OGÓRKI KISZONE - przepis staropolski (babci)
/
0
Ogórki kiszone. |
Staropolski przepis na ogórki kiszone w słojach.
Kiszenie ogórków - zobacz wypróbowany, tradycyjny przepis.
Ogórki kiszone według starego przepisu babci. Ogórki te bardzo dobrze się przechowują i są chrupiące. Kiszenie ogórków jest bardzo proste. Do kwaszenia najlepiej nadają się ogórki zdrowe, średniej wielkości, niezupełnie dojrzałe. Ogórki można kwasić w beczkach z twardego drewna, w kamiennych garnkach lub słojach. Naczynia te, przed kwaszeniem, muszą być dokładnie wymyte i wyparzone. Ogórki do kwaszenia powinny być jak najbardziej świeże. Przed kwaszeniem, ogórki można namoczyć w lodowatej wodzie na około 2 godziny. Według tradycyjnych przepisów ogórki zalewa się przegotowaną, wystudzoną solanką.
Ogórki kiszone, sprawdź najlepszy, wypróbowany przepis.
Ogórki kiszone - składniki :
- 10 kg świeżych ogórków gruntowych
- 10 litrów wody źródlanej
- 1 czubata łyżka soli kamiennej na 1 litr wody
przyprawy do ogórków kiszonych:
- baldaszki kopru
- korzenie chrzanu
- liście dębowe, wiśniowe lub z czarnej porzeczki
- czosnek
- gorczyca
- ewentualnie: liście laurowe, pieprz ziarnisty i ziele angielskie
Przepis na kiszone ogórki:
Krok 1.
- Umyte, średniej wielkości ogórki gruntowe układać ciasno w dokładnie wymytych i wyparzonych słoikach, kładąc na dno, w połowie i/lub na powierzchni ogórków przyprawy (koper, paski korzenia chrzanu, liście dębowe, wiśniowe lub z czarnej porzeczki, czosnek i gorczycę)
- Z wody i soli przygotować zalewę do ogórków kiszonych - zagotować, dokładnie rozpuścić sól.
- Ogórki zalać gorącą solanką, tak aby były całkowicie przykryte. Brzegi słoików wytrzeć do sucha i mocno zakręcić. Słoje z ogórkami pozostawić w ciepłym miejscu (np. w kuchni) na 24 godziny, odwrócone do góry dnem i przykryte czystą kuchenną ściereczką, a następnie przenieść w chłodne i ciemne miejsce na przechowywanie.
Smacznego :)
Najlepsze ogórki kiszone. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz