmiaru soku.
Krok 2.
  • W tym czasie przygotować ciasto naleśnikowe : wszystkie składniki wymieszać na gładką masę bez grudek. Przygotowane ciasto naleśnikowe odstawić na około 15 minut, aby 'odpoczęło' - dobrze połączone nie będzie przywierać do patelni.
Krok 3.
  • Pieczarki oczyścić, obrać i zetrzeć na tarce do jarzyn z większymi oczkami.
  • Cebulę obrać i posiekać.
  • Boczek pokroić w równą, niewielką kostkę.
Krok 4.
  • Na rozgrzaną patelnie wrzucić pokrojony boczek i wytopić. Następnie dołożyć posiekaną cebulę, zrumienić i pieczarki. Gdy cały płyn z pod pieczarek odparuje dołożyć kiszoną kapustę, doprawić sosem sojowym i pieprzem. Zasmażyć wszystko razem.
  • W tym czasie usmażyć naleśniki. Każdego naleśnika zrolować i pokroić w poprzek w cienkie paseczki.
Gotowy farsz z kiszonej kapusty wymieszać z makaronem naleśnikowym i podawać. Pychota!

Smacznego :)

www.e-ksiazkakucharska.pl
Wyjątkowe, pyszne łazanki z makaronem naleśnikowym, kiszoną kapustą i pieczarkami.


4 komentarze:

  1. mmm pychota. kompletnie zapomniałam o istnieniu łazanek, a tak je uwielbiałam za dzieciaka. koniecznie muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham łazanki i dla mnie jedyna opcja to z kiszoną kapustą. Próbowałam wiele opcji ze świeżą, ale to nie to samo ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Klasyczny babciny obiad. Uwielbiam <3

    OdpowiedzUsuń

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger