Liczba gości w ciągu ostatniego roku

OGÓRKI KISZONE - przepis staropolski (babci)

www.e-ksiazkakucharska.pl
Ogórki kiszone.

Staropolski przepis na ogórki kiszone w słojach.

Kiszenie ogórków - zobacz wypróbowany, tradycyjny przepis.


    Ogórki kiszone według starego przepisu babci. Ogórki te bardzo dobrze się przechowują i są chrupiące. Kiszenie ogórków jest bardzo proste. Do kwaszenia najlepiej nadają się ogórki zdrowe, średniej wielkości, niezupełnie dojrzałe. Ogórki można kwasić w beczkach z twardego drewna, w kamiennych garnkach lub słojach. Naczynia te, przed kwaszeniem, muszą być dokładnie wymyte i wyparzone. Ogórki do kwaszenia powinny być jak najbardziej świeże. Przed kwaszeniem, ogórki można namoczyć w lodowatej wodzie na około 2 godziny. Według tradycyjnych przepisów ogórki zalewa się przegotowaną, wystudzoną solanką.

Ogórki kiszone, sprawdź najlepszy, wypróbowany przepis. 




Ogórki kiszone - składniki :



  • 10 kg świeżych ogórków gruntowych
  • 10 litrów wody źródlanej
  • 1 czubata łyżka soli kamiennej na 1 litr wody

przyprawy do ogórków kiszonych:

  • baldaszki kopru
  • korzenie chrzanu
  • liście dębowe, wiśniowe lub z czarnej porzeczki
  • czosnek
  • gorczyca
  • ewentualnie: liście laurowe, pieprz ziarnisty i ziele angielskie

Przepis na kiszone ogórki:


Krok 1.
  • Umyte, średniej wielkości ogórki gruntowe układać ciasno w dokładnie wymytych i wyparzonych słoikach, kładąc na dno, w połowie i/lub  na powierzchni ogórków przyprawy (koper, paski korzenia chrzanu, liście dębowe, wiśniowe lub z czarnej porzeczki, czosnek i gorczycę)
  • Z wody i soli przygotować zalewę do ogórków kiszonych - zagotować, dokładnie rozpuścić sól.
  • Ogórki zalać gorącą solanką, tak aby były całkowicie przykryte. Brzegi słoików wytrzeć do sucha i mocno zakręcić. Słoje z ogórkami pozostawić w ciepłym miejscu (np. w kuchni) na 24 godziny, odwrócone do góry dnem i przykryte czystą kuchenną ściereczką, a następnie przenieść w chłodne i ciemne miejsce na przechowywanie. 
Smacznego :)

www.e-ksiazkakucharska.pl
Najlepsze ogórki kiszone.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger