Liczba gości w ciągu ostatniego roku

BARSZCZ UKRAIŃSKI: tradycyjny, pyszny przepis

www.e-ksiazkakucharska.pl
Barszcz ukraiński z ziemniakami.

Przepis na tradycyjny barszcz ukraiński.


Prawdziwy, domowy barszcz czerwony z fasolą i ziemniakami, zabielany śmietaną.


     Barszcz ukraiński - pyszna zupa z tartych czerwonych buraczków z ziemniakami, fasolą i pomidorami z dodatkiem śmietanki. Absolutnie rewelacyjny! :)
     Tradycyjny barszcz ukraiński podawany jest z kaszą sypką lub jajkiem oraz posiekanym koperkiem. Przed podaniem dodajemy do każdej porcji drobno pokrojony szczypiorek. W sezonie letnim zamiast fasoli do barszczu można dodać 300g fasolki szparagowej. Barszcz ukraiński najlepiej smakuje ugotowany na wywarze z mięsa. Mój barszcz jest z czerwoną fasolą (tak mi się zamarzyło), natomiast zazwyczaj gotujemy go z drobną fasolą białą.

Zobacz prosty przepis na domowy barszcz ukraiński. Polecam.



www.e-ksiazkakucharska.pl
Prosty przepis na barszcz ukraiński.


Składniki i przyprawy na barszcz ukraiński:

  • 2,5 l wywaru z mięsa, warzyw lub wody
  • 300g warzyw (marchew, pietruszka, kawałek selera)
  • 2 średnie buraki
  • 150g - 200g drobnej fasoli białej lub czerwonej lub 300g fasolki szparagowej (w sezonie letnim)
  • 350g ziemniaków
  • 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki (ok. 400g) lub 500g pomidorów świeżych
  • 1 mały kubek śmietanki 30% (ok. 200g)
  • kilka ziarenek ziela ang. i listek laurowy (ew.)
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól, cukier i pieprz do smaku

dodatki do barszczu ukraińskiego:

  • kasza sypka
  • jajka na twardo
  • posiekany szczypiorek
  • skwarki z boczku lub słoniny i zrumieniona cebulka

Przepis na barszcz ukraiński - przygotowanie krok po kroku:


Krok 1.
  • fasolę namoczyć na kilka godzin w przegotowanej wodzie, następnie ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyła.
następnie:
  • marchew, pietruszkę i selera obrać, umyć i zetrzeć na tarce do jarzyn z dużymi oczkami
  • buraki obrać, umyć i zetrzeć na tarce do jarzyn z dużymi oczkami
  • ziemniaki obrać , umyć i pokroić w równą kostkę
  • rosół, jeżeli jest, przecedzić
  • jeżeli używa się świeżych pomidorów, należy je udusić w osobnym naczyniu i przetrzeć przez sito
Krok 2.
  • Zagotować rosół lub wodę w garnku (jeśli woda to dodać 1 łyżkę przyprawy typu jarzynka), dodać marchew, pietruszkę, selera oraz buraczki i wstępnie podgotować. Następnie do warzyw wrzucić pokrojone ziemniaki i ewentualnie ziele angielskie oraz listek laurowy. Gdy warzywa będą miękkie do barszczu dodać ugotowaną fasolę wraz  z wywarem, pomidory. Barszcz ukraiński zagotować i doprawić śmietaną oraz koperkiem. Dodać soli i pieprzu do smaku.
          Przed podaniem do każdej porcji barszczu ukraińskiego dodać drobno posiekany szczypiorek. Barszcz podawać z kaszą sypką i jajkiem, można okrasić skwarkami z boczku i zrumienioną cebulką.

Miłego gotowania!


Barszcz ukraiński.
Przepis zaktualizowany 09.2020

3 komentarze:

  1. Smak mojego dzieciństwa. Babcia robiła obłędny barszcz ukraiński, tylko chyba dawała białą fasolę a nie czerwoną

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi zamarzyła się czerwona ;)

      Usuń
    2. Anitek....w przepisie jest biała lub czerwona.....do wyboru :)

      Usuń

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger