Liczba gości w ciągu ostatniego roku

PRZEPIS: SOS KORNISZONOWY - do gotowanych ryb i mięs

www.e-ksiazkakucharska.pl
Domowy sos korniszonowy.

Wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie sosu korniszonowego krok po kroku.


     Sos korniszonowy to pyszny dodatek do drugiego dania. Nadaje charakteru gotowanemu mięsu oraz rybom, uzupełniając ich naturalny, łagodny smak. Wypróbujcie kotleciki ziemniaczane albo jajeczne z sosem korniszonowym. Absolutna rewelacja!
     Sos korniszonowy przygotujecie naprawdę szybko. Wystarczy kilka składników i wszyscy będą oblizywać palce. Korniszony do tego sosu możecie zetrzeć na tarce do jarzyn albo pokroić w kostkę. Podczas robienia zasmażki, zwracajcie uwagę na to, aby mąka straciła zapach surowizny zanim dolejecie rosołu. W przeciwnym razie sos korniszonowy może mieć nieciekawy posmak. Przepis na sos korniszonowy jest łatwy, dlatego z jego przygotowaniem poradzi sobie niemal każdy . Polecam.


Oto prosty przepis na aromatyczny i pełny smaku sos korniszonowy.


Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go :)



www.e-ksiazkakucharska.pl
Pyszny sos korniszonowy do sztuki mięsa.

Oto składniki, które będą potrzebne do przygotowania sosu korniszonowego:

  • ok. 5 korniszonów
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 250-300 ml rosołu
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • posiekany koperek lub natka pietruszki
  • sól i cukier do smaku

Sos korniszonowy - sposób przygotowania:


Krok 1.
  • Korniszony zetrzeć na tarce do jarzyn z większymi oczkami lub pokroić w kostkę. Korniszony pokrojone w kostkę przed dodaniem do sosu należy uprzednio podgotować w rosole, a następnie dodać do zasmażki.
  • Przygotować zasmażkę rumianą z masła i mąki. Kiedy mąka straci zapach surowizny, zestawić na chwilę z ognia, wlać chłodny rosół i dokładnie rozmieszać. Ponownie wstawić na ogień, podgrzewać cały czas mieszając i zagotować. 
  • Do sosu dodać korniszony i gotować kilka minut na wolnym ogniu. Na końcu, sos korniszonowy doprawić solą i ewentualnie cukrem. Jeżeli sos wyjdzie z gęsty można dolać smaku (zalewy) z ogórków albo wody. Rozprowadzić śmietaną.
Sos korniszonowy podajemy gorący do gotowanego mięsa, ryb, kotlecików ziemniaczanym oraz jajecznych. Przed wydaniem posypujemy posiekaną zieleniną.

Smacznego :)

www.e-ksiazkakucharska.pl
Sos korniszonowy.

4 komentarze:

  1. Uwielbiam te Twoje sosy :D Na zdjęciu wyglądają jak takie, którymi się zajadałam za dzieciaka, a sama nigdy ich nie robiłam i nawet nie potrafiłam określić dokładnie co to było :D Będę wypróbowywać wszystkie po kolei

    OdpowiedzUsuń

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger