ZUPA KOPERKOWA
Zupa koperkowa. |
Zupa koperkowa
Zupa koperkowa to smaczna i bardzo prosta zupa z minimalną ilością składników. Jedną z rzeczy, które najbardziej dodają jej smaku jest podsmażenie warzyw na maśle. Ten przepis towarzyszy mi przez cały rok.
Ta prosta zupa koperkowa wymaga tylko kilku prostych składników, które są tanie i łatwo dostępne. Najbardziej lubię zupę koperkową ugotowaną na rosole z kurczaka. Zupę można też zrobić na bazie bulionu jarzynowego. Zupę możemy przechowywać szczelnie przykrytą w lodówce 3-4 dni. Podgrzewamy powoli, aż zupa prawie się zagotuje.Jak zrobić zupę koperkową - sprawdź wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie.
Zupa koperkowa
SKŁADNIKI :
- około 1,2 litra rosołu z kurczaka
- 2 łyżki masła
- duży pęczek świeżego koperku
- 1 marchew starta na tarce do jarzyn
- około 5-6 ziemniaków, obrać, umyć pokroić w niewielką kostkę
- 1 cebula szalotka, posiekać
- około 1/2 szklanki śmietany 18% lub kremówki 30%
- 4 jajka ugotowane na twardo (po 1 na porcję)
- sól i pieprz mielony do smaku
- szczypta gałki muszkatołowej
Zupa koperkowa to jedna z moich ulubionych zup. Jest prosta i szybka do zrobienia - będzie gotowa w zaledwie 25 minut. Gotową zupę podaję z jajkiem ugotowanym na twardo, jednak nie jest to konieczny dodatek. Zamiast wkładki z jajka, można podać chrupiące kromki chleba lub bagietki.
Zupa koperkowa przepis
Krok 1.
- W garnku na zupę rozgrzać masło, dodać posiekaną cebulkę i zeszklić. Następnie, do garnka z cebulą, wrzucić pokrojone ziemniaki i startą marchew, smażyć przez 1-2 minuty i wlać rosół, zagotować.
- Z koperku oddzielamy grubsze łodygi, łodygi związujemy bawełnianą nitką i wkładamy do gotującej się zupy.
- Zupę koperkową gotujemy ok. 10 minut lub do czasu, kiedy warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane. Ugotowaną zupę doprawiamy do smaku solą, mielonym pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Krok 2.
- Pozostały koperek drobno siekamy
Krok 3.
- Ugotowane na twardo jajka obieramy ze skorupek, przekrawamy na pół, oddzielamy żółtka od białek i osobno, drobno je siekamy - białka możemy zetrzeć na tarce do jarzyn z drobnymi oczkami.
Krok 4.
- Z zupy koperkowej usuwamy łodygi koperku, dodajemy posiekany koperek, zagotowujemy, następnie zestawiamy z ognia, łączymy ze spienioną śmietaną i ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku.
- Na spód talerzy sypiemy posiekane białka, zalewamy zupą, na wierzch sypiemy posiekane żółtka i od razu podajemy.
Mam nadzieję, że przepis na zupę koperkową spodoba się Tobie i Twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)
Zupa koperkowa z ziemniakami
Uwielbiam zupę koperkową ugotowaną z ziemniakami. Bardzo dobra będzie również koperkowa ugotowana z ryżem albo z makaronem. Jeśli uwielbiasz proste zupy, to z pewnością spodoba Ci się ten przepis. Samą zupę gotuje się błyskawicznie i jest super na pierwsze danie lub kolację. Ta lekka zupa koperkowa szybko się trawi i lubię ją podawać na kolację, jako ostatni posiłek.
Oto kilka innych przepisów na zupy, które mogą Ci się spodobać:
- Krem z cukinii z groszkiem
- Tom Kha Gai (Tajska zupa z kurczakiem)
- Zupa ziemniaczana z grzybami i wędzonym boczkiem
- Przepis na pomidorową
- Zupa ogórkowa na rosole
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Zupa z soczewicy
- Zupa z botwiny z ziemniakami
- Zupa krem z soczewicy czerwonej
- Zupa krem z dyni z zieloną soczewicą
- Zupa jarzynowa ze śmietaną
Zupa koperkowa.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz