Liczba gości w ciągu ostatniego roku

KARP SMAŻONY

www.e-ksiazkakucharska.pl
Karp smażony.

 Karp smażony.

Tradycyjny karp smażony na Wigilię - przepis.

     Pyszny przepis na smażonego karpia na na patelni na maśle. Karp smażony w cieście piwnym, marynowany w cebuli i doprawiony solą, pieprzem i sokiem z cytryny - doskonały na Wigilię, ale nie tylko :)

Karp smażony - bardzo prosty przepis.

Przygotowanie tego karpia jest banalnie łatwe i szybkie :) Dzwonka karpia wystarczy posolić, obłożyć cebulą i chwilę zamarynować. Następnie wymieszać wszystkie składniki na ciasto piwne. Zamarynowane dzwonka karpia wystarczy już tylko maczać w cieście i usmażyć na złoty kolor na patelni na maśle klarowanym.

Karp smażony doskonale smakuje podany z frytkami oraz sosem tatarskim lub chrzanowym. Można posypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów, obłożyć plasterkami cytryny i posypać natką pietruszki. 

Mam nadzieję, że przepis na smażonego karpia spodoba się Tobie i Twojej rodzinie :) Korzystaj z niego i ulepszaj go koniecznie :)

Poniżej przepis na smacznego karpia smażonego :)

Karp smażony w cieście piwnym - składniki:

  • około 1,5kg karpia
  • 3 cebule
  • sól
  • 3 jajka
  • 1 szklanka piwa
  • cytryna
  • mąka pszenna
  • masło klarowane do smażenia

Karp smażony - przepis:


Krok 1.
  • Karpia sprawić, pokroić w dzwonki. Następnie oprószyć solą i włożyć do naczynia. Na wierzchu ułożyć pokrojoną w plastry cebulę, przykryć i wstawić do lodówki.
  • Po około 2-3 godzinach wyjąć rybę  naczynia, usunąć cebulę i skropić sokiem z cytryny.
Krok 2.
  • Oddzielić żółtka i białka. Z białek ubić pianę.
  • Żółtka wymieszać z piwem, dosypując tyle maki, aby ciasto uzyskało konsystencję gęstej śmietany. Na koniec dodać pianę ubitą z białek, lekko posolić. 
  • Przygotowane dzwonka karpia maczać w cieście naleśnikowym i smażyć na bardzo gorącym oleju.
Tak przygotowany karp doskonale smakuje z frytkami lub ziemniakami z wody oraz sosem tatarskich.

Miłego gotowania!

www.e-ksaizkakucharska.pl


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger