Liczba gości w ciągu ostatniego roku

BARSZCZ UKRAIŃSKI: tradycyjny, pyszny przepis

www.e-ksiazkakucharska.pl
Barszcz ukraiński z ziemniakami.

Przepis na tradycyjny barszcz ukraiński.


Prawdziwy, domowy barszcz czerwony z fasolą i ziemniakami, zabielany śmietaną.


     Barszcz ukraiński - pyszna zupa z tartych czerwonych buraczków z ziemniakami, fasolą i pomidorami z dodatkiem śmietanki. Absolutnie rewelacyjny! :)
     Tradycyjny barszcz ukraiński podawany jest z kaszą sypką lub jajkiem oraz posiekanym koperkiem. Przed podaniem dodajemy do każdej porcji drobno pokrojony szczypiorek.W sezonie letnim zamiast fasoli do barszczu można dodać 300g fasolki szparagowej. Barszcz ukraiński najlepiej smakuje ugotowany na wywarze z mięsa. Mój barszcz jest z czerwoną fasolą (tak mi się zamarzyło), natomiast zazwyczaj gotujemy go z drobną fasolą białą.

Zobacz prosty przepis na domowy barszcz ukraiński. Polecam.



www.e-ksiazkakucharska.pl
Prosty przepis na barszcz ukraiński.


Składniki i przyprawy na barszcz ukraiński:

  • 2,5 l wywaru z mięsa, warzyw lub wody
  • 300g warzyw (marchew, pietruszka, kawałek selera)
  • 2 średnie buraki
  • 150g - 200g drobnej fasoli białej lub czerwonej lub 300g fasolki szparagowej (w sezonie letnim)
  • 350g ziemniaków
  • 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki (ok. 400g) lub 500g pomidorów świeżych
  • 1 mały kubek śmietanki 30% (ok. 200g)
  • kilka ziarenek ziela ang. i listek laurowy (ew.)
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól, cukier i pieprz do smaku

dodatki do barszczu ukraińskiego:

  • kasza sypka
  • jajka na twardo
  • posiekany szczypiorek
  • skwarki z boczku lub słoniny i zrumieniona cebulką

Przepis na barszcz ukraiński - przygotowanie krok po kroku:


Krok 1.
  • fasolę namoczyć na kilka godzin w przegotowanej wodzie, następnie ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyła.
następnie:
  • marchew, pietruszkę i selera obrać, umyć i zetrzeć na tarce do jarzyn z dużymi oczkami
  • buraki obrać, umyć i zetrzeć na tarce do jarzyn z dużymi oczkami
  • ziemniaki obrać , umyć i pokroić w równą kostkę
  • rosół, jeżeli jest, przecedzić
  • jeżeli używa się świeżych pomidorów, należy je udusić w osobnym naczyniu i przetrzeć przez sito
Krok 2.
  • Zagotować rosół lub wodę w garnku (jeśli woda to dodać 1 łyżkę przyprawy typu jarzynka), dodać marchew, pietruszkę, selera oraz buraczki i wstępnie podgotować. Następnie do warzyw wrzucić pokrojone ziemniaki i ewentualnie ziele angielskie oraz listek laurowy. Gdy warzywa będą miękkie do barszczu dodać ugotowaną fasolę wraz  z wywarem, pomidory. Barszcz ukraiński zagotować i doprawić śmietaną oraz koperkiem. Dodać soli i pieprzu do smaku.
          Przed podaniem do każdej porcji barszczu ukraińskiego dodać drobno posiekany szczypiorek. Barszcz podawać z kaszą sypką i jajkiem, można okrasić skwarkami z boczku i zrumienioną cebulką.

Smacznego :)

Barszcz ukraiński.

2 komentarze:

  1. Smak mojego dzieciństwa. Babcia robiła obłędny barszcz ukraiński, tylko chyba dawała białą fasolę a nie czerwoną

    OdpowiedzUsuń

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger