ZUPA KOPERKOWA

  
www.e-ksiazkakucharska.pl
Zupa koperkowa fot. Moja Książka Kucharska


Zupa koperkowa.


Przepis na  pyszną zupę koperkową.


Klasyczny, prosty przepis na smaczną zupę koperkową z ziemniakami i jajkiem. Zabielona gęstą śmietaną. Zupa koperkowa na rosole, która zawsze się udaje. 

Jak zrobić zupę koperkową - sprawdź wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie.


Korzystajcie z przepisu na zupę i ulepszajcie go! Polecam.

Oto składniki i przyprawy na zupę koperkową



-----------------------------------------
Czas przygotowania : 35 minut
Liczba porcji : 4
------------------------------- ---------




SKŁADNIKI na zupę koperkową:



  • 6 szklanek rosołu z drobiu 


  • pęczek świeżego koperku
  • 1 marchew starta na tarce do jarzyn
  • 5 ziemniaków, obrać, umyć pokroić w niewielką kostkę
  • 1 cebula szalotka, posiekać
  • 1 łyżka masła


  • szklanka śmietany 


  • łyżeczka mąki


  • 2 łyżki mleka


  • 4 jajka ugotowane na twardo


  • sól do smaku


Zupa koperkowa przepis.




PRZYGOTOWANIE zupy koperkowej:


Krok 1.
W garnku rozgrzać masło, dodać posiekaną cebulkę, zeszklić. Następnie, do garnka z cebulą, wrzucić pokrojone ziemniaki i startą marchew, smażyć przez 1-2 minuty i wlać rosół, zagotować.

Z koperku oddzielamy grubsze łodygi, łodygi związujemy bawełnianą nitką i wkładamy do gorącego rosołu.

Zupę gotujemy ok. 15 minut lub do czasu, kiedy warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane.

Krok 2.
Mąkę dokładnie rozprowadzamy w 2 łyżkach zimnego mleka, dodajemy do zupy koperkowej i gotujemy  przez około 3 minuty, aby mąka straciła smak surowizny.

Krok 3.

Drobno siekamy pozostały koperek.

Krok 4.

Ugotowane na twardo jajka obieramy ze skorupek, przekrawamy na pół, oddzielamy żółtka od białek i osobno, drobno je siekamy - białka możemy zetrzeć na tarce do jarzyn z drobnymi oczkami.

Krok 5.

Z zupy koperkowej usuwamy łodygi koperku, dodajemy posiekany koperek, zagotowujemy, następnie zestawiamy z ognia, łączymy ze spienioną śmietaną i ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku.

Na spód talerzy sypiemy posiekane białka, zalewamy zupą, na wierzch sypiemy posiekane żółtka i od razu podajemy.


Smacznego :)


Sprawdź także przepis na pyszną zupę ogórkową<<<

Smaczny obiad w zasięgu ręki. Zobacz przepis na absolutnie rewelacyjne pyzy ziemniaczane z grzybami<<<
 
www.e-ksiazkakucharska.pl
Zupa koperkowa fot. Moja Książka Kucharska



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger