KARP SMAŻONY
Karp smażony. |
Karp smażony.
Tradycyjny karp smażony na Wigilię - przepis.
Pyszny przepis na smażonego karpia na na patelni na maśle. Karp smażony w cieście piwnym, marynowany w cebuli i doprawiony solą, pieprzem i sokiem z cytryny - doskonały na Wigilię, ale nie tylko :)
Karp smażony - bardzo prosty przepis.
Przygotowanie tego karpia jest banalnie łatwe i szybkie :) Dzwonka karpia wystarczy posolić, obłożyć cebulą i chwilę zamarynować. Następnie wymieszać wszystkie składniki na ciasto piwne. Zamarynowane dzwonka karpia wystarczy już tylko maczać w cieście i usmażyć na złoty kolor na patelni na maśle klarowanym.
Karp smażony doskonale smakuje podany z frytkami oraz sosem tatarskim lub chrzanowym. Można posypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów, obłożyć plasterkami cytryny i posypać natką pietruszki.
Mam nadzieję, że przepis na smażonego karpia spodoba się Tobie i Twojej rodzinie :) Korzystaj z niego i ulepszaj go koniecznie :)
Poniżej przepis na smacznego karpia smażonego :)
Karp smażony w cieście piwnym - składniki:
- około 1,5kg karpia
- 3 cebule
- sól
- 3 jajka
- 1 szklanka piwa
- cytryna
- mąka pszenna
- masło klarowane do smażenia
Karp smażony - przepis:
- Karpia sprawić, pokroić w dzwonki. Następnie oprószyć solą i włożyć do naczynia. Na wierzchu ułożyć pokrojoną w plastry cebulę, przykryć i wstawić do lodówki.
- Po około 2-3 godzinach wyjąć rybę naczynia, usunąć cebulę i skropić sokiem z cytryny.
- Oddzielić żółtka i białka. Z białek ubić pianę.
- Żółtka wymieszać z piwem, dosypując tyle maki, aby ciasto uzyskało konsystencję gęstej śmietany. Na koniec dodać pianę ubitą z białek, lekko posolić.
- Przygotowane dzwonka karpia maczać w cieście naleśnikowym i smażyć na bardzo gorącym oleju.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz