OGÓRKI W ZALEWIE CURRY Z KURKUMĄ: zobacz wypróbowany przepis
/
0
Ogórki z curry i kurkumą. |
Sałatka z ogórków z curry do słoików na zimę.
Prosty przepis na pyszne ogórki w zalewie z curry i kurkumą.
Doskonałe ogórki z curry i kurkumą - wypróbowany przepis na chrupiące i aromatyczne ogórki do słoików na zimę. Samodzielnie przygotowane przetwory, to świetny sposób na zamknięcie w słoiku smaku lata. Uwielbiam sezon na przetwory - kuchnia zamienia się na ten czas w fabrykę słoików na zimę :)
Oto przepis na ogórki w zalewie curry z kurkumą.
Ogórki z curry - lista składników:- około 2,5 - 3kg świeżych ogórków gruntowych
- około 3 cebule
- gorczyca
- pieprz ziarnisty
- ziele angielskie
Składniki do zalewy z curry i kurkumy:
- 5 szklanek wody
- 3/4 szklanki octu 10%
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki soli
- 4 łyżeczki curry
- 2 łyżeczki kurkumy
- kilka goździków
Przepis na ogórki w zalewie curry
Przygotowanie ogórków w curry na zimę:
Krok 1.
- Przygotowujemy słoiki oraz zakrętki. Dokładnie je myjemy i wyparzamy np. w piekarniku. Oglądamy zakrętki pod kątem uszkodzeń lub rdzy - takie bezwzględnie usuwamy.
Krok 2.
- Ogórki myjemy, odcinamy końcówki, wkładamy do miski z zimną wodą i moczymy około 2 godziny.
Krok 3.
- Wymoczone ogórki obieramy i kroimy na dowolne kawałki - plasterki, słupki, ćwiartki - tak jak lubimy.
Krok 4.
- Cebule obieramy, kroimy w krążki .
Krok 5.
- Do każdego słoiczka wkładamy przygotowane ogórki (ciasno), dokładamy po krążku cebuli, kilka ziaren pieprzu oraz po 1 ziarenku ziela angielskiego.
Krok 6.
- Przygotowujemy zalewę curry do ogórków: w garnku zagotowujemy wodę z octem, cukrem, solą, goździkami, curry oraz kurkumą. Wszystko mieszamy, aby składniki zalewy dobrze się połączyły, a cukier dokładnie rozpuścił - zagotowujemy.
Krok 7.
- Gorącą zalewą curry zalewamy ogórki w słoikach - szczelnie zamykamy.
Krok 8.
- Pasteryzacja ogórków z curry:
- w garnku - spód garnka wykładamy ściereczką, wstawiamy słoiki, zalewamy je wodą do 3/4 ich wysokości, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez około 15-20 minut. Wyłączamy ogień i zostawiamy garnek ze słoikami jeszcze na około 5 minut. Następnie słoiki wyjmujemy z garnka, odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia. Przenosimy w chłodne i ciemne miejsce;
- w piekarniku - słoiki wkładamy do chłodnego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 100 stopni i pasteryzujemy przez około 20 -30 minut od chwili uzyskania ustawionej temperatury.
Ogórki są gotowe do spożycia po około 2 tygodniach od przygotowania.
Smacznego :)
Ogórki z curry na zimę. |
Ogórki w zalewie curry. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz