CHRUPIĄCE OGÓRKI KONSERWOWE - przepis

www.e-ksiazkakucharska.pl
Chrupiące ogórki konserwowe fot. Moja Książka Kucharska

Chrupiące ogórki konserwowe.


Przepis na ogórki konserwowe na zimę.


Te małe, chrupiące ogóreczki konserwowe mocno przechodzą świeżym smakiem kopru oraz czosnku.
Kruche i lekko cierpkie w smaku ogórki stanowią świetny dodatek do sałatek, idealnie komponują się z każdą mięsną kanapką. Ogórki te warto serwować na kanapki z grillowanym serem, ale też doskonale smakują same.

Jak zrobić ogórki konserwowe na zimę - przepis , składniki  i przygotowanie.


Przepis dwudniowy.




Oto składniki i przyprawy na ogórki konserwowe na zimę.


SKŁADNIKI :

dzień 1.
  • 3,5 kg małych ogóreczków do konserwowania o długości około 6-7,5cm
  • 3/4 szklanki soli do przetworów
dzień 2.
  • 1 łyżka soli do przetworów
  • 2,5 litra wody
  • 500 ml octu spirytusowego 10%
  • 470ml octu jabłkowego
  • 14 baldachów kopru
  • 5 łyżeczek nasion gorczycy
  • 2 szklanki cukru
  • 7 ząbków czosnku, każdy pokrojony na 4 plastry

Przepis na chrupiące ogórki konserwowe na zimę.


PRZYGOTOWANIE:

Dzień 1.
Ogórki delikatnie wyszorować pod bieżącą wodą, odciąć z każdego końca po 3mm, ponakłuwać widelcem.

W dużej misce ułożyć ogórki warstwami, przesypując je solą. Następnie zalać ogórki zimną wodą, w taki sposób, aby te schowały się około 2,5cm pod jej powierzchnią. Przycisnąć talerzem, miskę przykryć i pozostawić w niskiej temperaturze pokojowej na 12 godzin, nawet na całą dobę.

Dzień 2.
Przygotować słoiki i wieczka - dokładnie wyszorować i sparzyć. Uszkodzone zakrętki bezwzględnie zastąpić nowymi.

Partiami odcedzić ogórki i dokładnie opłukać z solanki. Ponownie je odcedzić i odstawić na bok.

Do garnka wlać wodę i ocet. Wsypać cukier, sól oraz gorczycę i doprowadzić do wrzenia. Gotować ok. 1 minutę. Zmniejszyć ogień do małego i utrzymywać wysoką temperaturę zalewy.

Kolejno napełniać gorące słoiki : do każdego włożyć 1 baldach kopru oraz dwa kawałki czosnku, a następnie upakować ogórki, pozostawiając w górnej części 2,5cm wolnego miejsca. Na koniec dołożyć jeszcze 1 baldach kopru i 2 kawałki czosnku. Wypełnić słoiki gorącą zalewą, usunąć powietrze ze słoików i w razie potrzeby dolać jeszcze zalewy. Wytrzeć brzegi słoików i nałożyć gorące wieczka - dokręcić je na tyle mocno ile się da.

Pasteryzacja w garnku z wodą.

Wstawić słoiki do odpowiednio dużego garnka, wlać wodę do około 3/4 wysokości słoików, garnek przykryć i doprowadzić wodę do wrzenia. Pasteryzacja trwa 15 minut.
Po tym czasie wyłączyć palnik, zdjąć pokrywkę i pozostawić słoiki w wodzie  jeszcze przez 5 minut.
Potem wystawić je czystą kuchenną ściereczkę, do góry dnem i pozostawić na 24 godziny. Sprawdzić stan zamknięcia słoików. Słoiki, które się nie zamknęły przechowywać w lodówce.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger