Liczba gości w ciągu ostatniego roku

ZUPA KOPERKOWA

  
www.e-ksiazkakucharska.pl
Zupa koperkowa.

Zupa koperkowa

Zupa koperkowa to smaczna i bardzo prosta zupa z minimalną ilością składników.  Jedną z rzeczy, które najbardziej dodają jej smaku jest podsmażenie warzyw na maśle. Ten przepis towarzyszy mi przez cały rok.

Ta prosta zupa koperkowa wymaga tylko kilku prostych składników, które są tanie i łatwo dostępne. Najbardziej lubię zupę koperkową ugotowaną na rosole z kurczaka.  Zupę można też zrobić na bazie bulionu jarzynowego. Zupę możemy przechowywać szczelnie przykrytą w lodówce 3-4 dni.  Podgrzewamy powoli, aż zupa prawie się zagotuje. 

Jak zrobić zupę koperkową - sprawdź wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie.


Zupa koperkowa


SKŁADNIKI :


  • około 1,2 litra rosołu z kurczaka
  • 2 łyżki masła
  • duży pęczek świeżego koperku
  • 1 marchew starta na tarce do jarzyn
  • około 5-6 ziemniaków, obrać, umyć pokroić w niewielką kostkę
  • 1 cebula szalotka, posiekać
  • około 1/2 szklanki śmietany 18% lub kremówki 30%
  • 4 jajka ugotowane na twardo (po 1 na porcję)
  • sól i pieprz mielony do smaku
  • szczypta gałki muszkatołowej 


      Zupa koperkowa to jedna z moich ulubionych zup. Jest prosta i szybka do zrobienia - będzie gotowa w zaledwie 25 minut. Gotową zupę podaję z jajkiem ugotowanym na twardo, jednak nie jest to konieczny dodatek. Zamiast wkładki z jajka, można podać chrupiące kromki chleba lub bagietki. 


Zupa koperkowa przepis


Krok 1.

  • W garnku na zupę rozgrzać masło, dodać posiekaną cebulkę i zeszklić. Następnie, do garnka z cebulą, wrzucić pokrojone ziemniaki i startą marchew, smażyć przez 1-2 minuty i wlać rosół, zagotować.

  • Z koperku oddzielamy grubsze łodygi, łodygi związujemy bawełnianą nitką i wkładamy do gotującej się zupy.
  • Zupę koperkową gotujemy ok. 10 minut lub do czasu, kiedy warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane. Ugotowaną zupę doprawiamy do smaku solą, mielonym pieprzem oraz gałką muszkatołową.

Krok 2.
  • Pozostały koperek drobno siekamy

Krok 3.

  • Ugotowane na twardo jajka obieramy ze skorupek, przekrawamy na pół, oddzielamy żółtka od białek i osobno, drobno je siekamy - białka możemy zetrzeć na tarce do jarzyn z drobnymi oczkami.

Krok 4.

  • Z zupy koperkowej usuwamy łodygi koperku, dodajemy posiekany koperek, zagotowujemy, następnie zestawiamy z ognia, łączymy ze spienioną śmietaną i ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku.
  • Na spód talerzy sypiemy posiekane białka, zalewamy zupą, na wierzch sypiemy posiekane żółtka i od razu podajemy.

Mam nadzieję, że przepis na zupę koperkową spodoba się Tobie i Twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)

Zupa koperkowa z ziemniakami

      Uwielbiam zupę koperkową ugotowaną z ziemniakami. Bardzo dobra będzie również koperkowa ugotowana z ryżem albo z makaronem. Jeśli uwielbiasz proste zupy, to z pewnością spodoba Ci się ten przepis. Samą zupę gotuje się błyskawicznie i jest super na pierwsze danie lub kolację. Ta lekka zupa koperkowa szybko się trawi i lubię ją podawać na kolację, jako ostatni posiłek. 


Oto kilka innych przepisów na zupy, które mogą Ci się spodobać:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger