Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Fasolka po bretońsku z kiełbasą

 

fasolka po bretońsku, przepis tradycyjny
Fasolka po bretońsku.

Fasolka po bretońsku z kiełbasą

Fasolka po bretońsku z kiełbasą: czy wiesz jak zrobić, aby była najlepsza?

Gdy za oknem ciemno i zimno, człowiekowi robi się głodno - i to jakoś bardziej niż zwykle ;)
Kremowa i sycąca fasolka po bretońsku z kiełbasą, intensywnie pachnąca czosnkiem, papryką i ziołami. Jedz i nie żałuj! Zimą możemy sobie pofolgować ;)
 I co z tym zrobić? No właśnie...po prostu ją sobie ugotować :) 

      Ta klasyczna fasolka po bretońsku z kiełbasą jest szybka w przygotowaniu i ma najlepszy smak. W moim przepisie używam suchej fasoli, którą przed gotowaniem moczę całą noc w zimnej wodzie - opcjonalnie można użyć fasoli z puszki, co znacznie skróci czas przygotowania potrawy. Najlepsza fasolka po bretońsku to ta ugotowana na aromatycznym rosole, z podsmażoną cebulką, czosnkiem i skwarkami z boczku wędzonego lub słoninki oraz pokrojoną kiełbasą. Nie może zabraknąć marchewki raz pietruszki. No i koniecznie jeszcze przyprawy: majeranek, pieprz czarny, tymianek, papryka czerwona.  Po prostu pycha :)

Jak ugotować fasolkę po bretońsku jak u mamy. 

     Poniżej mój wypróbowany, domowy przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie fasolki z kiełbasą jak u mamy. Mam nadzieję, że Ci się spodoba :) Korzystaj z przepisu i ulepszaj go koniecznie :)

fasolka po bretońsku przepis
Fasolka po bretońsku z kiełbasą.

Oto składniki i przyprawy na fasolkę po bretońsku z kiełbasą:

  • około 400g suchej fasoli "Piękny Jaś", namoczyć w zimnej wodzie 
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 łyżki smalcu ze skwarkami z boczku lub świeżej słoninki
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 500g kiełbasy, pokrojona w kostkę
  • 1-2 łyżki mielonej, czerwonej papryki
  • 1 marchew, pokrojona w kostkę
  • 1 korzeń pietruszki, pokrojony w kostkę
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • około 2 litry rosołu
  • posiekana natka pietruszki
  • przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól, tymianek, majeranek

Fasolka po bretońsku z kiełbasą: przepis


Krok 1.
  • Namoczoną wcześniej fasolę ugotować do miękkości.
Krok 2.
  • Na patelni rozgrzać smalec ze skwarkami, podsmażyć na rumiano posiekaną cebulę, czosnek oraz kiełbasę. Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy,  zioła i przyprawy - chwilę wszystko razem zasmażać.
  • W tym czasie w rosole ugotować pokrojoną marchewkę i pietruszkę.
Krok 3.
  • Następnie do rosołu dodać ugotowaną wcześniej fasolkę, podsmażoną cebulkę, czosnek, kiełbasę i koncentrat pomidorowy z ziołami, doprawić do smaku i posypać posiekaną natką pietruszki. Fasolkę po bretońsku gotować na niewielkim ogniu, aż składniki dobrze się połączą.
Fasolka po bretońsku z kiełbasą doskonale smakuje zaprawiona rumianą zasmażką z mąki i tłuszczu.

Cieszę się, że tutaj jesteś i będzie mi bardzo miło, jeżeli jeszcze mnie odwiedzisz :)

Miłego gotowania!

klasyczna fasolka po bretońsku
Fasolka po bretońsku z kiełbasą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger