SOS POMIDOROWY - najlepszy do ryby
       /  
3
| Sos pomidorowy. | 
Wyjątkowy przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie sosu pomidorowego.
Sos pomidorowy na rosole i jasnej zasmażce z dodatkiem musztardy i dużej ilości posiekanego koperku. Sos pomidorowy zabielany śmietaną i doprawiony sosem sojowym, pieprzem i cukrem.
Pyszny sos pomidorowy, który świetnie pasuje do gotowanej, pieczonej oraz smażonej ryby.
Sos pomidorowy - przepis na najlepszy dodatek do ryby.
Oto składniki na sos:
- 1/2 łyżki mąki pszennej
 - 1/2 łyżki masła
 - 1 szklanka chłodnego rosołu
 - 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
 - 1 łyżeczka gładkiej musztardy
 - 100 g śmietany
 - 1-2 łyżki posiekanego koperku,, natki pietruszki albo kolendry
 - sos sojowy, pieprz mielony i cukier do smaku
 
Sos pomidorowy - przygotowanie krok po kroku:
Krok 1.
- Przygotować jasną zasmażkę z masła i mąki. Wlać chłodny rosół i dokładnie rozmieszać. Zagotować na wolnym ogniu bardzo często mieszając.
 
Krok 2.
- Do gotującego się sosu dodać koncentrat pomidorowy, musztardę, posiekane zioła i gotować kilka minut na niewielkim ogniu.
 - Na koniec rozprowadzić sos śmietaną i doprawić do smaku sosem sojowym, pieprzem oraz cukrem.
 
Gotowy sos pomidorowy można wykorzystać na różne sposoby. Gorącym sosem można polać przygotowaną potrawę. W sosie można także podgrzewać kawałki ryby, albo ugotować ją w nim.
Smacznego :)
| Dorsz bałtycki w sosie pomidorowym. | 






Brzmi jak coś, co idealnie nada się też do gołąbków :)
OdpowiedzUsuńCałkiem możliwe :) pewnie skorzystam z pomysłu ;)
UsuńBardzo dobry sosik, cudownie się koper przebija w tych pomidorach
OdpowiedzUsuń