Fasolka po bretońsku z kiełbasą
Fasolka po bretońsku. |
Fasolka po bretońsku z kiełbasą
Fasolka po bretońsku z kiełbasą: czy wiesz jak zrobić, aby była najlepsza?
Ta klasyczna fasolka po bretońsku z kiełbasą jest szybka w przygotowaniu i ma najlepszy smak. W moim przepisie używam suchej fasoli, którą przed gotowaniem moczę całą noc w zimnej wodzie - opcjonalnie można użyć fasoli z puszki, co znacznie skróci czas przygotowania potrawy. Najlepsza fasolka po bretońsku to ta ugotowana na aromatycznym rosole, z podsmażoną cebulką, czosnkiem i skwarkami z boczku wędzonego lub słoninki oraz pokrojoną kiełbasą. Nie może zabraknąć marchewki raz pietruszki. No i koniecznie jeszcze przyprawy: majeranek, pieprz czarny, tymianek, papryka czerwona. Po prostu pycha :)
Jak ugotować fasolkę po bretońsku jak u mamy.
Poniżej mój wypróbowany, domowy przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie fasolki z kiełbasą jak u mamy. Mam nadzieję, że Ci się spodoba :) Korzystaj z przepisu i ulepszaj go koniecznie :)
Fasolka po bretońsku z kiełbasą. |
Oto składniki i przyprawy na fasolkę po bretońsku z kiełbasą:
- około 400g suchej fasoli "Piękny Jaś", namoczyć w zimnej wodzie
- 1 cebula, posiekana
- 2 łyżki smalcu ze skwarkami z boczku lub świeżej słoninki
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 500g kiełbasy, pokrojona w kostkę
- 1-2 łyżki mielonej, czerwonej papryki
- 1 marchew, pokrojona w kostkę
- 1 korzeń pietruszki, pokrojony w kostkę
- mały słoiczek koncentratu pomidorowego
- około 2 litry rosołu
- posiekana natka pietruszki
- przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól, tymianek, majeranek
Fasolka po bretońsku z kiełbasą: przepis
- Namoczoną wcześniej fasolę ugotować do miękkości.
- Na patelni rozgrzać smalec ze skwarkami, podsmażyć na rumiano posiekaną cebulę, czosnek oraz kiełbasę. Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy, zioła i przyprawy - chwilę wszystko razem zasmażać.
- W tym czasie w rosole ugotować pokrojoną marchewkę i pietruszkę.
- Następnie do rosołu dodać ugotowaną wcześniej fasolkę, podsmażoną cebulkę, czosnek, kiełbasę i koncentrat pomidorowy z ziołami, doprawić do smaku i posypać posiekaną natką pietruszki. Fasolkę po bretońsku gotować na niewielkim ogniu, aż składniki dobrze się połączą.
Fasolka po bretońsku z kiełbasą. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz