BARSZCZ BIAŁY: prosty przepis, na zakwasie
![]() |
Barszcz biały. |
Barszcz biały
Tradycyjny biały barszcz z kiełbasą i ziemniakami to po prostu doskonała, bogata i sycąca zupa, jednocześnie jasna i delikatna. Wyraźny posmak nadaje jej zakwas pszenny oraz odrobina śmietanki przed podaniem.
Przepis na tą polską wielkanocną zupę wymaga świeżego chrzanu, ale ostatecznie sprawdzi się też taki gotowy tarty chrzan ze słoiczka. Centrum najlepszego smaku barszczu białego stanowi wyjątkowy, złożony rosół ugotowany na wędzonej lub białej kiełbasie. Oczywiście im lepsza kiełbasa, tym lepszy będzie rosół, warto więc rozejrzeć się za najlepszą kiełbasą do barszczu.
Zamiast na kiełbasie, rosół na barszcz biały można ugotować na wędzonym boczku lub żeberkach, a także z grzybami.
![]() |
Barszcz biały na zakwasie. |
Barszcz biały
Barszcz biały a żurek.
Barszcz biały jest często mylony z żurkiem, i nic dziwnego ;) Na pierwszy rzut oka obie zupy są do siebie bardzo podobne. Ten ostatni jest jednak o wiele bardziej kwaśny, najczęściej gotowany na zakwasie żytnim i w rezultacie jest znacznie ostrzejszy pod względem smaku. Barszcz biały jest łagodniejszy w smaku i jednocześnie bardzo aromatyczny.
Barszcz biały na zakwasie - moja rodzina kocha tę zupę o każdej porze roku.
Składniki barszczu białego często różnią się w zależności od rodziny i regionu. Dodatki do barszczu bywają różne :) Oto kilka propozycji serwowania:
- jajka ugotowane na twardo: kurze lub przepiórcze; jajka sadzone, szkockie;
- ziemniaki: ugotowane lub pieczone, pokrojone w kostkę, ziemniaki tłuczone ze skwarkami z boczku i podsmażoną cebulką (zdj.)
- dojrzewający, twardy ser twarogowy: pokruszony lub pokrojony w kostkę (uwielbiam)
- mięso: plasterki ugotowanej w rosole wędzonej albo białej kiełbasy. podsmażony na rumiano boczek, żeberka (dokładnie mięso oddzielone od kości, uprzednio ugotowane w rosole)
- kromki pieczywa
- śmietanka
- majeranek
![]() |
Barszcz biały. |
Barszcz biały na zakwasie
- 350 400g dobrej kiełbasy wędzonej (można użyć wędzonego boczku)
- ok. 2 litry lekkiego rosołu (ew. wody - wówczas dołożyć włoszczyznę do ugotowania wywaru na kiełbasie)
- 250ml-500ml zakwasu pszennego na barszcz biały
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżeczka majeranku
- śmietanka 30% do zabielenia
- sól i pieprz do smaku
- tarty chrzan do smaku
Barszcz biały przepis:
- Z kiełbasy ugotować wywar na rosole.
- Kiełbasę wyjąć, pokroić na plasterki (jeżeli potrzeba obrać ze skórki)
- Do wywaru wlać zakwas pszenny rozmieszany z mąką (najlepiej stopniowo, sprawdzając smak), zagotować i doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem oraz chrzanem.
- Do barszczu na powrót włożyć pokrojoną kiełbasę oraz roztarty z solą czosnek. Wlać spienioną śmietankę i zagotować
- Sałatka wielkanocna z szynką konserwową, kukurydzą i jajkiem
- Babka ponczowa z białą czekoladą i migdałami
- Jajka faszerowane pieczarkami i chrzanowym serkiem
- ŚWIĄTECZNA ĆWIKŁA Z CHRZANEM: przepis, jak zrobić
- Cudownie przyprawiony świąteczny bigos od podstaw.
- WIELKANOCNY ŻUREK NA ZAKWASIE: przepis, jak zrobić
- Sałatka jarzynowa z kukurydzą; sos majonezowo-jogurtowy
- Śledzie po kaszubsku
- ŻUR STAROPOLSKI NA WIEJSKIEJ KIEŁBASIE: tradycyjny przepis na żurek
- BIAŁA KIEŁBASA W POLSKIM SOSIE : duszona w piwie i cebuli
- JAJKA W SOSIE ŚMIETANOWYM Z RZODKIEWKĄ
- ŚLEDZIE Z CURRY I OGÓRKIEM KONSERWOWYM: przepis, jak zrobić
![]() |
Barszcz biały. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz