CZATNEJ BRZOSKWINIOWO-IMBIROWY Z CURRY
/
0
Czatnej brzoskwiniowy. |
Brzoskwiniowy sos czatnej z curry i imbirem.
Przepis na brzoskwiniowy czatnej z cebulą, imbirem, czosnkiem i chili, z dodatkiem curry, kminu rzymskiego, cynamonu i brązowego cukru. Aby uzyskać 2 litry posiekanych brzoskwiń potrzeba około 2,3 kg owoców. Pyszny sos do pieczonego lub duszonego mięsa, burgerów, hot-dogów oraz serów.
Czatnej brzoskwiniowy. |
Składniki:
- 2 litry obranych i posiekanych brzoskwiń
- 4 łyżeczki pasty imbirowej lub startego imbiru
- 1,5 szklanki posiekanej cebuli
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 papryczka chili, bez nasion, drobno posiekana
- 1,5 szklanki brązowego cukru
- 1 łyżka curry w proszku
- 1 łyżeczka soli niejodowanej
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 2 łyżki soku z limonki
- 0,5 szklanki wody
- 0,5 szklanki octu 10-procentowego
Przygotowanie :
Krok 1.
- na suchej patelni uprażyć curry, kmin rzymski oraz cynamon.
- Kiedy przyprawy staną się wonne i lekko ściemnieją przełożyć je do dużego garnka.
Krok 2.
- Następnie do przypraw dodać pokrojone brzoskwinie, posiekaną cebulę, starty imbir, czosnek, paprykę, cukier oraz sól. Wlać ocet i wodę - całość zagotować, często mieszając. Zmniejszyć ogień i wolno gotować przez 50 minut, od czasu do czasu zamieszać. Sos brzoskwiniowy będzie gotowy, kiedy cebula stanie się przezroczysta, a mieszanina na tyle gęsta, aby tworzyć górkę na łyżce - dodać sok z limonki.
Krok 3.
- Gorący sos przekładać do czystych i wyparzonych słoiczków, mocno zakręcić.
- Pasteryzować 10 minut
Smacznego :)
Brzoskwiniowy sos czatnej. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz