Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Cudownie przyprawiony świąteczny bigos od podstaw.

 

Bigos świateczny
Bigos świąteczny.

Przepis na świąteczny bigos z kiszonej kapusty.

     Cudownie przyprawiony domowy bigos z kiszonej i białej kapusty, z grzybami, cebulą, czosnkiem i chrupiącym boczkiem. Przepis na świąteczny bigos na mieszanym mięsie wieprzowym oraz delikatną wołowiną i różnymi gatunkami wędzonych kiełbas. Bigos gotowany od podstaw na esencjonalnym rosole z mięsa i warzyw. Jednym ze składników, który uwielbiam dodawać do świątecznego bigosu są jabłka. Nadają one niezwykłego, winnego aromatu. To jest naprawdę super! Możesz dodać kilka innych składników, aby był to Twój własny bigos :)


bigos przepis
Bigos przepis.


Jak zrobić świąteczny bigos krok po kroku.

     Najlepszy przepis na świąteczny bigos to ten przygotowany od podstaw, krok po kroku. Uwielbiam przepisy, w których dodaję składniki do jednego garnka i pozwalam im na długie, powolne gotowanie, aż będą gotowe.

  • Zaczynamy od ugotowania esencjonalnego rosołu na różnych mięsach i włoszczyźnie. Na końcu mięso powinno być miękkie, delikatne, wręcz rozpływające się w ustach. Przepis na ten bigos podaje użycie wieprzowiny oraz wołowiny, ale można dodać także kurczaka, jagnięcinę, cielęcinę, królika itd.
  • Aby stworzyć bazę smakową potrzebne są warzywa: kapusta kiszona oraz słodka, cebula, marchew, korzeń pietruszki, seler, czosnek, por.
  • Najważniejszym składnikiem świątecznego bigosu są przyprawy np.: kminek, ziarna jałowca, ziela i pieprzu, liście laurowe.
  • Aby uzyskać wyjątkowy wędzony smak i aromat bigosu, nie może w nim zabraknąć różnych gatunków wędzonych kiełbas oraz wędzonego boczku.
  • W tradycyjnym bigosie nie może także zabraknąć suszonych, polskich śliwek, jabłek oraz czerwonego wina, dzięki temu nasz świąteczny bigos uzyskuje piękny, głęboki brązowy kolor i cudowny smak.

Świąteczny bigos - bogaty i obfity z intensywnym smakiem, doskonały za każdym razem!


     Godziny powolnego gotowania na małym  ogniu tworzą najlepszy bigos świąteczny. Wszystkie smaki i przyprawy łączą się idealnie ze sobą i mięso staje się niezwykle miękkie i delikatne.

     Bigos występuje w różnych rodzajach: myśliwski, litewski, staropolski. Możesz przygotować go jesienią, używając wyłącznie kiszonej kapusty. Później konieczna jest domieszka słodkiej kapusty, a pod koniec zimy należy mieszać obie postaci kapusty pół na pół.


Inne przepisy na bigos:

www.e-ksiazkakucharska.pl
Bigos świąteczny.

Domowy bigos na święta - składniki:   

  • po 1 kg kiszonej i białej kapusty
  • porcja włoszczyzny do rosołu
  • 2 cebule
  • 2 kwaśne jabłka
  • po około 100g suszonych grzybów leśnych i śliwek
  • 2 kg różnych mięs: wołowiny, wieprzowiny (może być także drób, cielęcina, jagnięcina)
  • 500g różnych gatunków wędzonych kiełbas
  • 300g wędzonego boczku
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • kilka ziaren jałowca, ziela i pieprzu czarnego
  • po 1/2 łyżeczki tymianku i kminku 
  • 3 liście laurowe
  • 3 goździki
  • 3 ząbki czosnku
  • sól i grubo mielony czarny pieprz
  • łyżka majeranku
  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • około 50g słoniny

Jak zrobić bigos krok po kroku - przepis:

Krok 1.
  • Przygotować włoszczyznę i mięso do rosołu.
  • grzyby namoczyć
  • cebulę posiekać
  • boczek i słoninę pokroić w kostkę
  • kiełbasę pokroić w plastry
  • kapustę kiszoną opłukać i posiekać, kapustę białą poszatkować
  • Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne
Krok 2.
  • Pokrojone na większe kawałki mięso oraz oczyszczoną włoszczyznę włożyć do dużego garnka, zalać zimną wodą w takiej ilości, aby przykryła wszystkie składniki, dodać przyprawy: jałowiec, ziele, ziarna pieprzu, liście laurowe, goździki, ząbki czosnku i sól - całość gotować powoli, na niedużym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Na około pół godziny przed końcem do wywaru dodać grzyby i śliwki suszone.
Krok 3.
  • Następnie z wywaru wyjąć mięso, warzywa, grzyby, śliwki i przyprawy.
  • Do gotującego się wywaru włożyć kapustę kiszoną oraz słodką, dodać majeranek, tymianek i kminek- dusić powoli do miękkości.
  • W tym czasie pokroić na mniejsze kawałki ugotowane w rosole mięso, w paseczki grzyby i śliwki.
  • Na patelni wytopić słoninę oraz boczek, podsmażyć posiekaną cebulę. Następnie dodać pokrojoną kiełbasę - podsmażyć na rumiano i na koniec ćwiartki jabłek. Po chwili dodać koncentrat pomidorowy i jeszcze wszystko razem kilka minut przesmażyć.
Krok 4.
  • Do miękkiej kapusty włożyć pokrojone na kawałki mięso, dodać grzyby, śliwki oraz podsmażoną kiełbasę z cebulą, jabłkami, skwareczkami boczku, słoniny i koncentratem pomidorowym. Dusić razem na wolnym ogniu minimum 1 godzinę. Na koniec wlać do bigosu czerwone wino, wymieszać i dusić przez około 30 minut.
 Im dłużej kapusta dusi się z dodatkami, tym bigos jest smaczniejszy. Bigos jest najlepszy, gdy dusi się go z przerwami przez kilka dni. 

Cieszę się, że tutaj jesteś i będzie mi bardzo miło jeżeli jeszcze mnie odwiedzisz :)

Mam nadzieję, że przepis, jeżeli go wypróbujesz, spodoba się Tobie i Twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj!

Miłego gotowania!

Bigos przepis
Bigos przepis.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger