Liczba gości w ciągu ostatniego roku

LECZO Z CUKINIĄ

 

przepis na leczo
Leczo z cukinią i kiełbasą.

Przepis na szybki obiad - leczo z cukinii.


     Przepis na smaczne, zdrowe i łatwe do przygotowania leczo z cukinią i kiełbasą z sosem pomidorowym.

Leczo z  cukinii to uniwersalne danie do przyrządzenia, ponieważ można je przygotować na obiad, kolację lub jako przekąskę. W tym przepisie do leczo dodałam pomidory z puszki krojone, bez skórki, ale możecie je zastąpić świeżymi pomidorami, które latem są przecież najsmaczniejsze.


Składniki i przyprawy do leczo z cukinią.

    Super łatwy przepis na leczo z cukinią z dodatkiem aromatycznych przypraw ma charakterystyczny słodko-kwaśny smak. Pokochasz to, jak łatwo można je przyrządzić w zaciszu własnego domu. Cały swój smak zawdzięcza odpowiednio dobranym przyprawom i składnikom. Do leczo warto dodać odrobinę korzennych przypraw jak kardamon czy goździki. Wiem, ze wszyscy uwielbiacie potrawy o pięknych i odważnych smakach - nic nie przebije dobrego, wyrazistego i świetnego leczo z cukinią ze świeżym, chrupiącym chlebem na zakończenie chaotycznego dnia :)

     Istnieje wiele odmian  leczo z kabaczka.  Możesz je przygotować z papryki, z pieczarkami, kiełbasą lub parówkami, z pomidorami świeżymi lub z puszki.  Innymi słowy, TY masz całkowitą kontrolę nad tym, jakich przypraw i składników użyjesz do leczo. 

Leczo z cukinią - korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go :) 

Koniecznie napiszcie mi, jak wy przygotowujecie leczo z cukinią. jestem bardzo ciekawa Waszych pomysłów :) Pozdrawiam!

Przepis na leczo
Leczo z cukinii


Oto składniki potrzebne do przygotowania leczo z cukinią:

  • 1 duża cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 400g kiełbasy, pokrojona w kostkę
  • około 1300g cukinii, pokrojona w kostkę
  • 1 papryka czerwona, pokrojona w kostkę
  • 1 marchew, pokrojona w kostkę
  • 400 g pomidorów krojonych bez skórki (1 puszka)
  • 1 szklanka passaty pomidorowej
  • 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich, tymianku, oregano lub bazylii (lub innych ulubionych)
  • 1 liść laurowy
  • sól i pieprz do smaku
  • kilka listków selera, posiekane
  • posiekana natka pietruszki lub koperek

Przepis na leczo z cukinią:


Krok 1.
  • na patelni podsmażyć na rumiano ( kawałki rumiane = smak ) pokrojoną kiełbasę, cebulę oraz czosnek - przełożyć do garnka, w którym będzie gotowane leczo z cukinią.
  • Następnie na tą samą patelnię wsypać mieloną paprykę, podsmażyć, często mieszając. Kiedy papryka stanie się wonna, dodać pomidory z puszki, passatę pomidorową i pozostałe przyprawy - zagotować i przelać do garnka z podsmażoną kiełbasą. Na patelnię wlać około 1 filiżankę wody, zgarnąć łyżką pozostały na patelni sos pomidorowy i dodać do garnka.
Krok 2.
  • Następnie do garnka dodać pokrojoną cukinię, paprykę i marchewkę. Leczo z cukinii zagotować i dusić na niewielkim ogniu kilkanaście minut, do momentu, aż cukinia stanie się szklista i miękka, ale nie rozgotowana. 
Na koniec, do leczo dodać posiekaną zieleninę i doprawić do smaku.

Smacznego :)
Przepis na leczo
Leczo z cukinią.

Przepis na leczo
Leczo z cukinią.


4 komentarze:

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger