Liczba gości w ciągu ostatniego roku

BUTTER CHICKEN (maślany kurczak)

 

www.e-ksiazkakucharska.pl
Butter chicken.

Wspaniały przepis na butter chicken w maślanym sosie, który z pewnością Ci się spodoba.

     Delikatny kurczak w niesamowitym kremowym sosie z garam masala, czosnkiem, imbirem, kurkumą, chili, kolendrą i kuminem. 

     Podobnie jak kurczak Tikka Masala, Butter Chicken jest jednym z najpopularniejszych curry w każdej indyjskiej restauracji na całym świecie. Ten przepis na maślanego kurczaka jest niesamowicie łatwy do wykonania. Kawałki kurczaka są delikatne i soczyste, a to dzięki cudownie przyprawionej marynacie jogurtowej. Dodatek kremowej śmietany nadaje sosowi curry jedwabiście gładką i bogatą konsystencję.

www.e-ksiazkakucharska.pl
Butter Chicken.


Jak zrobić kurczaka po hindusku - oto prosty przepis na Butter Chicken, który z powodzeniem możesz przygotować w domu.

     Ten maślany kurczak jest o wiele łagodniejszy w porównaniu do innych indyjskich curry z kurczakiem, co sprawia, że uwielbiają go także dzieci. Pamiętaj, że możesz dodać tyle chili, ile chcesz. Innymi słowy, Ty masz całkowitą kontrolę nad tym, jak pikantny będzie Butter Chicken.

Soczysty i delikatny smak kurczaka zaczyna się od łatwej marynaty przygotowanej z jogurtu naturalnego, świeżego czosnku, imbiru, przyprawy garam masala oraz soku z limonki. Indyjski kurczak będzie tym lepszy i delikatniejszy, im dłużej będzie marynowany. Można użyć udek bez kości i skóry lub filetu z kurczaka. Następnie należy podsmażyć kawałki kurczaka na rumiano. 

Kawałki rumiane = smak.

Sos masala przygotuj na tej samej patelni. Jest on łatwy w przygotowaniu i nie zajmuje dużo czasu ani wysiłku.

Masz ochotę na coś pysznego? Oto wypróbowany przepis na Butter Chicken.

Mam nadzieję, że Tobie i Twojej rodzinie spodoba się przepis na maślanego kurczaka w sosie. Korzystaj z przepisu i ulepszaj go koniecznie :) 

Aby zrobić Butter Chicken będziesz potrzebować następujących składników:

  • około 500g kurczaka pokrojonego na kawałki (filet, udka bez kości i skóry)

Marynata do kurczaka:

  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka czosnku, startego
  • 1 łyżka imbiru, startego
  • 2 łyżeczki przyprawy Garam Masala
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1/2 łyżeczki mielonego chili
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
Kawałki kurczaka wymieszać ze wszystkimi składnikami marynaty - marynować przez minimum 30 minut (najlepiej przez całą noc, jeżeli pozwala na to czas). 

Składniki na sos masala do kurczaka:

  • 2 łyżki masła klarowanego, ghee (ewentualnie 1 łyżka oliwy+1 łyżka zwykłego masła)
  • 1 duża cebula, posiekana
  • 2 łyżeczki przyprawy Garam Masala
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1 łyża Tahini
  • szczypta mielonego chili i cynamonu, sól do smaku
  • 400g krojonych pomidorów bez skórki (1 puszka)
  • 1 szklanka śmietany kremówki 30%
  • około 1/2 szklanki bulionu drobiowego
  • 2 łyżeczki cukru

Butter Chicken - przepis :


Krok 1.
  • Zamarynowanego kurczaka wyjąć z lodówki - ocieplić.
Krok 2.
  • Rozgrzać masło na dużej patelni, smażyć kawałki kurczaka (najlepiej partiami) na rumiano. Zdjąć z patelni i trzymać w cieple. Na tej samej patelni podsmażyć posiekaną cebulę, w razie potrzeby dołożyć odrobinę masła klarowanego. Dodać przyprawy i chwilę podsmażyć, cały czas mieszając. Kiedy przyprawy zaczną pachnieć, na patelnię wlać pomidory i bulion - gotować kilkanaście minut, do czasu, aż sos zgęstnieje i stanie się ciemno - czerwony. Sos zmiksować.
Krok 2.
  • Do sosu wlać śmietankę, dodać cukier i podsmażonego kurczaka wraz z sokami - gotować około 10 minut, aż sos będzie gęsty i bulgoczący.
Gotową potrawę udekorować posiekaną kolendrą i podawać z ryżem z masłem ghee i kuminem oraz z chlebem Naan.

Miłego gotowania!

www.e-ksiazkakucharska.pl
Butter chicken.

www.e-ksiazkakucharska.pl
Butter Chicken.


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger