Liczba gości w ciągu ostatniego roku

OGÓRKI W ZALEWIE CURRY Z KURKUMĄ: zobacz wypróbowany przepis



www.e-ksiazkakucharska.pl
Ogórki z curry i kurkumą.

Sałatka z ogórków z curry do słoików na zimę.

Prosty przepis na pyszne ogórki w zalewie z curry i kurkumą.


       Doskonałe ogórki z curry i kurkumą - wypróbowany przepis na chrupiące i aromatyczne ogórki do słoików na zimę. Samodzielnie przygotowane przetwory, to świetny sposób na zamknięcie w słoiku smaku lata. Uwielbiam sezon na przetwory - kuchnia zamienia się na ten czas w fabrykę słoików na zimę :)

Oto przepis na ogórki w zalewie curry z kurkumą.




Ogórki z curry - lista składników:

  • około 2,5 - 3kg świeżych ogórków gruntowych

  • około 3 cebule

  • gorczyca

  • pieprz ziarnisty

  • ziele angielskie

Składniki do zalewy z curry i kurkumy:


  • 5 szklanek wody 

  • 3/4 szklanki octu 10%

  • 1 i 1/2 szklanki cukru

  • 2 łyżki soli

  • 4 łyżeczki curry

  • 2 łyżeczki kurkumy
  • kilka goździków

 Przepis na ogórki w zalewie curry

Przygotowanie ogórków w curry na zimę:


Krok 1.

  • Przygotowujemy słoiki oraz zakrętki. Dokładnie je myjemy i wyparzamy np. w piekarniku. Oglądamy zakrętki pod kątem uszkodzeń lub rdzy - takie bezwzględnie usuwamy. 


Krok 2.

  • Ogórki myjemy, odcinamy końcówki, wkładamy do miski z zimną wodą i moczymy około 2 godziny.


Krok 3.

  • Wymoczone ogórki obieramy i kroimy na dowolne kawałki - plasterki, słupki, ćwiartki - tak jak lubimy.


Krok 4.

  • Cebule obieramy, kroimy w krążki .


Krok 5.


  • Do każdego słoiczka wkładamy przygotowane ogórki (ciasno), dokładamy po krążku cebuli, kilka ziaren pieprzu oraz po 1 ziarenku ziela angielskiego.


Krok 6.


  • Przygotowujemy zalewę curry do ogórków: w garnku zagotowujemy wodę z octem, cukrem, solą, goździkami, curry oraz kurkumą. Wszystko mieszamy, aby składniki zalewy dobrze się połączyły, a cukier dokładnie rozpuścił - zagotowujemy.


Krok 7.

  • Gorącą zalewą curry zalewamy ogórki w słoikach - szczelnie zamykamy.


Krok 8.


- w garnku - spód garnka wykładamy ściereczką, wstawiamy słoiki, zalewamy je wodą do 3/4 ich wysokości, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez około 15-20 minut. Wyłączamy ogień i zostawiamy garnek ze słoikami jeszcze na około 5 minut. Następnie słoiki wyjmujemy z garnka, odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia. Przenosimy w chłodne i ciemne miejsce;

- w piekarniku - słoiki wkładamy do chłodnego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 100 stopni i pasteryzujemy przez około 20 -30 minut od chwili uzyskania ustawionej temperatury.

Ogórki są gotowe do spożycia po około 2 tygodniach od przygotowania.


Smacznego :)


www.e-ksiazkakucharska.pl
Ogórki z curry na zimę.

www.e-ksiazkakucharska.pl
Ogórki w zalewie curry. 


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger