Grillowana dorada z masłem czosnkowym i rozmarynem - grill elektryczny TEFAL Optigrill + XL
Dorada z grilla. |
Idealna, soczysta ryba z grilla - dorada z masłem czosnkowym i rozmarynem na grillu elektrycznym Optigrill+XL.
Dorada grillowana z masłem czosnkowym, rozmarynem oraz natką pietruszki, doprawiona gruboziarnistą solą morską, pieprzem i sokiem z cytryny - z klasą, fantazyjna i niezwykle łatwa do wykonania ryba z grilla. To masło czosnkowe jest sensacyjne; najlepsza kombinacja smaków: masła, czosnku, przypraw i ziół!
Ten prosty i łatwy przepis wykorzystuje rybę w całości. Dorada z grilla ma delikatny i pełny smak, a zarazem przepyszną, złotą i chrupiącą skórkę.
Przez lata próbowałam tak wiele przepisów i technik na idealną rybę z grilla i za każdym razem, muszę przyznać, kończyło się to mniejszym lub większym rozczarowaniem. W końcu, po wielu, wielu tygodniach szukania, sprawdzania i porównywania w moim domu pojawił się Tefal Optigril+XL :) No po prostu cudowne urządzenie! SERIO :) Z tym urządzeniem domowe grillowanie to dosłownie bułka z masłem. Warzywa, mięso, bułki itd. grilluje w kilka minut; urządzenie zawiera ponadto 9 automatycznych programów do grillowania (czerwone mięso, drób, panini/kanapki, burger, owoce morza, boczek, kiełbaski, wieprzowina). Cudowne, intuicyjne urządzenie! Pod przepisem jest link do sklepu. Jeżeli ktoś z Was poszukuje, to z czystym sumieniem polecam :)
Podczas grillowania nie ma nieprzyjemnego zapachu smażonego tłuszczu, spływa on do specjalnej tacki dołączonej do grilla. Co się z tym wiąże, brak jest też dymu, tak więc spokojnie można grillować w domu.
Grill elektryczny OPTIGRILL+XL |
Zapomnij o suchej, przesmażonej rybie, z tym elektrycznym grillem za każdym razem zrobisz idealną rybę z cudowną, chrupiącą skórką i przepysznym, delikatnym, soczystym środkiem. Rybę wystarczy natrzeć ulubionymi przyprawami, a grill wykona całą resztę.
Jak grillować rybę.
Przygotowaną rybę umieszczamy na rozgrzanym grillu elektrycznym - urządzenie powiadamia, kiedy płyty grzewcze osiągną odpowiednią temperaturę do grillowania. Dzięki dokładnie przylegającej górnej pokrywie, ryba grilluje się równomiernie i równocześnie z góry i z dołu. Mięso nie przykleja się i nie ma potrzeby odwracania ryby - w ogóle nie ma potrzeby , aby do niej zaglądać, dopóki grill nas nie zawoła ;)
W kilka chwil można przygotować także dodatki do ryby, jak: grillowane szparagi, zieloną fasolkę, plastry ziemniaków, bakłażana, cukinię itd.
Dorada z grilla - składniki:
- 2 dorady, sprawione i oczyszczone
- około 1/2 szklanki stopionego, wystudzonego masła
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- 3 ząbki czosnku starte albo przeciśnięte przez praskę
- sól morska i grubo mielony czarny pieprz do smaku
Przepis na doradę z grilla:
- Przygotować masełko czosnkowe: w miseczce wymieszać z rozpuszczonym masłem czosnek, pietruszkę, rozmaryn, sok z cytryny, sól i pieprz.
- Przygotowanym masłem natrzeć rybę na zewnątrz i w środku.
- Rozgrzać grill elektryczny (funcja: RYBA).
- Przygotowaną rybę położyć na płycie grzewczej, grilla zamknąć i pozostaje poczekać, urządzenie powiadomi, kiedy ryba będzie gotowa.
Dorada z grilla. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz