ZUPA KOPERKOWA

  

 
Dzisiaj na moim stole zagościła pyszna i bardzo łatwa w przygotowaniu ZUPA KOPERKOWA. Świetna na szybki i tani obiad dla całej rodziny. Świetnie smakuje z grzankami zrobionymi z pszennego pieczywa.Polecam!
***


-------------------------------

Czas przygotowania : 35 minut
Liczba porcji : 4
-------------------------------


SKŁADNIKI:
  • 6 szklanek rosołu z drobiu (może być z koncentratu)
  • pęczek świeżego koperku
  • szklanka śmietany 
  • łyżeczka mąki
  • 2 łyżki mleka
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • sól do smaku



PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Z koperku oddzielamy grubsze łodygi, związujemy je bawełnianą nitką i wkładamy do gorącego rosołu, zagotowujemy.

Krok 2.
Mąkę dokładnie rozprowadzamy w 2 łyżkach zimnego mleka, dodajemy do zupy o gotujemy razem przez około 3 minuty, aby mąka straciła smak surowizny.

Krok 3.
Drobno siekamy pozostały koperek.

Krok 4.
Ugotowane na twardo jajka, obieramy ze skorupek, przekrawamy na pół, oddzielamy żółtka od białek i osobno, drobno je siekamy - białka możemy zetrzeć na tarce do jarzyn z drobnymi oczkami.

Krok 5.
Z zupy usuwamy łodygi koperku, dodajemy posiekany koperek, zagotowujemy, następnie zestawiamy z ognia, łączymy ze spienioną śmietaną i ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku.

Na spód talerzy sypiemy posiekane białka, zalewamy zupą, na wierzch sypiemy posiekane żółtka i od razu podajemy. Do zupy możemy podać ugotowany na sypko ryż lub grzanki.

Smacznego :)




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger