Zupa koperkowa z lanym ciastem
/
2
Zupa koperkowa z lanym ciastem. |
Zupa koperkowa z lanym ciastem.
Klasyczna zupa koperkowa na rosole.
"Zupę koperkową z lanym ciastem można bardzo łatwo zrobić w domu :) Jest gęsta, kremowa i pełna smaku!"
Zupa koperkowa ugotowana na rosole, z marchewką i kluskami z lanego ciasta. Zupa zaprawiona śmietaną i dużą ilością posiekanego koperku i natki pietruszki.
Mam nadzieję, że ten przepis spodoba się Tobie i Twojej rodzinie :)
Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)
Zobacz jak łatwo i szybko można zrobić domową zupę koperkową z lanym ciastem.
Zupa koperkowa z lanym ciastem: lista składników potrzebnych do przygotowania zupy:
- 1,5 litra rosołu
- około 150g śmietany
- 1 marchewka pokrojona w kostkę
- mały korzeń pietruszki pokrojony w kostkę
- sól i bały pieprz do smaku
- szczypta gałki muszkatołowej
- posiekany koperek i natka pietruszki
lane ciasto:
- 2 jajka
- około 100g mąki pszennej
- mleko ewentualnie
- sól
Rozbić jaja z mąką na jednolitą masę, aż do ukazania się pęcherzyków. Ciasto powinno być zupełnie lejące (można dodać trochę mleka lub wody).
Zupa koperkowa z lanym ciastem: przepis
Krok 1.
- Zagotować rosół, szybko podgotować pokrojoną marchewkę i pietruszkę.
Krok 2.
- Na gotującą się zupę wlewać z góry lane ciasto. Gotujące się ciasto mieszać od czasu do czasu, aby utworzyły się kluseczki.
Krok 3.
- Gotową zupę koperkową z lanym ciastem podprawić spienioną i zahartowaną śmietaną, wsypać posiekaną zieleninę i doprawić do smaku. Zupę podawać natychmiast po ugotowaniu.
Cieszę się, że tutaj jesteś i będzie mi bardzo miło, jeżeli jeszcze mnie odwiedzisz :)
Miłego gotowania!
Zupa koperkowa z lanym ciastem. |
A kiedy się daje koperek?
OdpowiedzUsuńNa końcu.
Usuń