Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Dorsz smażony saut'e

www.e-ksiazkakucharska.pl

 

Dorsz smażony saut'e - zobacz łatwy i smaczny przepis.


   Dorsz smażony na maśle, doprawiony solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Ryba podawana z duszonym warzywami na puree z dyni, marchewki albo ziemniaków. Bardzo łatwy i szybki przepis na smażoną rybę.

Dorsz smażony - składniki :

  • około 700g filetów z dorsza ze skórą (lub innej ulubionej ryby)
  • sól, pieprz, sok z cytryny
  • mąka do oprószenia
  • masło klarowane do smażenia
  • kawałeczki masła

dodatki do smażonego dorsza:

  • warzywa duszone na maśle lub ugotowane na parze
  • puree z marchewki, kalafiora, dyni lub ziemniaków
  • sosy: pomidorowy, pieczarkowy albo chrzanowy
  • świeże zioła: posiekana natka pietruszki, tymianek, koperek, kiełki
  • surowe warzywa: rzodkiewki, kalarepa, surówka z kapusty lub marchewki

Dorsz smażony - przepis:


Krok 1.
  • Filety z dorsza opłukać, usunąć ości, skórę zostawić - pokroić w poprzek na porcje.
  • Następnie rybę skropić sokiem z cytryny (można odstawić na kilkanaście minut do zamarynowania) i oprószyć solą, pieprzem oraz mąką.
Krok 2.
  • Na patelni rozgrzać masło klarowane - usmażyć filety z dorsza zaczynając od strony skóry. Kiedy skórka stanie się złocisto-brązowa, rybę należy odwrócić na drugą stronę i dosmażyć jeszcze przez chwilę, uważając, aby mięso nie było wewnątrz surowe. Jeżeli jest taka potrzeba, to po usmażeniu można włożyć dorsza na kilka minut do rozgrzanego piekarnika, aby ryba doszła. Pod koniec smażenia na każdy kawałek ryby położyć po kawałeczku masła.

Dorsz smażony doskonale smakuje z takimi dodatkami jak:

  • warzywa duszone na maśle lub ugotowane na parze
  • puree z marchewki, kalafiora, dyni lub ziemniaków
  • sosy: pomidorowy, pieczarkowy albo chrzanowy
  • świeże zioła: posiekana natka pietruszki, tymianek, koperek, kiełki
Mam nadzieję, że ten bardzo prosty przepis na smażonego dorsza spodoba się Tobie i Twojej rodzinie :) Korzystaj z niego i koniecznie go ulepszaj :)

Cieszę się, że tutaj jesteś i będzie mi bardzo miło jeżeli jeszcze mnie odwiedzisz :)

Miłego gotowania!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger