Liczba gości w ciągu ostatniego roku

SOS POMIDOROWY - najlepszy do ryby

www.e-ksiazkakucharksa.pl
Sos pomidorowy.

Wyjątkowy przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie sosu pomidorowego.


   Sos pomidorowy na rosole i jasnej zasmażce z dodatkiem musztardy i dużej ilości posiekanego koperku. Sos pomidorowy zabielany śmietaną i doprawiony sosem sojowym, pieprzem i cukrem.
Pyszny sos pomidorowy, który świetnie pasuje do gotowanej, pieczonej oraz smażonej ryby.

Sos pomidorowy - przepis na najlepszy dodatek do ryby.


Oto składniki na sos:

  • 1/2 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 łyżki masła
  • 1 szklanka chłodnego rosołu
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka gładkiej musztardy
  • 100 g śmietany
  • 1-2 łyżki posiekanego koperku,, natki pietruszki albo kolendry
  • sos sojowy, pieprz mielony i cukier do smaku

Sos pomidorowy - przygotowanie krok po kroku:


Krok 1.
  • Przygotować jasną zasmażkę z masła i mąki. Wlać chłodny rosół i dokładnie rozmieszać. Zagotować na wolnym ogniu bardzo często mieszając. 
Krok 2.
  • Do gotującego się sosu dodać koncentrat pomidorowy, musztardę, posiekane zioła i gotować kilka minut na niewielkim ogniu.
  • Na koniec rozprowadzić sos śmietaną i doprawić do smaku sosem sojowym, pieprzem oraz cukrem.
Gotowy sos pomidorowy można wykorzystać na różne sposoby. Gorącym sosem można polać przygotowaną potrawę. W sosie można także podgrzewać kawałki ryby, albo ugotować ją w nim.

Smacznego :)

www.e-ksiazkakucharska.pl
Dorsz bałtycki w sosie pomidorowym.


4 komentarze:

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger