BUTTER CHICKEN (maślany kurczak)
Butter chicken. |
Wspaniały przepis na butter chicken w maślanym sosie, który z pewnością Ci się spodoba.
Delikatny kurczak w niesamowitym kremowym sosie z garam masala, czosnkiem, imbirem, kurkumą, chili, kolendrą i kuminem.
Podobnie jak kurczak Tikka Masala, Butter Chicken jest jednym z najpopularniejszych curry w każdej indyjskiej restauracji na całym świecie. Ten przepis na maślanego kurczaka jest niesamowicie łatwy do wykonania. Kawałki kurczaka są delikatne i soczyste, a to dzięki cudownie przyprawionej marynacie jogurtowej. Dodatek kremowej śmietany nadaje sosowi curry jedwabiście gładką i bogatą konsystencję.
Butter Chicken. |
Jak zrobić kurczaka po hindusku - oto prosty przepis na Butter Chicken, który z powodzeniem możesz przygotować w domu.
Ten maślany kurczak jest o wiele łagodniejszy w porównaniu do innych indyjskich curry z kurczakiem, co sprawia, że uwielbiają go także dzieci. Pamiętaj, że możesz dodać tyle chili, ile chcesz. Innymi słowy, Ty masz całkowitą kontrolę nad tym, jak pikantny będzie Butter Chicken.
Soczysty i delikatny smak kurczaka zaczyna się od łatwej marynaty przygotowanej z jogurtu naturalnego, świeżego czosnku, imbiru, przyprawy garam masala oraz soku z limonki. Indyjski kurczak będzie tym lepszy i delikatniejszy, im dłużej będzie marynowany. Można użyć udek bez kości i skóry lub filetu z kurczaka. Następnie należy podsmażyć kawałki kurczaka na rumiano.
Kawałki rumiane = smak.
Sos masala przygotuj na tej samej patelni. Jest on łatwy w przygotowaniu i nie zajmuje dużo czasu ani wysiłku.
Masz ochotę na coś pysznego? Oto wypróbowany przepis na Butter Chicken.
Mam nadzieję, że Tobie i Twojej rodzinie spodoba się przepis na maślanego kurczaka w sosie. Korzystaj z przepisu i ulepszaj go koniecznie :)
Aby zrobić Butter Chicken będziesz potrzebować następujących składników:
- około 500g kurczaka pokrojonego na kawałki (filet, udka bez kości i skóry)
Marynata do kurczaka:
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka czosnku, startego
- 1 łyżka imbiru, startego
- 2 łyżeczki przyprawy Garam Masala
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
- 1/2 łyżeczki mielonego chili
- 1 łyżka soku z limonki
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
Składniki na sos masala do kurczaka:
- 2 łyżki masła klarowanego, ghee (ewentualnie 1 łyżka oliwy+1 łyżka zwykłego masła)
- 1 duża cebula, posiekana
- 2 łyżeczki przyprawy Garam Masala
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
- 1 łyża Tahini
- szczypta mielonego chili i cynamonu, sól do smaku
- 400g krojonych pomidorów bez skórki (1 puszka)
- 1 szklanka śmietany kremówki 30%
- około 1/2 szklanki bulionu drobiowego
- 2 łyżeczki cukru
Butter Chicken - przepis :
- Zamarynowanego kurczaka wyjąć z lodówki - ocieplić.
- Rozgrzać masło na dużej patelni, smażyć kawałki kurczaka (najlepiej partiami) na rumiano. Zdjąć z patelni i trzymać w cieple. Na tej samej patelni podsmażyć posiekaną cebulę, w razie potrzeby dołożyć odrobinę masła klarowanego. Dodać przyprawy i chwilę podsmażyć, cały czas mieszając. Kiedy przyprawy zaczną pachnieć, na patelnię wlać pomidory i bulion - gotować kilkanaście minut, do czasu, aż sos zgęstnieje i stanie się ciemno - czerwony. Sos zmiksować.
- Do sosu wlać śmietankę, dodać cukier i podsmażonego kurczaka wraz z sokami - gotować około 10 minut, aż sos będzie gęsty i bulgoczący.
Miłego gotowania!
Butter chicken. |
Butter Chicken. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz