LECZO Z CUKINIĄ
Leczo z cukinią i kiełbasą. |
Przepis na szybki obiad - leczo z cukinii.
Przepis na smaczne, zdrowe i łatwe do przygotowania leczo z cukinią i kiełbasą z sosem pomidorowym.
Leczo z cukinii to uniwersalne danie do przyrządzenia, ponieważ można je przygotować na obiad, kolację lub jako przekąskę. W tym przepisie do leczo dodałam pomidory z puszki krojone, bez skórki, ale możecie je zastąpić świeżymi pomidorami, które latem są przecież najsmaczniejsze.
Składniki i przyprawy do leczo z cukinią.
Super łatwy przepis na leczo z cukinią z dodatkiem aromatycznych przypraw ma charakterystyczny słodko-kwaśny smak. Pokochasz to, jak łatwo można je przyrządzić w zaciszu własnego domu. Cały swój smak zawdzięcza odpowiednio dobranym przyprawom i składnikom. Do leczo warto dodać odrobinę korzennych przypraw jak kardamon czy goździki. Wiem, ze wszyscy uwielbiacie potrawy o pięknych i odważnych smakach - nic nie przebije dobrego, wyrazistego i świetnego leczo z cukinią ze świeżym, chrupiącym chlebem na zakończenie chaotycznego dnia :)
Istnieje wiele odmian leczo z kabaczka. Możesz je przygotować z papryki, z pieczarkami, kiełbasą lub parówkami, z pomidorami świeżymi lub z puszki. Innymi słowy, TY masz całkowitą kontrolę nad tym, jakich przypraw i składników użyjesz do leczo.
Leczo z cukinią - korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go :)
Koniecznie napiszcie mi, jak wy przygotowujecie leczo z cukinią. jestem bardzo ciekawa Waszych pomysłów :) Pozdrawiam!
Leczo z cukinii |
Oto składniki potrzebne do przygotowania leczo z cukinią:
- 1 duża cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 400g kiełbasy, pokrojona w kostkę
- około 1300g cukinii, pokrojona w kostkę
- 1 papryka czerwona, pokrojona w kostkę
- 1 marchew, pokrojona w kostkę
- 400 g pomidorów krojonych bez skórki (1 puszka)
- 1 szklanka passaty pomidorowej
- 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich, tymianku, oregano lub bazylii (lub innych ulubionych)
- 1 liść laurowy
- sól i pieprz do smaku
- kilka listków selera, posiekane
- posiekana natka pietruszki lub koperek
Przepis na leczo z cukinią:
- na patelni podsmażyć na rumiano ( kawałki rumiane = smak ) pokrojoną kiełbasę, cebulę oraz czosnek - przełożyć do garnka, w którym będzie gotowane leczo z cukinią.
- Następnie na tą samą patelnię wsypać mieloną paprykę, podsmażyć, często mieszając. Kiedy papryka stanie się wonna, dodać pomidory z puszki, passatę pomidorową i pozostałe przyprawy - zagotować i przelać do garnka z podsmażoną kiełbasą. Na patelnię wlać około 1 filiżankę wody, zgarnąć łyżką pozostały na patelni sos pomidorowy i dodać do garnka.
- Następnie do garnka dodać pokrojoną cukinię, paprykę i marchewkę. Leczo z cukinii zagotować i dusić na niewielkim ogniu kilkanaście minut, do momentu, aż cukinia stanie się szklista i miękka, ale nie rozgotowana.
Leczo z cukinią. |
Leczo z cukinią. |
Uwielbiam!! :)
OdpowiedzUsuńDodaję jeszcze podsmażone pieczarki :)
OdpowiedzUsuńBrzmi pysznie :)
Usuń